
Θέλω να πιστεύω, ότι μετά από λίγα χρόνια θα θυμόμαστε την 84η ΔΕΘ, ως χρονικό ορόσημο μετάβασης της Θεσσαλονίκης από μια μακρά περίοδο κρίσης και στασιμότητας σε μια νέα εποχή αναπτυξιακής εξέλιξης.
Μια εποχή με χαρακτηριστικά που η πόλη συζητά, οραματίζεται, προσδοκά εδώ και πολλά χρόνια –ακόμα και πολύ πριν την οικονομική κρίση- χωρίς όμως να κατορθώνει να τα δει να υλοποιούνται.
Υπάρχει σήμερα ένα πλέγμα έργων και στόχων σε φάση αφετηρίας, που μπορούν να αλλάξουν εντελώς το «πρόσωπο» και το brand της Θεσσαλονίκης: το Ειδικό Χωρικό για τη ΔΕΘ, η προοπτική ολοκλήρωσης του Μετρό –έστω και με την προβλεπόμενη… επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος, που δικαιώνει τις δικές μας προειδοποιήσεις για το έωλον των υποσχέσεων της απελθούσας κυβέρνησης και διοίκησης της Αττικό Μετρό - η διασύνδεση του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η βελτίωση οδικών υποδομών σε συνάρτηση με την εφαρμογή ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και την εγκατάσταση ενός αξιοπρεπούς συστήματος αστικής συγκοινωνίας.
Προσθέστε το μεγαλεπήβολο σχέδιο αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου, τις επιτακτικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και την πολιτική βούληση για υλοποίηση και έχετε τη «συνταγή» καταξίωσης της Θεσσαλονίκης ως σύγχρονης ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.
Σημαντική παρατήρηση: όλα τα παραπάνω "συστατικά" είναι υπαρκτά και χειροπιαστά σε επίπεδο σχεδίων, εργοταξίων, μελετών, κλπ.
Το μόνο που είναι θεωρητικό και μένει να αποδειχθεί στην πράξη, είναι η πολιτική βούληση.
Τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης, είναι θετικά ως προς την αποφασιστικότητά της να δράσει και όχι να θεωρητικολογεί. Ελπίζουμε λοιπόν, την ίδια αποφασιστικότητα να δούμε και σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκης μας....
Πάρις Μπίλλιας
|