Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 252

*|MC_PREVIEW_TEXT|*


                                          newsletter

                       #252

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Μπορεί να ακούγεται “κλισέ” η φράση πως “κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες”, εμπεριέχει όμως και το έναυσμα, την προτροπή, να αναζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσουμε.
Μια τέτοια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, είναι το φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες σε αντικατάσταση της ματαιωθείσας ΔΕΘ. Και μάλιστα, ευκαιρία διπλή…
Αφενός η πόλη περιμένει ευλόγως από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, αλλά και από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, την αποτύπωση ενός σαφούς και χρονολογικά πιστού χάρτη εξέλιξης της οικονομικής-αναπτυξιακής ταυτότητάς της, σε ένα βάθος αρκετών ετών, που θα δώσει και στον ιδιωτικό τομέα τη δυνατότητα μακρόπνοου σχεδιασμού. Η ευκαιρία αυτή σχετίζεται και με τα αναπτυξιακά projects που εξελίσσονται και με τις επενδύσεις στον χώρο της καινοτομίας, αλλά και με την τοπική εφαρμογή και εξειδίκευση θεσμικών εργαλείων αναγκαίων για την καλύτερη δυνατή απόδοση των επενδυτικών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων. Αναφέρομαι στη ζητούμενη φορολογική σταθερότητα και κινητροδότηση, στην ενίσχυση ψηφιακών διαδικασιών που καταπολεμούν τη γραφειοκρατία, στη θέσπιση κανόνων και διαδικασιών χωροταξίας που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη.
Αφετέρου, η ίδια η διοργάνωση του φόρουμ και η μονιμοποίησή του, σε μορφή παράλληλη με τις μελλοντικές ετήσιες διοργανώσεις της ΔΕΘ, κατά τρόπο που θα διατηρεί την παραδοσιακή πολιτική και οικονομική βαρύτητα της πόλης κάθε Σεπτέμβριο, αλλά έτσι ώστε να επιχειρηθεί μια μείωση της επιβάρυνσης της διοργάνωσης από αρνητικές επιπτώσεις αυτής της σημασίας (βλ. πορείες, συγκρουσιακό κλίμα, κυκλοφοριακό έμφραγμα γύρω από την ΔΕΘ), με τη δημιουργία ενός ακόμα θεσμού, που θα διευρύνει την παραδοσιακή πολιτική και οικονομική της βαρύτητα.
Το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η θεματολογία στα 23 panels ομιλητών του φετινού φόρουμ, αποδεικνύουν ότι η πόλη μπορεί στο εγγύς μέλλον να κάνει πράξη αυτό που εδώ και χρόνια συζητάμε…

Γιώργος Τσακούμης

 


“Θετικό πρόσημο, εφικτές βελτιώσεις” η θέση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη νέα Τούμπα


Το πρόγραμμα του πολιτικό – οικονομικού Forum της ΔΕΘ με 23 πάνελ
 


Δύο μηχανικοί σε θέσεις ευθύνης σε ΚΕΔΑΚ και Δήμο Βέροιας
 


ΠΚΜ: Πρόσκληση για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 


Σε ΦΕΚ η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Κεντρικής Μακεδονίας
 


Σε ΦΕΚ το μητρώο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις – Προϋποθέσεις εγγραφής


Έρευνα για το επάγγελμα του αρχιτέκτονα
 


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

“Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”, εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σε διάφορους χώρους. Έως 30 Σεπτεμβρίου 2020. Πληροφορίες
 
2o Beyond The Borders  Festival, από 10 έως 13 Σεπτεμβρίου  2020, Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.
Πληροφορίες  

Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα. Η σύγχρονη τέχνη συναντά τους αρχαιολογικούς χώρους. Σειρά δημοσίων συναντήσεων και προβολών διοργανώνει το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις  17 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 21.00, στο Επταπύργιο. Πληροφορίες
 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΟΜΜΘ «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Νέα Παραλία_Νέα Πασαρέλα» με θεματολογία από την Λογοτεχνία. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 18.30, στην Πλατεία Μεγάρου, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες
 
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Διαπλοκές του χώρου. Ήθος-κοινωνικές πρακτικές-αρχιτεκτονική», διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΠ. Από 21 έως 23 Μαϊου 2021, στη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες 
 
9th IUPAC International Conference on Green Chemistry (ICGC-9), διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με την Interdivisional Committee on Green Chemistry for Sustainable Development (ICGCSD) της IUPAC και το Ελληνικό Δίκτυο Πράσινης Χημείας, από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2020.
Πληροφορίες, ktrianta@chem.auth.gr
 
4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Ρόδου στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2020, στο ξενοδοχείο Rodos Palace.
ΠληροφορίεςΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr