Στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε για τη σχέση των μηχανικών με την επιχειρηματικότητα και τη σχετική έρευνα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μιλήσαμε πολύ για το "επιχειρείν" ως μια ενδεχόμενη διέξοδο από την κρίση που αντιμετώπισε (και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει) και ο κλάδος μας, τα τελευταία χρόνια.
Αυτό που δεν εξετάσαμε ενδελεχώς, αλλά θα το κάνουμε σίγουρα στο εγγύς μέλλον, είναι το ενδεχόμενο να αποτελεί η επιχειρηματικότητα μια διέξοδο από την... μελλοντική κρίση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τόσο οι μηχανικοί, όσο και αρκετοί άλλοι κλάδοι υψηλής εξειδίκευσης.
Η 4η βιομηχανική επανάσταση "τρέχει" και αναμένεται να αποκτήσει ιλιγγιώδεις ρυθμούς, τα επόμενα χρόνια. Με πολλά θετικά -ήδη ορατά- αποτελέσματα και με ακόμα περισσότερες προσδοκίες για το μέλλον. Ωστόσο, η γοητεία της ψηφιακής επανάστασης, της αναπτυσσόμενης ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, κρύβει και μια αρνητική πτυχή.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι το 2030 θα χαθούν παγκοσμίως 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν θα είναι χαμηλής ειδίκευσης. Μας χτύπησε τον κώδωνα, μιλώντας στο SingularityU Summit πρόσφατα η κ. Βίβιεν Μινγκ, νευροεπιστήμων, μέτοχος πολλών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας: «Ο κίνδυνος της αντικατάστασης από ευφυείς μηχανές είναι μικρότερος για χειρωνακτικές εργασίες όπως η συλλογή φραουλών, που είναι πολύ δύσκολο να τις μιμηθεί ένα ρομπότ».
Αντιθέτως, είναι οι δικές μας θέσεις εργασίας που απειλούνται. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα ενός διαγωνισμού που διενήργησε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Columbia, μεταξύ ασκούμενων δικηγόρων και ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, για τον εντοπισμό κενών σε συμβόλαια εμπιστευτικότητας. Οι δικηγόροι βρήκαν το 88% των κενών, ο αλγόριθμος το 95%· οι μεν όμως χρειάστηκαν μιάμιση ώρα, ενώ η μηχανή είχε τελειώσει σε 22 δευτερόλεπτα.
Το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να πανικοβληθούμε από τον ανταγωνισμό της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ή αν θα φροντίσουμε να προσαρμοστούμε και να αναζητήσουμε τις εφαρμογές εκείνες του αντικειμένου μας, στις οποίες... δεν θα μπορούν να μας νικήσουν οι μηχανές. Η επιχειρηματικότητα είναι ίσως το μέσον για μια τέτοια αναζήτηση. Και γι` αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην κατάκτηση της σχετικής γνώσης από τον κλάδο.
Πάρις Μπίλλιας
|