*|MC:SUBJECT|*
newsletter


#194

 
 


 
 
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Ι ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 16 Μαΐου 2019
Editorial

Δεν υποστηρίζω, ούτε ως επιστήμονας και επαγγελματίας, ούτε ως πρόεδρος, ούτε ως πατέρας τον περιορισμό εντός συνόρων των νέων.
Άλλωστε εμείς οι μηχανικοί είμαστε νομάδες. Κάπου,  υπάρχει πάντα ένας τόπος με μεγαλύτερη δραστηριότητα, πιο προσιτούς εκμεταλλεύσιμους πόρους,  αυξημένες ανάγκες για υποδομές.
Αυτός ο τόπος είναι – προσωρινά – ο τόπος μας.
Ωστόσο, με αφορμή και την εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε με το ΤΕΕ για την περιφερειακή ανάπτυξη, αυτό που πάντα επισημαίνω είναι πως πρέπει να διαμορφώνουμε και τις συνθήκες, ώστε να μπορούν οι νέοι μας να επιστρέψουν και να σταδιοδρομήσουν στην πατρίδα τους.
Στο τμήμα μας έχουμε αναδείξει την δημιουργία συνθηκών για την συγκράτηση και την επιστροφή του στελεχιακού δυναμικού σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
Έχουμε σε εξέλιξη δύο προγράμματα για την άρση του braindrain στον τεχνικό κόσμο, με την ειδοποιό συμβολή της Περιφέρειας που τα ενέκρινε και μας βοηθά στην υλοποίησή τους.
Για το ένα, μάλιστα, εντός των ημερών θα δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση προς τους ωφελούμενους.
Η  Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία αντιμετώπιζαν και προ κρίσης το πρόβλημα της μετανάστευσης του υψηλών προσόντων δυναμικού τους. Όμως πλέον  το πρόβλημα έχει «εκτροχιαστεί» και απαιτεί ριζικές μεταβολές στον τρόπο αντιμετώπισής του και από την Πολιτεία…


 

Πάρις Μπίλλιας

 
Ο κλάδος των μηχανικών "πυλώνας" περιφερειακής ανάπτυξης

Η ΠΚΜ στο επίκεντρο
Εννέα μεταρρυθμίσεις άμεσης απόδοσης 

του Γιώργου Στασινού
Υστερεί η Ελλάδα σε ψηφιακές δεξιότητες

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
Απόφαση του ΣτΕ για τα "εκχερσωμένα" δάση

Αντισυνταγματική η εξαγορά
Οι εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΚΜ

Τι αποφάσισε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση
Δεσμευτική προσφορά για την ΕΒΖ

Ο στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης
Το 75 συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ

Στην Κατερίνη ως τις 18 Μαΐου
Διυπουργική για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας.
4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ Joint International Symposium on Deformation Monitoring (JISDM), από το Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, έως 17 Μαΐου 2019, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Αθήνα. Πληροφορίες
 
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ από τον Διαγωνισμό σε σχολεία της ΠΚΜ, διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, με θέμα: “Το μέλλον που θέλουμε – βιώσιμη διαχείριση πόρων”, έως 17 Μαΐου 2019, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΛΕΞΗ του καθηγητή Hari Srikanth (University of South Florida, USA) με θέμα "Tuning magnetic anisotropy in nanostructures for biomedical and electromagnetic applications" διοργανώνει το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ηλεκτροτεχνικών Υλικών του ΑΠΘ στις 17 Μαΐου 2019, ώρα 13:00, αίθουσα Γ Συνελεύσεων, κτίριο Δ' Πολυτεχνικής, ισόγειο.

ΔΙΑΛΕΞΗ της Patsy Healey με θέμα "Citizens initiatives for local development" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης "ΧΩΡΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΑ", στις 20 Μαΐου 2019, ώρα 16.00, αμφιθέατρο Α. Τσιούμης, κτίριο ΑΤΜ, Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ.

ΕΚΘΕΣΗ «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου» από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με αρχαίους οικισμούς του ν. Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, Θεσσαλονίκη. Έως 2 Ιουνίου 2019. Πληροφορίες στο τηλ. 2310221266
 
 9η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ (YRS) από 5  έως 7 Ιουνίου 2019, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών, του ΕΚΕΤΑ, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες
 
7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ ΜΕΙΓΜΑΤΩΝ, διοργανώνει το Εργαστήριο Οδοποιίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, από 12 έως 14 Ιουνίου 2019, ξενοδοχείο   Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες
 
ΕΚΘΕΣΗ «Δημόσια καθαριότητα.  Υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.  Από τους σκουπιδόλακκους της αρχαιότητας στους οργανωμένους Χ.Υ.Τ.Υ. και στην ανακύκλωση», διοργανώνει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανακύκλωσης &  Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, έως 14 Ιουνίου 2019, στο περίπτερο της TV100-FM100 – έναντι πύργου ΟΤΕ- εντός της ΔΕΘ-HELEXPO ( πλησίον πύλης ΧΑΝΘ).
 
13η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΦΟΔΣΑ) από 20 έως 22 Ιουνίου 2019, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Δελφοί.
 
4ος KΥΚΛΟΣ των τριετών βραβείων Golden Cubes για το έτος 2020, από το πρόγραμμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) «Αρχιτεκτονική και Παιδιά».
Πληροφορίες 
 
ΕΚΘΕΣΗ «Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci», στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 500 ετών από το θάνατό του, έως 30 Ιουνίου 2019, στο NOESIS, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες 
Smart City - Πόσο έξυπνες πόλεις θέλουμε; (b2green.gr)
Έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα (naftemporiki.gr)
Διαγωνισμός για το ultra fast broadband μέσω ΣΔΙΤ (ypodomes.com)
Προς παράταση έξι μηνών το Κτηματολόγιο - κατατέθηκε τροπολογία (michanikos.gr)
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ"
Ιστορικά σύνολα στον Δημόσιο Χώρο - Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Σχέδιο πόλης και κατασκευή μνημείου - Η πλατεία Καπνικαρέας
Facebook
Website
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Πάρις Μπίλλιας

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP