Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 244
*|MC_PREVIEW_TEXT|*


                                          newsletter

                       #244

18 IOYNIOY 2020

 

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Είναι σίγουρο πως τα επόμενα χρόνια, όποια κι αν θα είναι η τελική απόφαση για το ύψος των ενισχύσεων που θα κατανεμηθούν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πρόκειται να εισρεύσουν και στην χώρα μας μεγάλα κονδύλια.
Ένα μέρος σίγουρα θα αξιοποιηθεί στην ενίσχυση των δομών της δημόσιας υγείας και έτσι πρέπει, διότι η Υγεία είναι ένας τομέας «πονεμένος» που χρειάζεται γενναία υποστήριξη.
Ένα μέρος θα πάει για την υποστήριξη του τουρισμού. Επίσης αναμενόμενη συνθήκη, σε μια χώρα, με οικονομία μικρής ποικιλότητας, στην οποία ο τουρισμός αντιπροσωπεύει μεγάλο ποσοστό. Ασφαλώς πρέπει να στηριχθεί.
Ένα μέρος προορίζεται για την οργάνωση δραστηριοτήτων που θα αποδώσουν μεσοπρόθεσμα, δημιουργώντας παράλληλα, νέες βάσεις για το μέλλον: επιχειρηματικές δραστηριότητες, καινοτόμες ιδέες, ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και νέες τεχνολογίες.
Ωστόσο η γρήγορη «αιμοδοσία» της οικονομίας και η γρήγορη αντιμετώπιση της ανεργίας προϋποθέτουν ενεργοποίηση του κλάδου της κατασκευής: για δημόσια και ιδιωτικά έργα, όπως είχα την ευκαιρία να επισημάνω και στη συνάντηση των φορέων της πόλης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την  τελευταία επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.
Θα συμφωνήσω ότι δεν θεωρείται εξωστρεφής δραστηριότητα. Είναι όμως άμεσα «εξαργυρώσιμη» αξία. Τη στιγμή που επενδύσεις σ` αυτήν, σου «επιστρέφει» αντικείμενο εργασίας σε πάνω από 200 επαγγέλματα, ενώ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνδέεται και με τους τρεις τομείς της οικονομίας: πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή.
Ούτως ή άλλως έχουμε ανάγκη τις υποδομές.
Ούτως ή άλλως έχουμε ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό. Από κάθε άποψη: ενεργειακής κατανάλωσης, γενικότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, εργονομίας, προσβασιμότητας ΑμεΑ, αντισεισμικής ενίσχυσης.
Έχουμε ανάγκη να υποστηρίξουμε τις υφιστάμενες υποδομές που παρουσιάζουν έντονα σημεία γηρασμού. Έχουμε ανάγκη βελτίωσης του αστικού τοπίου, υποστήριξης του Δημόσιου χώρου, βελτίωσης των αστικών υποδομών.
Εν κατακλείδι, αλλά και …κατ` αρχάς, έχουμε την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού χωροταξικού «εργαλείου», αλλά και μόχλευσης των προς επένδυση κονδυλίων, σε έναν ιδανικό συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Γιώργος Τσακούμης

 


ΤΙΤΑΝ: Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η καύση RDF/SRF – Οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ


Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι
 


Παρέμβαση του ΤΕΕ για το Επίδομα Ειδικού Σκοπού ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ
 


Σταθερή συνεργασία ΕΥΑΘ ΑΕ – ΤΕΕ/ΤΚΜ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου


Πυροπροστασία: Σε ΦΕΚ τα νέα πρόστιμα για επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις


Σε διαβούλευση το ευρωπαϊκό «Εξοικονομώ» για δημόσια και ιδιωτικά κτίρια
 


“ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” – Tο πλαίσιο εφαρμογής του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης
 


Εγκρίθηκε η διενέργεια διαγωνισμού με ΣΔΙΤ του Φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική
 


Παραδόθηκε νέο δημοτικό πάρκο στη Νικόπολη
 


Συνέντευξη Κωνσταντίνου Ζέρβα, Δημάρχου Θεσσαλονίκης: “Η κρίση ευκαιρία για τους έχοντες ώριμα σχέδια – νέα εργαλεία και για τους μηχανικούς”

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΚΘΕΣΗ αρχιτεκτονικό σχέδιο-ζωγραφική με τίτλο «Σπίτια και Άνθρωποι» της Ναταλίας Θωμαϊδη, έως 22 Αυγούστου 2020, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες 
 
ΣΥΝΕΔΡΙΟ (διαδικτυακό) «Προσαρμογή στις προκλήσεις και τους κινδύνους της παράκτιας ζώνης: Καινοτόμες προσεγγίσεις και λύσεις για τοπικές και περιφερειακές αρχές στην περιοχή των Βαλκανίων-Μεσογείου», στο πλαίσιο του έργου HERMES, μέσω της πλατφόρμας ZoomBusiness στις 18 & 19 Ιουνίου 2020.
Πληροφορίες 
 
39ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από 26 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου 2020, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, από 19.00 έως 23.00.
Πληροφορίες 
 
10ο ΕΤΗΣΙΟ Digital Capital Link CSR Forum με τίτλο «Οικονομία & Κοινωνία : Η επόμενη μέρα» διοργανώνεται ψηφιακά στις 23 Ιουνίου 2020 και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά. Ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής
εδώ  Πληροφορίες 2106109800

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής 2020 με Live Μουσικό Μαραθώνιο, την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020 σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες 
 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Π.Μ.Σ. Τμημάτων Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο «Βιώσιμη Διαχείριση Περιβαλλοντικών Αλλαγών και Κυκλική Οικονομία» για το ακαδημαϊκό έτος  2020-2021. Υποψηφιότητες μέχρι  13 Ιουλίου 2020.
Πληροφορίες
 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Π.Μ.Σ Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και  Περιφερειακής Ανάπτυξης της  Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Αστικές Αναπλάσεις, Αστική Ανάπτυξη και Αγορά Ακινήτων» για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Υποψηφιότητες μέχρι  13 Ιουλίου 2020. 
Πληροφορίες ή Γραμματεία του ΠΜΣ (κα Στ. Βαφειάδου, τηλ. 24210 74444)
 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Π.Μ.Σ. Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών «Α.ΔΟ.ΑΠ.», με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων».
Πληροφορίες
 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Π.Μ.Σ. Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ».
Πληροφορίες

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ “ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ +”


Εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας σε δημόσιους χώρους


Στιγμογραφία – Μια Διαμοντέρνα Προσέγγιση της (Ελληνικής) Πόλης με Ψηφιακά ΜέσαΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr