Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 220

*|MC:SUBJECT|*
*|MC_PREVIEW_TEXT|*


                                                             newsletter

                       #220

   

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  12 Δεκεμβρίου 2019

 

Editorial

Η Πολιτική Προστασία δεν είναι απλά ένας όρος. Είναι μια από τις λίγες ευθύνες, που “ενώνουν” σε έναν κοινό παρονομαστή, τόσες διαφορετικές ιδιότητες: πολιτικά πρόσωπα, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, μηχανικούς, πυροσβέστες, αστυνομικούς, γιατρούς, σεισμολόγους και θα μπορούσε η λίστα να συνεχίζεται επί μακρόν… Κοινός παρονομαστής η προστασία της ζωής, της περιουσίας και των δικτύων εξυπηρέτησης των πολιτών.
Για εμάς τους μηχανικούς, η Πολιτική Προστασία – που με την εντεινόμενη σφοδρότητα και συχνότητα ακραίων φυσικών φαινομένων των τελευταίων ετών αναμφισβήτητα έχει καταστεί απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας – είναι κυρίως συνδεδεμένη με την πρόληψη.
Εμείς καλούμαστε να προτείνουμε, να σχεδιάσουμε, να επιβλέψουμε την κατασκευή των έργων που είναι αναγκαία για τη θωράκιση οικιστικών περιοχών, αγροτικών καλλιεργειών, δικτύων υποδομών, κ.λ.π.
Ωστόσο, δεν παύουμε να αποτελούμε και σημαντικό παράγοντα της διαχείρισης της κρίσης, όταν η θωράκιση αποδεικνύεται -δυστυχώς συχνά- πεπερασμένη, ή ελλιπής.
Από πλευράς του τεχνικού κόσμου γενικότερα και στελεχών του ΤΕΕ/ΤΚΜ ειδικότερα, πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν είχε επισημανθεί η ανάγκη επικαιροποίησης και εκσυγχρονισμού του σχεδίου “Ξενοκράτης”, δηλαδή του σχεδίου αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των ιδίων των πολιτών, έναντι φυσικών καταστροφών.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 συνεχίζεται αυτός ο διάλογος, με το επίκεντρο, από την πλευρά των μηχανικών, να εστιάζεται στην ανάγκη κατ` αρχήν γεωγραφικής εξειδίκευσης των γενικών αξόνων του “Ξενοκράτη” και βέβαια, την ειδοποιό εξειδίκευση, ανά κατηγορία φυσικού φαινομένου.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η ζέση με την οποία δείχνει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση η νέα ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με επί μέρους μοντέλα αντίδρασης, ανάλογα με το είδος του εξελισσόμενου φαινομένου: “Δάρδανος” για την πλημμύρα, “Ιόλαος” για την πυρκαγιά. 
Ευχή μας είναι η Πολιτεία, να διαχειριστεί στα χρόνια που έρχονται με την ίδια ζέση και την προληπτική θωράκιση περιοχών που εξακολουθούν να απειλούνται από έντονα καιρικά φαινόμενα, ιδίως πλημμύρες, όπως κατ` επανάληψη αποδείχτηκε πρόσφατα.
Οι προτάσεις υπάρχουν -και από πλευράς ΤΕΕ/ΤΚΜ για την δική μας περιφέρεια- και παρά το γεγονός ότι κάποιες έχουν υλοποιηθεί, εκκρεμεί ένα σημαντικό μέρος αυτών, είτε λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, είτε λόγω περιόδων ελλείμματος πολιτικής βούλησης, είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Βρισκόμαστε σε μια ικανοποιητική συγκυρία, κατά την οποία φαίνεται πως συνυπάρχουν η πολιτική βούληση, η σταδιακή ανάκτηση ενός βαθμού οικονομικής επάρκειας και η διάθεση συνεισφοράς ημών των θεσμικών φορέων που έχουμε ενεργό ρόλο τεχνικού συμβούλου της πολιτείας.
Μένει να συνδυαστούν όλα αυτά, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Γιώργος Τσακούμης

 


Νέα ρύθμιση για τη συνέχιση της τακτοποίησης αυθαιρέτων και την πληρωμή προστίμων


Πράσινο Ταμείο: Νέο πρόγραμμα απόκτησης ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων


Τρεις ακόμη μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ  σε θέσεις ευθύνης


Ο «Διαπιστευμένος Μηχανικός» λύση για την επίσπευση και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου


ΓΓΠΣ: Το Αντιπλημμυρικό Σχέδιο ΔΑΡΔΑΝΟΣ


Εγκρίθηκε η διαστημική αποστολή Hera με συμμετοχή του ΑΠΘ


Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Η ΠΚΜ περνά από την “πράσινη” στη “γαλάζια” οικονομία


«Έξυπνη πόλη»: Aπό σενάριο φαντασίας, σύγχρονη πολεοδομική πραγματικότητα


Σοβαρό πρόβλημα κατασκευαστικής επάρκειας σε νέα σήραγγα αποκάλυψε πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ για τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τοµπάζη διοργανώνουν το περιοδικό ek magazine σε συνεργασία µε το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής , στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Αίθουσα «Φάρος», την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 (18.30). Πληροφορίες

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης «Η Ειδική Βιβλιοθήκη του ΚΙΘ στα μνημεία της πόλης», από το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019. Πληροφορίες

1ο ΔΙΗΜΕΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Go 4.0 Green Crowdhackathon διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την ανάδειξη εφαρμογών πράσινης καινοτομίας, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, από 14 έως 15 Δεκεμβρίου 2019, στην Τεχνόπολη (Γκάζι), στην Αθήνα. Πληροφορίες

5η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα», διοργανώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών (ITS Hellas), στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2019, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών), στην Αθήνα. Πληροφορίες

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ταξίδι στις Κυκλάδες και τις αποικίες τους στο Βόρειο Αιγαίο πραγματοποιεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στις 19 Δεκεμβρίου 2019, στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων Α’ και Β’.  Πληροφορίες

ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΣΕΒ με τίτλο: «Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο Hilton, της Αθήνας. Δηλώσεις συμμετοχήςΠληροφορίες

Εντός του 2020 θα τεθεί σε λειτουργία το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του ΥΠΕΝ (michanikos.gr)

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνεδρίαση της Διυπουργικής για την Κυκλική Οικονομία (ypodomes.com)

Η πρόταση του ΤΕΕ για τη μοριοδότηση του intergrated master των διπλωματούχων μηχανικών (b2green.gr)

A –Energy: Tα επόμενα έργα Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Υποδομών με ΣΔΙΤ (ecopress.gr)

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ “ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ +”


Μεγάλοι χώροι πολιτισμού και εναλλακτικές σχεδιαστικές στρατηγικές δημόσιου χώρου


Καθημερινές Πρακτικές στα Καστρόπληκτα Θεσσαλονίκης

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Τσακούμης Γιώργος

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr