Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η τιμή χονδρικής για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα είναι διαχρονικά 10 - 40 % υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρώπης ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η χώρα μας είχε την πιο ακριβή τιμή στην Ευρώπη.
Κι όμως, η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10 % για τη βιομηχανία μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 600 εκατ. και να δημιουργήσει 12.000 θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο επίπεδο του 20% θα επιφέρει ενίσχυση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 1,5 δισ. σε βάθος πενταετίας ή 4 δισ. σε βάθος δεκαετίας.
Τα παραπάνω στοιχεία, ειδικά αυτά που αφορούν στην "κινητήριο" δύναμη που λέγετεαι Ενέργεια, καταδεικνύουν συν τοις άλλοις, μια "πίστη" στην ύπαρξη συσσωρευμένης, καταπιεσμένης δημιουργικής δυναμικής στο... ψυχολογικό "σεντούκι" της ελληνικής οικονομίας. Της πραγματικής οικονομίας.
Το "ελατήριο" της ανάπτυξης είναι προφανώς έτοιμο να εκτιναχθεί, εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις, το θεσμικό περιβάλλον και πλαίσιο, που θα δημιουργήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης που απαιτείται. Φαίνεται πως η Πολιτεία βρίσκει έναν σταθερό βηματισμό προς αυτή την κατεύθυνση. Και ο τεχνικός κόσμος που συνδέεται απολύτως με αυτό το "ελατήριο", καθώς αποτελεί μέρος του, είναι παρών, για να ωφεληθεί, αλλά και να ωφελήσει το ευρύτερο σύνολο των παραγόντων που συνθέτουν την πραγματική οικονομία.
Η ανάδειξη των νέων οργάνων από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αύριο Παρασκευή, είναι η δική μας νέα αφετηρια...
|