Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 224

*|MC:SUBJECT|*
*|MC_PREVIEW_TEXT|*


                                                             newsletter

                       #224

23 Ιανουαρίου 2020

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
το  Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το ΕΣΠΑ 2021-2027, η ψήφιση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα, η βαρύτητα που προσδίδεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ  στη κλιματική αλλαγή, αλλά και δύο  πρόσφατες εκδηλώσεις το  Ecomobility Conference και  η εκδήλωση του δικτύου  CIVITAS γα τα ΣΒΑΚ, επιβεβαιώνουν όσα επισημάναμε στην προηγούμενη επικοινωνία μας.
Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση και σε άλλες μορφές ΑΠΕ, η πρόκληση της απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας, τα ενεργειακά στοιχήματα στο διεθνές περιβάλλον, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η πραγματική οικονομία αναζητά την αναπτυξιακή της προοπτική.
Η πρωτοβουλία  Rebrain Greece που παρουσιάστηκε τον προηγούμενο μήνα, είναι ακόμα  μία σημαντική προσπάθεια για να διαμορφωθούν οι οικονομικοί όροι και οι συνθήκες εργασίας αλλά και παραγωγικής δραστηριότητας, που θα πείσουν το υψηλής ποιότητας εκπατρισμένο  επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας, να επαναπατριστεί.
Το ζήτημα είναι ότι για να συνδυαστούν μεταξύ τους τα δεδομένα και τα ζητούμενα, χρειάζεται η συνεργασία διάφορων  τομέων, χρειάζονται  οι  συνέργειες, τα clusters  που θα μπορέσουν όχι μόνο να δημιουργήσουν αλλά και να εγγυηθούν μακροπρόθεσμα μια αγορά εργασίας, με  θέσεις υψηλών απαιτήσεων και αντίστοιχων αμοιβών.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ξεκίνησε στις προηγούμενες θητείες και θα συνεχίσει και σε αυτή ,  να έχει ως βασικό στόχο  την ανάσχεση του Brain Drain αλλά και τον επαναπατρισμό  Μηχανικών  που έφυγαν. Με την επιστροφή τους, οι συνάδελφοί μας,  θα  συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Πατρίδας μας και  με τις γνώσεις που πήραν στα Ελληνικά Πολυτεχνεία και με την εμπειρία που απέκτησαν από την καριέρα τους στο εξωτερικό.

Γιώργος Τσακούμης

 


Συγχαρητήρια επιστολή του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου


Αύριο Παρασκευή η κοπή της Βασιλόπιτας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με ομιλητή τον Γραμματέα Υποδομών  Γ.Καραγιάννη


Κτηματολόγιο: Δήλωση συντάκτη μηχανικού αντί τεχνικής εισήγησης σε δικόγραφα


Νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για το επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΤΕΕ/ΤΚΜ


Το κλίμα στον επίκεντρο του WEF στο Νταβός – Με “σημαία” την απολιγνιτοποίηση η Ελλάδα


Μονόδρομος τα ΣΒΑΚ για ποιότητα ζωής στις πόλεις – νέο νόμο προνήγγειλλε ο Υπουργός Κ.Καραμανλής


Προς κατάργηση των διπλών εισφορών με το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό


Σε ΦΕΚ το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα


Κονδύλια 4 δισ. για στήριξη λιγνιτικών περιοχών


Χανιά: Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το «Σπίτι της Πρόνοιας»


Προπομπός κινήτρων για την ηλεκτροκίνηση το 3ο Ecomobility Conference


Αρχίζει η λειτουργία του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου “Epicur” με συμμετοχή του ΑΠΘ


Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Το επενδυτικό σχέδιο κι ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης

ΗΜΕΡΙΔΑ του ΣΒΕ με θέμα «Παράγοντες που επηρεάζουν την Εταιρική Κουλτούρα και Διακυβέρνηση», στις 23 Ιανουαρίου 2020, ώρα 15.30, Κατούνη 16-18, αίθουσα εκδηλώσεων ΧΑ, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες και συμμετοχή        

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ERASMUS για σπουδές 2020-2021, διοργανώνει το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ, στις 24 Ιανουαρίου 2020, ώρα 10.00, αίθουσα Τελετών ΑΠΘ. Πληροφορίες 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕ-ΤΑΕΝ στις 25 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πληροφορίες
 
13η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ) με θέμα: «Σχεδιασμός Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και την ελληνική πραγματικότητα», στις 29 Ιανουαρίου 2020  ξενοδοχείο Τιτάνια, Λεωφ. Πανεπιστημίου 52, Αθήνα,  ώρες 18:00-21:00.
Πληροφορίες

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ καταλόγου «Souvenirs de Salonique, Γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα», με ομιλητές τη Ρένα Μόλχο Ιστορικό, Πρόδρομο Νικηφορίδη Αρχιτέκτονα, Βίλµα Χαστάογλου-Μαρτινίδη, Ομότιμη καθηγήτρια Τμήμα Αρχιτεκτόνων, στις 29 Ιανουαρίου 2020, ώρα 19.00, βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ. Πληροφορίες 
 
1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ), στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2020, Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα.
Πληροφορίες 
 
7η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, «Στάση» έως 16 Φεβρουαρίου 2020, χώροι κεντρικής έκθεσης:
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Μονή Λαζαριστών, MOMus – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών / Αποθήκη Β1, Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Αλατζά Ιμαρέτ. Πληροφορίες 
 
6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, σε συνεργασία με την International Solid Waste Association (ISWA), στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2020,  στα ιστορικά κτήρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην Οδό Πατησίων, Αθήνα.
Πληροφορίες
 

Τι θα πληρώσουμε σε πρόστιμα με τις νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα (b2green.gr)

Η Κυκλική Οικονομία απάντηση σε περιβαλλοντικές προκλήσεις (ypodomes.com)

Επεμβάσεις προσιτές στους ιδιοκτήτες και λειτουργικές για τα κτίρια (ecopress.gr)

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών – 485 αιτήσεις για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ (energypress.gr)

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ “ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ +”


Περιβαλλοντικός σχεδιασμός αστικών παρεμβάσεων
 


Αστική αναγέννηση μέσω λύσεων βασισμένων στη φύση

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr