*|MC:SUBJECT|*
newsletter


#199
 


 
 
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Ι ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 20 Ιουνίου 2019
Editorial

Η έρευνα του ΙΟΒΕ για τον κατασκευαστικό κλάδο, ήρθε να επιβεβαιώσει με συγκεκριμένους αριθμούς, κάτι που εμείς οι μηχανικοί γνωρίζουμε καλά, αποτελώντας μέρος των στατιστικών: πως οι Κατασκευές αποτελούν το «θεμέλιο», αλλά και το «βαρόμετρο» της ανάπτυξης της χώρας μας.
Όταν ο κλάδος συνεισφέρει το 11% του ΑΕΠ στο διάστημα της μεγαλύτερης κρίσης που έχει βιώσει μεταπολεμικά, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, την αναπτυξιακή δυναμική που συσπειρώνεται σαν ελατήριο, έτοιμο να εκτιναχθεί και να συμπαρασύρει την εθνική οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Γι` αυτό, άλλωστε, στον τίτλο του σχετικού θέματος, στο παρόν Newsletter, κάνουμε λόγο για «γονατισμένο γίγαντα». Διότι, παρά την κρίση, ο κατασκευαστικός κλάδος παραμένει ένας «γίγαντας» της οικονομίας.
Για να ορθοποδήσει όμως, και να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό ρόλο που  όλοι –και πρώτοι οι μηχανικοί- θέλουμε, υπάρχουν προϋποθέσεις, που πρέπει να εκπληρωθούν.
Μια καλή αρχή, θα ήταν να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη του ΙΟΒΕ και οι οποίες, εν πολλοίς, βασίζονται σε προτάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει οι φορείς εκπροσώπησης του τεχνικού κόσμου, όπως το ΤΕΕ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

  • Να προχωρήσει η θεσμοθέτηση Ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου Υποδομών με συμμετοχή ειδικών κρατικών λειτουργών και φορέων του κλάδου και αρμοδιότητα τη σύνταξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Υποδομών.

  • Να αναμορφωθεί  και να βελτιωθεί στην κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας και των εγγυήσεων καλής εκτέλεσης, το Σύστημα Δημοπράτησης, Ανάθεσης και Παρακολούθησης Δημοσίων Έργων με τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης τεχνικών έργων, την αναμόρφωση του μηχανισμού διαμόρφωσης προϋπολογισμών έργων και  τη συγκρότηση ανεξάρτητης εξειδικευμένης επιτροπής ελέγχου αιτιολογήσεων.

  • Να στηριχθεί η ανάπτυξη ενός προγράμματος εκτεταμένων κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται πολυετείς πιστώσεις φόρου για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων κ.α.

  • Να υπάρξει αισθητή , έστω σταδιακή ενίσχυση του σκέλους υποδομών του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, με αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και επενδυτικών κεφαλαίων, καλύτερη προετοιμασία έργων ΣΔΙΤ, κ.ά.

  • Να προχωρήσουν και να αξιοποιηθούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ψηφιοποίηση διαδικασιών με δημόσιο ηλεκτρονικό σύστημα, η λειτουργία Τράπεζας Γης, η υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της εξωστρέφειας του ελληνικού κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου, η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και πρακτικής στην εφαρμογή υποχρεωτικών διαδικασιών επίλυσης διαφορών, κ.α.

Οι τεχνικός κόσμος, διά των φορέων του, έχει ήδη δραστηριοποιηθεί και έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, με το σχεδιασμό και τη λειτουργία νέων «εργαλείων» όπως το σύστημα για τις e-άδειες.

Καιρός είναι, να αναληφθούν οι αντίστοιχες και αρμόζουσες πρωτοβουλίες και από την Πολιτεία.

Πάρις Μπίλλιας
 
 

ΤΕΕ: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος με ασφάλεια και μέριμνα για το περιβάλλον

"Γονατισμένος"... γίγαντας ο κατασκευαστικός κλάδος - τι προκύπτει από έρευνα του ΙΟΒΕ
Export Summit: Λιμάνι-πόλος αναπτυξιακής "έκρηξης" για τη Θεσσαλονίκη
Νέα εγκύκλιος για ασφαλιστικές εισφορές ΤΣΜΕΔΕ
Πρόσκληση συμμετοχής σε επιδοτούμενα προγράμματα της ΠΕΔΜΕΔΕ
Στις εννέα κορυφαίες χώρες η Ελλάδα, σε αξιοποίηση ΑΠΕ
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ  θα δημοσιεύσει αφιέρωμα στους συναδέλφους υποψηφίους βουλευτές στην Κεντρική Μακεδονία
Χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για το πρώην στρατόπεδο "Π.Μελά".
Συμμετοχή σε έρευνα διδακτορικής διατριβής
Εις μνήμην Σταμάτη Τσιακίρη
ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΞΕΝΑΓΗΣΗ «ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΑ» διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών στις 22 και 23 Ιουνίου 2019, στη Θεσσαλονίκη. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

5o YEDI CULE Conquest - Αγώνας δρόμου μνημείων Θεσσαλονίκης 2019 -,για την ανάδειξη οκτώ μνημείων της πόλης και συγκεκριμένα: Επταπύργιο, Μονή Βλατάδων, Όσιος Δαβίδ, Βυζαντινά Λουτρά, Άγιος Νικόλαος των Ορφανών, Ισλαχανέ, Κήποι του Πασά, Πύργος της Αλύσεως (Τριγωνίου), στις 23 Ιουνίου 2019. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1st ATHENS WATER FORUM (AWF), διοργανώνει το Circular Economy & Eco Innovation Institute, το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Ανθρωπιστικών Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας, από 24 έως 27 Ιουνίου 2019, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ START: BAZAAR OF IDEAS - EXPLORE SOCIOCULTURE, διοργανώνει ο Ο.Μ.Μ.Θ. σε συνεργασία με το START-CREATE CULTURAL CHANGE, στις 25 και 26 Ιουνίου 2019, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκη, αίθουσα Μ2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  

 
ΕΚΘΕΣΗ "Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου στο Κιλκίς. Από τα χαρακώματα των μαχών...στα σκάμματα των ανασκαφών", από 27 Ιουνίου (20.30 εγκαίνια) έως 26 Σεπτεμβρίου 2019,  Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκη (Αρχαιολ. Μουσείου 30).


13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και  τη ΝανοΙατρική, από 29 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου 2019, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

 
ΕΚΘΕΣΗ «Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci», στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 500 ετών από το θάνατό του, έως 30 Ιουνίου 2019, στο NOESIS, Θεσσαλονίκη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αυθαίρετα: Σπριντ για μεταφορά συντελεστή δόμησης . (B2green.gr)
Διεθνής διάσκεψη για τις επιπτώσεις του κλίματος στην πολιτιστική κληρονομιά (naftemporiki.gr)
Η νέα γενιά μεγάλων έργων που ετοιμάζει η ΕΡΓΟΣΕ((ypodomes.com)
Έρχονται υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης για δήμους, επιχειρήσεις και ιδιώτες  (michanikos.gr)
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ"
Ταυτοποιητικοί μηχανισμοί μέσω εφήμερων αστικών εγκαταστάσεων
Ενδεχομενική πόλη _ κωδικοποιώντας δυνατότητες μεταβολισμού του χώρου
Facebook
Website
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Πάρις Μπίλλιας

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP