Μετά από 30 χρόνια θεωρίας για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, η πόλη δεν έχει την πολυτέλεια να μην βλέπει τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος.
Για να είναι βιώσιμο το εγχείρημα θα πρέπει να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από τους πολίτες για να μετακινηθούν με πλοίο καθημερινά και όχι μόνο για λόγους διασκέδασης ή αναψυχής. Έχει καταμετρηθεί; Με ποιες έρευνες; Και με τι ερωτήματα; Διασφαλίστηκε η δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων επί ποιοτικών χαρακτηριστικών μιας τέτοιας διερεύνησης;
Οι στάσεις που προβλέπονται να κατασκευαστούν σε αυτή την φάση από την Εγνατία Οδό είναι, Νέοι Επιβάτες, Αεροδρόμιο, Καλαμαριά, Μέγαρο Μουσικής, Δημαρχείο και πλατεία Ελευθερίας.
Όμως oι περισσότεροι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού μένουν στην Περαία –όπου δεν προβλέπεται στάση- και όχι στους Ν. Επιβάτες.
Εκείνη δε του αεροδρομίου είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση απ` αυτό, (περίπου 1 χλμ) σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως με ανύπαρκτες αστικές υποδομές και δύσκολα προσεγγίσιμη. Για να είναι προσβάσιμη στο κοινό, θα πρέπει να αποκτήσει οδικές συνδέσεις που μέχρι σήμερα δεν έχουν καν μελετηθεί από την Εγνατία Οδό.
Επιπλέον, για τις δύο παραπάνω στάσεις απαιτείται η κατασκευή χώρων στάθμευσης poy επίσης δεν περιλαμβάνονται στη μελέτης της Εγνατίας οδού. Το ίδιο ισχύει και για την στάση στην μαρίνα της Καλαμαριάς. Οι υπόλοιπες τρεις στάσεις είναι σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Kατά πόσον η μελέτη της κατασκευής των λιμενικών και κτιριακών έργων των στάσεων συνοδεύεται από μια επικαιροποιημένη μελέτη προέλευσης προορισμού και από μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας;
Το κόστος των υποδομών προβλέπεται να ανέλθει σε δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ Γι` αυτό είναι απαραίτητο η κατασκευή τους να ξεκινήσει αφού έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάληψη του μεταφορικού έργου. Εναλλακτικά θα μπορούσε τα έργο να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ.
Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να γίνουν έργα υποδομής με τόσο κόστος, χωρίς την βεβαιότητα της λειτουργίας της αστικής θαλάσσια συγκοινωνίας.
|