Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 247
*|MC_PREVIEW_TEXT|*


                                          newsletter

                       #247

09 IOYΛIOY 2020

 

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Είναι γνωστή πια η κακοδαιμονία που έχει ταλαιπωρήσει και συνεχίζει να ταλαιπωρεί σειρά έργων της Θεσσαλονίκης, να ανάγονται ζητήματα επιστημονικά και τεχνικά σε πεδία συγκρούσεων, ενίοτε με πολιτικά κίνητρα.
Συχνά αυτό συμβαίνει σε βάρος της έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κατά περίπτωση θέματος και τελικά σε βάρος του κοινωνικού συνόλου που έργα ακούει και έργα δεν βλέπει.
Το έργο του Μετρό είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό “θύμα” αυτής της κακοδαιμονίας που συνέβαλε τα μέγιστα στις διαχρονικές καθυστερήσεις.
Εμείς στο ΤΕΕ/ΤΚΜ έχουμε αποδείξει και θα συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι προσπαθούμε πάντα να είμαστε μέρος της λύσης και όχι της διαιώνισης του προβλήματος. Γιατί ο τρόπος μας είναι αυτός της επιστημονικής τεκμηρίωσης των προτάσεών μας.
Ας θυμόμαστε, και ας φροντίσουμε να θυμίζουμε και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ λειτουργεί με το θάρρος, όχι απλώς της γνώμης, αλλά αυτής της προαναφερθείσας τεκμηρίωσης.
Στο παράδειγμα του Μετρό και του σταθμού Βενιζέλου, είχαμε εξ αρχής την ίδια άποψη, που έχουμε σήμερα και η οποία τελικά εφαρμόζεται. Η πολιτεία αναλόγως των εκάστοτε εκφραστών της, μπορεί να άλλαξε στάση, ξανά και ξανά.
Όμως τελικά η λύση που εφαρμόζεται επιστρέφει στις προτάσεις που μελέτησε και παρουσίασε το ΤΕΕ/ΤΚΜ από την πρώτη στιγμή, ως θεσμικός σύμβουλος που σέβεται τον ρόλο του και κυρίως το επιστημονικό κύρος του φορέα και των μελών του.
Μακάρι όλες οι πλευρές να σταθούν με τον ίδιο σεβασμό απέναντι στο έργο και στο κοινωνικό σύνολο που καλείται αυτό να εξυπηρετήσει με την ολοκλήρωσή του, χωρίς το έργο να εμπλακεί σε έναν νέο κύκλο κακοδαιμονίας.
Διότι, όπως εμείς οι Μηχανικοί ξέρουμε, η επιστημονική πραγματικότητα, αργά η γρήγορα βρίσκει το δρόμο προς την δικαίωση.
Αφήνοντας πάντα εκτεθειμένους όσους επιμένουν να την αμφισβητούν…

Γιώργος Τσακούμης

 


Αναλυτική παρουσίαση του FLY OVER από την “Οδός Μελετητική” για το ΤΕΕ/ΤΚΜ


Προγραμματισμός των ΜΕ Χωροταξίας, Επαγγελματικών Θεμάτων, Ενέργειας και Αρχιτεκτονικών Θεμάτων


Στη Θεσσαλονίκη ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια Νανοτεχνολογίας


Ημερίδα του Α.Π.Θ. για το Μετρό και το σταθμό Βενιζέλου


Έφυγε από τη ζωή η διακεκριμένη αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη
 


Ψήφισμα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων


Ώθηση στην πράσινη ανάκαμψη της Ε.Ε.: 1 δις ευρώ σε καινοτόμα έργα καθαρών τεχνολογιών
 


Aνοίγει ξανά το πρόγραμμα χρηματοδότησης αναπλάσεων στους Δήμους
 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΚΘΕΣΗ αρχιτεκτονικό σχέδιο-ζωγραφική με τίτλο «Σπίτια και Άνθρωποι» της Ναταλίας Θωμαϊδη, έως 22 Αυγούστου 2020, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες
 
49Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ, από 18 Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου 2020.
Πληροφορίες 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΗΠΩΝ ΒΙΛΑΣ ΑΛΛΑΤΙΝΗ σε χώρο Πολιτισμού, με διάφορες εκδηλώσεις, από 20 έως 23 Ιουλίου 2020. Πληροφορίες 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ECOWEEK τον Σεπτέμβριο 2020. Πληροφορίες

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Διαπλοκές του χώρου. Ήθος-κοινωνικές πρακτικές-αρχιτεκτονική», διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΠ, από 9 έως 11 Οκτωβρίου 2020. Πληροφορίες 
 
12ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για τις Ήπιες Μορφές Ενέργειας, από 7 έως 9 Απριλίου 2021, στην Θεσσαλονίκη. Υποβολή περιλήψεων εργασιών έως 10-9-2020.
Πληροφορίες


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr