*|MC:SUBJECT|*
                                                             newsletter

                       #223

16 Ιανουαρίου 2020
 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η ασφάλεια των δημοσίων υποδομών και των ιδιωτικών κατασκευών, καθώς και η στροφή προς ενεργειακές επιλογές με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συνθέτουν ένα διαρκώς πιο απαιτητικό επιστημονικό πεδίο για τον κλάδο, που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να καταλαμβάνει όλο και σημαντικότερο ποσοστό του εργασιακού μας αντικειμένου.
Αυτό επιβάλλει και η διαρκώς εντεινόμενη συχνότητα ακραίων καιρικών και γενικώς φυσικών φαινομένων, με την Κλιματική Αλλαγή να αποτελεί όλο και περισσότερο το επίκεντρο ενός παγκόσμιου προβληματισμού, μετά και το "σοκ" που προκάλεσε η τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία.
Στον τομέα της Ενέργειας, που σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο την πρόκληση να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας και στην ανάγκη προσφυγής σε ενεργειακές πηγές πιο "φιλικές" προς το περιβάλλον, που θα μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό "αποτύπωμα" της ανθρωπότητας στον πλανήτη. 
Η σημασία του τομέα της Ενέργειας αντικατοπτρίζεται και στην βαρύτητα που έχουν στην επικαιρότητα τα θέματα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και οι διενέξεις που σχετίζονται με την οριοθέτηση των ΑΟΖ.
Δική μας ευθύνη, είναι να βρισκόμαστε σε θεσμική, επιστημονική και επαγγελματική ετοιμότητα, να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας αντιστοιχεί, στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, στη διάρκεια των επομένων ετών, θα έχει μεταξύ των υψηλότερων προτεραιοτήτων του, την ενασχόληση και ενημέρωση των μελών, για όλα τα θέματα αρμοδιότητας των μηχανικών, που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος και των ζητημάτων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Και φυσικά, για όλα όσα σχετίζονται με τη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού χάρτη με πιο "πυκνή" αποτύπωση της χρήσης ΑΠΕ, υπό το πρίσμα της μελλοντικής ανάδειξης της χώρας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, με τους αγωγούς φυσικού αερίου και την αξιοποίηση ελληνικών κοιτασμάτων. 
Είμαστε βέβαιοι πως οι μηχανικοί θα είναι παρόντες, έτοιμοι να αξιοποιήσουν τις πρωτοβουλίες μας και να ενισχύσουν έτσι και την δική τους προοπτική, και συμβολή, στο υπό διαμόρφωση μέλλον.

Γιώργος Τσακούμης

 
Στις 24 Ιανουαρίου η κοπή πίτας του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψηφίων εκπροσώπων του ΤΕΕ/ΤΚΜ σε επιτροπές ανάθεσης μελετών

Γ’ κύκλος «Εξοικονομώ II» και αναθεώρηση αξιολόγησης ταμείου
Οδηγίες ΥΠΕΝ σχετικά με τις αρμοδιότητες Σ.Α. και ΚΕ.Σ.Α.
Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του Ν/Σ για την Πολιτική Προστασία
Τη συνεργασία του ΤΕΕ/ΤΚΜ ζήτησε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής
Διαγωνισμό ξεκινά το Υπουργείο Υγείας για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων νοσοκομείων
Lafarge Holcim: Διαγωνισμός για αειφόρες κατασκευές
Το ΠΑΜΑΚ συγκεντρώνει βιβλία για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας
Η πίτα της Μ.Ε. Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας
ECO-FEST 2020, με θέμα  «Oι πράσινες πόλεις, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ηλεκτροκίνηση και τα εναλλακτικά καύσιμα», στις 18, 19 και 20 Ιανουαρίου 2020 στην Τεχνόπολη, Γκάζι, Αθήνα. Πληροφορίες
 
ΕΣΠΕΡΙΔΑ «Στοχευμένες επιθεωρήσεις και παραδείγματα Ανθρωποκεντρικής Σχεδίασης σε σύγχρονα εμπορικά σκάφη» διοργανώνει ο Σύλλογος Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος και ο Νηογνώμονας DNV-GL, στις 22 Ιανουαρίου 2020, ώρα 18.00, αίθουσα Συλλόγου, Φίλωνος 28 & Ελευθερίου Βενιζέλου, Πειραιάς.
 
ΗΜΕΡΙΔΑ του ΣΒΕ με θέμα «Παράγοντες που επηρεάζουν την Εταιρική Κουλτούρα και Διακυβέρνηση», στις 23 Ιανουαρίου 2020, Κατούνη 16-18, αίθουσα εκδηλώσεων ΧΑ, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες και συμμετοχή
 
13η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ) με θέμα: «Σχεδιασμός Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και την ελληνική πραγματικότητα», στις 29 Ιανουαρίου 2020  ξενοδοχείο Τιτάνια, Λεωφ. Πανεπιστημίου 52, Αθήνα,  ώρες 18:00-21:00.
Πληροφορίες
 
WORKSHOP «NATO Use of Civil Standards», διοργανώνουν oι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνεργασία με τις Αρχές του ΝΑΤΟ,  από 25 έως 27 Φεβρουαρίου 2020, Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων/ΛΑΕΔ, Αθήνα. Πληροφορίες
email
 
18ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών «Σύγχρονη Φυσική: Έρευνα, Τεχνολογία, Καινοτομία, Εκπαίδευση» από 19 έως 22 Μαρτίου 2020, Ερέτρια. Πληροφορίες: 2103635701,
email
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ “Verde.tec 2020”, για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, από  20 έως 22 Μαρτίου 2020, στο MEC Παιανίας, Αττική.
Πληροφορίες

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ICEGOV 2020, για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, από το Πανεπιστήμιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε διάφορα μέρη του κόσμου, για πρώτη φορά στην Αθήνα, από 31 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2020. Πληροφορίες 

 
Νέα εργολαβία 60εκατ.ευρώ προετοιμάζεται στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (ypodomes.com)
Ξεκινάει δουλειά η Διυπουργική για την Απολιγνιτοποίηση
Συγχρηματοδότηση ερευνητικών έργων για το νερό (capital.gr)
 
Σαρωτικές αλλαγές στις αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ (capital.gr)
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ +"

Μελέτη Βιωσιμότητας Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά 

Αστικά υδρο-δίκτυα - Η υδάτινη διαχείριση ως (σχεδιαστική) πρόκληση
 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP