Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 246
*|MC_PREVIEW_TEXT|*                                          newsletter

                       #246

02 IOYΛIOY 2020

 

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Έχουμε πραγματοποιήσει ως νέα διοίκηση -και παρά την πανδημία- μια σειρά επαφών -όχι απλώς εθιμοτυπικών αλλά και ουσιαστικών- στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ τόσο με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της κεντρικής Πολιτείας, όσο και με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και οργανισμών που εμπλέκονται σε θέματα αρμοδιοτήτων του Επιμελητηρίου.
Ένα σημαντικό συμπέρασμα από όλες αυτές τις επαφές, είναι η διττή προσέγγιση της διαπιστωθείσας… ταχύτητας με την οποία εξελίσσονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα σε νομοθετικό επίπεδο και σε ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων των Μηχανικών.
Διττή προσέγγιση, υπό την έννοια, ότι από τη μια είναι λογικό να χαιρετίζουμε την γρήγορη εξέλιξη  μεταρρυθμίσεων σε τομείς που ήταν “παγωμένοι” επί σειρά ετών, ενώ παράλληλα είναι λογικό να αγανακτούμε για… αναποδιές, ή αστοχίες, που ενίοτε μπορεί να συνοδεύουν ένα ταχύτατα εξελισσόμενο έργο.
Ως Μηχανικοί όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι μία κρίσιμη αστοχία, μπορεί να καταστήσει ανασφαλές, αναποτελεσματικό ή και απρόβλεπτα επικίνδυνο, ακόμα και το καλύτερο έργο.
Γι` αυτό οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, όχι με αρνητισμό, αλλά με διάθεση εποικοδομητικού διαλόγου. Να είμαστε πρόσφοροι και χρήσιμοι, εκεί που η Πολιτεία οφείλει να μας συμβουλευτεί, εμάς που μπορούμε θεσμικά να αποτελέσουμε το… τρίτο μάτι, τον παρατηρητή που μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα κρίσιμες αστοχίες σε ένα έργο τεχνικό ή νομοθετικό και να εισηγηθεί γρήγορα τις αποτελεσματικότερες διορθώσεις ή μεταβολές.
Αυτόν τον ρόλο επιτελούμε. Και επιτέλους έχουμε την ικανοποίηση, ότι συναντάμε διάθεση αξιοποίησης αυτής της προσφοράς και από τους “παραλήπτες” της.

Γιώργος Τσακούμης

 


Το ΤΕΕ/ΤΚΜ επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης


Διαμαρτυρία του ΤΕΕ/ΤΚΜ για κατάργηση μαθημάτων στο Γενικό Λύκειο


Τακτοποίηση αυθαιρέτων: τρίμηνη παράταση προανήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός


Συνεργασία για το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της CISCO στη Θεσσαλονίκη


Η ΕΥΑΘ αρχίζει αποχετευτικά έργα από το Λιμάνι έως το Αγγελοχώρι


Biowaste: Στην Κατερίνη το καινοτόμο σύστημα διαλογής στην πηγή


12ο Εθνικό Συνέδριο για τις ήπιες μορφές ενέργειας 


Συνέντευξη Δημάρχου Νάουσας Ν.Καρανικόλα στο ΤΕΕ/ΤΚΜ: “Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι το έργο”

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ από το MOMus Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με θέμα τις προσωπικές και δημόσιες πτυχές του COVID-19, με υποβολή φωτογραφιών από το κοινό, μέχρι 22 Ιουλίου 2020. Αποστολή δήλωσης συμμετοχής και φωτογραφιών στο resilience@momus.gr
 
39ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, έως 12 Ιουλίου 2020, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, από 19.00 έως 23.00.
Πληροφορίες
 
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ με τίτλο «Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο», έως 31 Αυγούστου 2020, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες 
 
9th IUPAC International Conference on Green Chemistry (ICGC-9), διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με την Interdivisional Committee on Green Chemistry for Sustainable Development (ICGCSD) της IUPAC και το Ελληνικό Δίκτυο Πράσινης Χημείας, από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2020.
Πληροφορίες  και στο ktrianta@chem.auth.gr
 
4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Ρόδου στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2020, στο ξενοδοχείο Rodos Palace.
Πληροφορίες

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ (αλλαγή ημερομηνίας) από 22 Μαϊου έως 21 Νοεμβρίου 2021. Πληροφορίες
 
Ετήσια Συνάντηση Ναυτικής Τεχνολογίας, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.) στις 1 & 2 Δεκεμβρίου 2020, Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα.
Πληροφορίες
 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr