Αγαπητοί συνάδελφοι
Μιλώντας με χρονικές αναλογίες, διανύουμε τις πρώτες μικρές ώρες, μιας "επόμενης μέρας" για τη διάρκεια της οποίας μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε.
Υπάρχουν ωστόσο κάποια θεμελιώδη δεδομένα, τα οποία μπορούμε ως λαός να ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν "εργαλεία" επιστροφής στην πορεία ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει πριν την πανδημία. Κι αν ο λαός δικαιούται να ελπίζει, η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει τα εργαλεία αυτά αποτελεσματικά.
Βασικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί αυτό ακριβώς το προφίλ της χώρας-προτύπου στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, που κερδίσαμε συλλογικά με το σπαθί μας.
Αυτό το διεθνές προφίλ, της σοβαρής χώρας, που λειτουργεί συντεταγμένα και παράγει εντυπωσιακά αποτελέσματα, δεν είναι "εργαλείο" μόνο για την μεσομακροπρόθεσμη ενίσχυση του πληττόμενου φέτος τουρισμού. Ναι, μια χώρα που εμπνέει ασφάλεια, μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό τουριστικό προορισμό.
Για τον ίδιο λόγο όμως, μπορεί να αποτελέσει και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Προϋπόθεση γι` αυτό όμως, είναι να αποδείξουμε στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και στο πεδίο της θεσμικής και υλικοτεχνικής υποδομής υποστήριξης επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Η αναγγελία από υπουργικά χείλη της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απόδοση της έκτασης των 761 στρεμμάτων στην Περαία, προκειμένου να δημιουργηθεί το Τεχνολογικό Πάρκο, είναι ένα δείγμα κατανόησης της προαναφερθείσας προϋπόθεσης.
Το γεγονός ότι μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές σαν την Pfizer, προχώρησαν εν μέσω πανδημίας τις διαδικασίες προκήρυξης θέσεων εργασίας εξελίσσοντας την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της στη Θεσσαλονίκη, είναι δείγμα του γεγονότος ότι ο ιδιώτης επενδυτής δεν συμβιβάζεται με το χάσιμο χρόνου, ακόμα κι όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες.
Συνεπώς και το δικό μας μήνυμα πρέπει να είναι ανάλογo. Πως είμαστε ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός και πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε άλλο χρόνο...
Γιώργος Τσακούμης
|
|