Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Επιστημονικού Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης που είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, είχα την ευκαιρία να θέσω το ζήτημα της "πολυαρχίας" που ταλανίζει τη Θεσσαλονίκη σε πολλά ζητήματα εδώ και δεκαετίες.
Σίγουρα, η μορφή που θα έχει ο φορέας λειτουργίας του Μετρό, όταν αυτό ολοκληρωθεί, έχει σημασία. Όπως έχουν σημασία οι όροι λειτουργίας του ΟΑΣΘ ή του όποιου διάδοχου φορέα, οι όροι λειτουργίας της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, κ.ο.κ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όσο ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων θα δημιουργεί προβλήματα συντονισμού εκείνη την ευλογημένη μέρα που θα δούμε περισσότερα του ενός "εργαλεία" αστικής συγκοινωνίας να υπηρετούν τη Θεσσαλονίκη, η παροχή των υπηρεσιών σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης θα εξακολουθήσει να απέχει από το ιδανικό.
Την απάντηση σ` αυτήν την πρόκληση μπορεί να δώσει μόνο ο Μητροπολιτικός Σχεδιασμός της Θεσσαλονίκης, που όσο προχωρά η οργάνωση της πόλης και όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται ως επιβεβλημένη λύση σε σειρά θεμάτων.
Στις συγκοινωνίες για παράδειγμα, χωρίς συντονισμό, δεν μπορείς να έχεις διάδραση των "κυττάρων" ενός συστήματος που θα πρέπει να συνδυάσει περισσότερα του ενός εργαλεία κινητικότητας. Και αυτός ο συντονισμός προϋποθέτει την ύπαρξη ενός φορέα, που θα αναλαμβάνει τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής και θα εποπτεύει την υλοποίησή της. Τον ρόλο αυτό, σίγουρα μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΣΕΘ.
Αντίστοιχα προβλήματα κατακερματισμού εντοπίστηκαν και στη συνεργασία που είχαμε -και θα συνεχίσουμε να έχουμε- με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ Παγίων.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία του αστικού ιστού, εκτός από τις πλημμύρες των υδάτων, θα πρέπει να υπερβεί και την πλημμυρίδα... αρμοδίων, στα σημεία παρέμβασης.
Αυτό θα πρέπει να ξεπεραστεί με μία ουσιαστική μητροπολιτική λειτουργία, που είναι απορίας άξιο, γιατί δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί όταν όλοι σχεδόν συμφωνούν στην αναγκαιότητά της...
Γιώργος Τσακούμης
|
|