newsletter
       

#242


04 IOYNIOY 2020


 

 

Editorial
Αγαπητοί συνάδελφοι
Η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, βρίσκει την Ευρώπη, αν όχι ως ήπειρο με το σύνολο των κρατών της, σίγουρα ως θεσμικό οικοδόμημα, πιο συνειδητοποιημένη από ποτέ, απέναντι στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Μάλιστα, θα τολμούσε κανείς εύλογα να ισχυριστεί, ότι ένα μεγάλο μέρος των περίπου 2 τρισ. ευρώ που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο "τραπέζι" για τη στήριξη των κρατών μελών έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, εφόσον διοχετευθεί σε αναπτυξιακές διεργασίες, θα προστεθεί στο 1 τρισ. ευρώ που αναμένεται να επενδυθούν στο πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη "Βιώσιμη Ευρώπη" που παρουσιάστηκε στις 14 Ιανουαρίου του 2020 και αποσκοπεί στο να καταστεί η  Γηραιά Ήπειρός, η πρώτη κλιματικά ουδέτερη περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2050.
Για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις, τόσο από την ΕΕ, όσο και από τον εθνικό δημόσιο τομέα, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ συγκαταλέγεται σ` εκείνους τους ευρωπαϊκούς φορείς που εδώ και χρόνια συνδέουν σχεδόν κάθε πρόταση για το μέλλον, με προδιαγραφές βιώσιμης ανάπτυξης.
Όμως και ευρύτερα, ο τεχνικός κόσμος της Ελλάδας και οι φορείς εκπροσώπησής του, με το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουν, αναδεικνύουν την προσήλωση του Έλληνα Μηχανικού σε στόχους που προηγούνται της εποχής του και θεμελιώνουν ένα μέλλον καλύτερο για το κοινωνικό σύνολο και τη χώρα.
Και είναι σημαντικό να κατανοούμε πρώτοι εμείς και να το προβάλουμε στο ευρύ κοινό, πως ο Έλληνας Μηχανικός, κερδίζει τα προς το ζην, διασφαλίζοντας το ευ ζην.
Διότι ο Έλληνας μηχανικός είναι εκείνος που επικεντρώνει τον βιοπορισμό του, στην αξιοποίηση επενδύσεων και στην υλοποίηση σχεδίων, τα οποία προορίζονται να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής όλων...

Γιώργος Τσακούμης

 
Αφιερωμένη στην Βιοποικιλότητα η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 
Η ώρα της Ευρώπης: Aνασύνταξη και προετοιμασία για την επόμενη γενιά
Νομοθετική ρύθμιση για απασχόληση ιδιωτών μηχανικών στην Αυτοδιοίκηση
Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Έρχεται ο τρίτος κύκλος του 2020 
Νέους ποδηλατόδρομους προανήγγειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου
Οικολογικό μπόνους για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων
Στις 9 Ιουνίου το online Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Έρευνα του ΑΠΘ: Από τις 6 Μαΐου "εξαφανίστηκε" ο κορωνοϊός στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Άρθρο της Άννας Μίχου
Συνέντευξη:
Πάρις Μπίλλιας Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων ΠΚΜ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Π.Μ.Σ Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και  Περιφερειακής Ανάπτυξης της  Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Αστικές Αναπλάσεις, Αστική Ανάπτυξη και Αγορά Ακινήτων» για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Υποψηφιότητες μέχρι  13 Ιουλίου 2020Πληροφορίες  ή Γραμματεία του ΠΜΣ (κα Στ. Βαφειάδου, τηλ. 24210 74444)
 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Π.Μ.Σ. Τμημάτων Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο «Βιώσιμη Διαχείριση Περιβαλλοντικών Αλλαγών και Κυκλική Οικονομία» για το ακαδημαϊκό έτος  2020-2021. Υποψηφιότητες μέχρι  13 Ιουλίου 2020.
Πληροφορίες ή στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ. (κα Στ. Βαφειάδου, τηλ.: 24210-74444)
 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Π.Μ.Σ. Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών «Α.ΔΟ.ΑΠ.», με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων».
Πληροφορίες 
 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Π.Μ.Σ. Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ».
Πληροφορίες
 
Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα (DronePro II) Εκπαίδευσης Χειριστών Drones Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πληροφορίες
 
 9th IUPAC International Conference on Green Chemistry (ICGC-9), διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με την Interdivisional Committee on Green Chemistry for Sustainable Development (ICGCSD) της IUPAC και το Ελληνικό Δίκτυο Πράσινης Χημείας, από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2020.
Πληροφορίες, ktrianta@chem.auth.gr
 
8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Μικρο/Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας Micro & Nano 2020-Patras-Greece (8th International Conference on Micro/Nanosciences & Nanotechnologies) διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρίας MICRO&NANO  στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο, από  1 έως  4 Νοεμβρίου 2020.
Πληροφορίες
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ +"

Η δυναμική του Δημόσιου Χώρου στις παράκτιες περιοχές

Ενισχύοντας την πεζή μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP