*|MC:SUBJECT|*
newsletter


#180

 
 


 
 
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Ι ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 31 Ιανουαρίου 2019
Editorial

Διαχρονικές αγκυλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης που –χωρίς βεβαίως να αποτελούν αποκλειστικό ελληνικό προνόμιο – μπορούν να αφήσουν σκιές ακόμα και στις πιο χρήσιμες εκφάνσεις ενός κρατικού μηχανισμού, «υποβόσκουν» κατά τη γνώμη μου, στις «αρρυθμίες» του Ελληνικού Κτηματολογίου, που διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από προσφυγή ιδιοκτήτριας για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού από τέλη κτηµατογράφησης.

Τι διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη; Πως λανθασµένοι υπολογισµοί των τελών έχουν ως αποτέλεσµα να χρεώνονται πρόσθετα ποσά στους ήδη επιβαρυµένους οικονοµικά πολίτες, στους οποίους επιστρέφονται σε ορισμένες περιπτώσεις µε καθυστέρηση. Σε άλλες περιπτώσεις έχει προκαλέσει επιβάρυνση των πολιτών, ο λανθασµένος εντοπισµός των ακινήτων (σε αστική αντί αγροτικής περιοχής), ή ο εσφαλµένος υπολογισµός των δικαιωµάτων. Η Ανεξάρτητη Αρχή υπογραµµίζει πως «µε βάση την εµπειρία της, η µετάβαση του Κτηµατολογίου υπό τη µορφή της ανώνυµης εταιρείας στο καθεστώς του Νοµικού Προσώπου ∆ηµοσίου ∆ικαίου έχει επιφέρει σοβαρές αρρυθµίες στη λειτουργία του».

Δύο παρατηρήσεις λοιπόν:

1ον) Είναι διαρκής ο φόβος… της υπογραφής, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αναγνώριση λάθους της υπηρεσίας σε βάρος ενός πολίτη. Ο Δημόσιος Υπάλληλος – Κρατικός Λειτουργός, μπορεί να απολαμβάνει την προστασία της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας, αλλά στην πραγματικότητα, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν αισθάνεται επαρκώς θωρακισμένος νομικά, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Το έχουμε δει σε αρκετές περιπτώσεις (πέραν του Κτηματολογίου) ιδιαίτερα σε βάρος συναδέλφων μηχανικών, που έχουν φτάσει ακόμα και να διώκονται, επειδή στην πορεία μια διεκπεραίωσης χρειάστηκε η εμπλοκή τους και η υπογραφή τους,  ή –το απλούστερο- να «χρεώνονται» απώλεια εσόδων της υπηρεσίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια εσωτερική αξιολόγηση, επειδή ήταν αυτοί που χειρίστηκαν μια αποκατάσταση λάθους σε βάρος ενός πολίτη. Και όσο υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, τόσο πιο αργή και …γραφειοκρατικά δαιδαλώδης θα είναι η προσπάθεια ενός πολίτη να βρει το δίκιο του.

2ον) Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά, πως η αυστηρή «κρατικοποίηση» μιας διαδικασίας, είναι αντίθετη με τις επιταγές του σύγχρονου κόσμου, που απαιτεί ευελιξία, ταχύτητα και πρωτοβουλία.  Τα συμπεράσματα του Συνηγόρου του Πολίτη, αποτελούν ένα «καμπανάκι» που θα πρέπει να ακουστεί και να εισακουστεί εγκαίρως, πριν το Κτηματολόγιο διολισθήσει σε φαινόμενα που παρατηρούνται… στον ΟΑΣΘ.

Πάρις Μπίλλιας

 

Επίσκεψη του Υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης Νίκου Ταχιάου στο ΤΕΕ/ΤΚΜ

Συνάντηση με τη Διοικούσα Επιτροπή.

Πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων με νέα εφαρμογή μηχανικών του ΑΠΘ


Για την επεξεργασία δεδομένων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης.

Η ποιότητα ενεργειακών υπηρεσιών και το έργο QualitEE

 
Η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ΚΑΠΕ και ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Ενίσχυση 84 εκατομμυρίων ευρώ για το Ελληνικό Κτηματολόγιο

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η 9η Biennale Νέων Αρχιτεκτόνων

Στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων.
Ο οριστικός πίνακας των 5.500 ανέργων επιστημόνων που προσλαμβάνονται μέσω ΟΑΕΔ

Αναρτήθηκε από τον Οργανισμό.
Στην Ε.Ε. το Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια - Κλίμα

Για το τελικό στάδιο διαβούλευσης.
INFACOMA, 36η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, από 8 έως 11 Φεβρουαρίου 2019, Εκθεσιακό Κέντρο Παιανίας ΜΕC, Παιανία, Αθήνα. Πληροφορίες 
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ρομπότ για Βιομηχανική χρήση, από τον ΣΒΑΠ και το ΕΒΕΠ, στο πλαίσιο της EU INDUSTRY WEEK 2019, στις  4 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 17:30, Μέγαρο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γ. Κασιμάτη 1, Πειραιάς.
Πληροφορίες και στο e-mail svap@svap.gr.
 
ΗΜΕΡΙΔΑ ενημέρωσης για τους υποψήφιους δικαιούχους στο πλαίσιο προδημοσίευσης της 5ης πρόσκλησης «Σχέδιο Επιχορήγησης για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΜμΕ για ανάπτυξη και επέκταση πέρα από τις τοπικές αγορές» του Προγράμματος INTERREG V-A “Ελλάδα - Βουλγαρία 2014-2020”, στις 1 Φεβρουαρίου 2019, ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, Μοναστηρίου 305, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες και στο  https://bit.ly/2MD9C1r    
 
ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χειριστών ΣμηΕΑ (Drone) από την 3Δ Drone Academy, με πιστοποίηση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Από 25 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2019 (πρωί) & από 18 έως 22 Μαρτίου 2019 (απογ).
Πληροφορίες και στο τηλ. 2310413545. 
 

ΕΚΘΕΣΗ «H Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει την Θεσσαλονίκη», έως  10 Φεβρουαρίου 2019, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Πληροφορίες στο τηλ. 2310991610

ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Η Θεσσαλία και ο υδάτινος πλούτος της – Οι νέες προκλήσεις στην γεωργία και στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η νέα λίμνη Κάρλα», στις 5 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 6.00 μ.μ., αίθουσα ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα. Πληροφορίες 
 
«ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ», στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2019,  Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας. Πληροφορίες στο τηλ. 2311242874-75

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μαθαίνω για το νερό» για την ορθολογική διαχείριση του νερού, έως 15 Απριλίου 2019, για μαθητές, στο NOESIS.
Πληροφορίες και στο τηλ. 2310483000.

ΕΚΘΕΣΗ «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με αρχαίους οικισμούς του ν. Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, Θεσσαλονίκη. Έως 2 Ιουνίου 2019. Πληροφορίες στο τηλ. 2310221266

ΕΚΘΕΣΗ «Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci», στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 500 ετών από το θάνατό του, έως 30 Ιουνίου 2019, στο NOESIS, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες 
Εξοικονομώ ΙΙ: Διευκρινίσεις για την ονομαστική θερμική ισχύ (B2green.gr)
Ξεκίνησε η προετοιμασία διαγωνισμού για 750 λεωφορεία (ypodomes.com)
Επιταχύνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων (naftemporiki.gr)
Η μεγαλύτερη γέφυρα που κατασκευάστηκε από 3D printer  (michanikos.gr)
Το Ρίο πρώτη Παγκόσμια Πρωτεύουσα Αρχιτεκτονικής (thePresident.gr)
"Σαρώνει" η ανακαίνιση ακινήτων στη Θεσσαλονίκη  (voria.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.
Το ΚΑΠΕ αναλαμβάνει μέγαλο έργο τεχνικής βοήθειας της Αλγερίας
Facebook
Website
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Πάρις Μπίλλιας

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP