
Η επίσκεψη του CEO της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη και οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου που θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, είναι ασφαλώς μια πολύ θετική στιγμή.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ άλλωστε, έχει υποστηρίξει και ενυπόγραφα, μαζί με άλλους φορείς της πόλης, τη δρομολόγηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Και είναι αυτονόητο, πως οι υπηρεσίες και η τεχνογνωσία του ΤΕΕ, είναι διαθέσιμες σε πρώτη ζήτηση.
Πρέπει όμως, για μια ακόμα φορά, να επιστήσουμε την προσοχή όλων των εμπλεκομένων (διόρθωση: των Ελλήνων εμπλεκομένων) στις παθογένειες του παρελθόντος που πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε να μην μετατρέψουν και αυτό το εγχείρημα, σε ένα μακροχρόνιο σήριαλ.
Το project από μόνο του, με τα πάντα να πηγαίνουν "ρολόι", μπορεί να έχει χρονοδιάγραμμα πέντε ετών από την έναρξη υλοποίησης.
Αυτό σημαίνει, πως πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο γραφειοκρατικών εμπλοκών, ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, τοπικών ανταγωνισμών και κάθε άλλης γνωστής ελληνικής παθογένειας, που έχουμε δει στο παρελθόν να οδηγεί άλλα μεγάλα projects, όπως το Μετρό, και η Ζώνη Καινοτομίας, σε κυκεώνα παλινωδιών.
Είναι καιρός να αρχίσουμε να δείχνουμε συχνότερα τον καλύτερο εαυτό μας και συλλογικά.
Πάρις Μπίλλιας
|