Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 230

*|MC:SUBJECT|*
*|MC_PREVIEW_TEXT|*


                                                             newsletter

                       #230

05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Είναι σημαντικό να βλέπουμε κινήσεις εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας σε μια χώρα που εδώ και δεκαετίες αγανακτούμε για «παθογένειες» , ή σχολιάζουμε το γεγονός ότι σε πολλούς τομείς ισχύουν νόμοι και διατάξεις…  προπολεμικές.
Πόσο μάλλον , όταν πρόκειται για την περιβαλλοντική νομοθεσία, σε μια εποχή που έχουν μεταβληθεί τόσο η ένταση της «αντανάκλασης» της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, όσο και η ανάγκη εξισορρόπησης μεταξύ προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ενθάρρυνσης  αναπτυξιακών, επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, που έχουμε μια τόσο εκτεταμένη ταυτόχρονη αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, για τις αδειοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων, για τις περιοχές Natura, για τις οικιστικές πυκνώσεις, τους δασικούς χάρτες και –κορυφαίο ζήτημα της νέας εποχής – για τη διαχείριση των απορριμμάτων, άρα και  για τους όρους του «παιχνιδιού» σε σημαντικές πτυχές της Κυκλικής Οικονομία.
Ως φορέας πιστός στον θεσμικό του ρόλο, το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει συμβάλλει, μαζί με άλλους φορείς εκπροσώπησης του τεχνικού κόσμου, με προτάσεις  που ελήφθησαν υπόψη και εκτιμώ πως θα συμβάλλουν στην  αποτελεσματικότητα, αλλά και στην ευελιξία του υπό διαβούλευση νέου νομοθετικού πλαισίου. Και βέβαια, θα είναι παρόν και στο στάδιο εφαρμογής, έτοιμο να προτείνει ενδεχόμενες βελτιώσεις, ή να επισημαίνει ελλείμματα στην υλοποίηση.
Σ` αυτή την προσπάθεια φυσικά, τα μάτια μας, οι «κεραίες» μας, είστε πρωτίστως όλοι εσείς, οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Γιώργος Τσακουμης

 

Σας ενημερώνουμε, ότι αύριο Παρασκευή 6 Μαρτίου, οι υπηρεσίες του ΤΕΕ/ΤΚΜ θα λειτουργήσουν μετά τις 11:00 λόγω προγραμματισμένης διακοπής της ΔΕΗ


Ενημερωτική εκδήλωση στο ΤΕΕ/ΤΚΜ για την εφαρμογή επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας
 


Σε διαβούλευση το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ


Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό με τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις
 


Αναβάλλεται η εκδήλωση για τα nZEB


ΥΠΕN: Δεν είναι ακόμα εφαρμόσιμος ο ορισμός εναλλακτικής ΥΔΟΜ για έλεγχο οικοδομικής άδειας


Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους


Το νέο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής


Συγκρότηση σε σώμα του πρώτου Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών
 


Διασυνοριακή σιδηροδρομική κυκλοφορία Ελλάδας και Βουλγαρίας


Ο ΤΑΡ συνεχίζει να στηρίζει το έργο των ελληνικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας
 


Το πρώτο φιλοπεριβαλλοντικό νοσοκομείο της χώρας είναι στη Θεσσαλονίκη 


Αύριο η διάλεξη του καθηγητή του Α.Π.Θ. Γεωργίου Πενέλη


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα DesignShots

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ FORUM «Η Συμβολή των Ερευνητικών Φορέων της Χώρας στη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών», από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 5 & 6 Μαρτίου 2020, Πολιτιστικό Κέντρο του ΕΚΠΑ «Κωστής Παλαμάς», Ακαδημίας 48 & Σίνα, Αθήνα. Πληροφορίες
 
1η ΗΜΕΡΙΔΑ του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου Drive2ΤheFuture, από το ΕΚΕΤΑ, στις 6 Μαρτίου 2020,  VIAS Institute, Βρυξέλλες.
Πληροφορίες εγγραφή
 
ΔΙΑΛΕΞΗ του Αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας, Β. Κολώνα, στις 6 Μαρτίου 2020, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, ώρα 19.00
Πληροφορίες
 
ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ «Σχεδιασμός Kτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (nZEB) σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και την ελληνική πραγματικότητα», από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, (ΠΣΥΠΕΝΕΠ) και το ΤΕΕ/ΤΚΜ, στις 7 Μαρτίου 2020, λόγω μείωσης των πιθανοτήτων μετάδοσης του κορονοϊού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εντός της άνοιξης σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εντός του μήνα.
 
RUN TOGETHER την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, είσοδος ΔΕΘ, Πλατεία ΧΑΝΘ, ώρα 10π.μ. και 10ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ “Χορτιάτης TraiI Run”, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, ώρα 10π.μ., Κοινοτικό γραφείο Χορτιάτη.
Πληροφορίες και ΕΔΩ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ “Verde.tec 2020”, για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, από  20 έως 22 Μαρτίου 2020, στο MEC Παιανίας, Αττική.
Πληροφορίες
 
BALKAN FORUM 2020, «Για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία», στις 27 & 28 Μαρτίου 2020, ώρα 9.00 π.μ., στη ΔΕΘ, αίθουσα Αιμ.Ριάδης.
Πληροφορίες 

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ για την ενέργεια, με θέμα: «Το μέλλον της αγοράς Ενέργειας: Προκλήσεις και προοπτικές σε μεταβαλλόμενο περιβάλλον», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Δικαίου Ενέργειας στις 3 Απριλίου 2020,  ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Πληροφορίες

Πράσινες επιδοτήσεις για όλα τα κτήρια • Στα σκαριά μόνιμο «Εξοικονομώ» (b2green.gr)

Ακίνητα: ”Καμπάνες” για όσους δεν δηλώσουν τα ξεχασμένα τετραγωνικά (b2green.gr)
 

Το σχέδιο για την ανάπλαση της “Αλάνας” και το νέο γήπεδο Τούμπας (michanikos.gr)

Στήριξη της οικονομίας λόγω κοροναϊού στο τραπέζι του Eurogroup – Το σχέδιο της Αθήνας (capital.gr)
 

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ “ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ +”


“Λεύκα: Τα τρένα που μένουν”


Διαχρονικό Αστικό Τοπίο “Παλίμψηστων Υποδομών”

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr