Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 253
*|MC_PREVIEW_TEXT|*


                                          newsletter

                       #253

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Βλέποντας μεμονωμένα το διαχρονικό επιχείρημα υπέρ της ανάγκης να αλλάξει η νοοτροπία της “τελευταίας στιγμής” και να πάψει ο εφησυχασμός των αλλεπάλληλων παρατάσεων στη διεκπεραίωση αναγκαίων συναλλαγών των πολιτών με το κράτος, προφανώς δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει.
Ωστόσο, κάποτε θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία της Πολιτείας, να αντιμετωπίζει “οριζοντίως” όλες τις κατηγορίες πολιτών ή επαγγελματικών ομάδων που υποβάλλουν ένα αίτημα, εξετάζοντας κατά περίπτωση τα χαρακτηριστικά που μπορεί να δικαιολογούν -ή όχι- την υποβολή του αιτήματος.
Στην περίπτωση του αιτήματος του τεχνικού κόσμου για νέα παράταση στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων που κατά τα ισχύοντα λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι προφανές, ότι οι μηχανικοί -που βρισκόμενοι σε διαρκή κρίση εδώ και δέκα χρόνια, αναζητούν κάθε ευκαιρία να εργαστούν- δεν κωλυσιεργούν, ούτε εφησυχάζουν. Αντιθέτως, προσπαθούν καθημερινά να ασκήσουν το επάγγελμά τους και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, αντιμετωπίζοντας μια σειρά αντικειμενικών δυσκολιών, που άλλοτε οφείλονται σε διαχρονικές γραφειοκρατικές παθογένειες, άλλοτε σε τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν στον μηχανισμό διεκπεραίωσης των υποθέσεων που χειρίζονται. 
Στην παρούσα συγκυρία δε, είναι κατανοητό πως κάθε πρόβλημα επιτείνεται και μεγεθύνεται, υπό το κράτος της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί.
Καλό θα ήταν λοιπόν, η Πολιτεία να τοποθετηθεί θεσμικά, εξετάζοντας προσεκτικά τους αντικειμενικούς λόγους παράτασης της εν εξελίξει διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτων και παράλληλα με τη χορήγηση της παράτασης, να μεριμνήσει, ώστε να  επιλυθούν τα αντικειμενικά προβλήματα, στο βαθμό που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Γιώργος Τσακούμης

 


Τα σημαντικά έργα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν στο Thessaloniki Helexpo Forum


Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ
 


ΤΕΕ: Συστάσεις για καλύτερη εξυπηρέτηση από το σύστημα δήλωσης αυθαιρέτων.
 


Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ με την επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη


Κτηματολόγιο: Παράταση για 7 περιοχές – Εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη


Στασινός: Πρόταση τεσσάρων βημάτων για την εκτός σχεδίου δόμηση


Thessaloniki Helexpo Forum: Μεγάλες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας


Thessaloniki Helexpo Forum: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας


ΤΑΙΠΕΔ: Εντός Δεκεμβρίου η υποβολή προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού


Δωρεάν πρόσβαση στην έκδοση 4.1 της χαρτογραφικής Πολεοδομικής Εφαρμογής του Δήμου Καλαμαριάς


Παράταση στην προθεσμία υποβολής περιλήψεων για το 12o Συνέδριο ΑΠΕ


Δημιουργία κέντρου ανάπτυξης τεχνολογίας της Profile Technologies στη Θεσσαλονίκη


Ο 17χρονος που έφτιαξε την πλατφόρμα παρακολούθησης του Covid-19


Ηρωίδες και ήρωες της λογοτεχνίας έκαναν πασαρέλα στη Νέα Παραλία


Αφίσες με κοινωνικά μηνύματα στα λεωφορεία ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Olympia Forum Ι – Πανευρωπαϊκό συνέδριο για την ανάπτυξη των Περιφερειών της Ελλάδας. Από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου 2020,  Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ, Αρχαία Ολυμπία. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν με εγγραφή μέσω της ιστοσελίδας Πληροφορίες 
 
3ο Olympic Day Run Greece, οργανώνει το Ολυμπιακό Μουσείο, ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας στις 26 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 18.00, Νέα Παραλία – Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες 
 
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε Αρχαιολογικούς Χώρους της Β. Ελλάδας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Στις 26 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 20.00, Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες
 
ΣΥΝΕΔΡΙΟ & ΕΚΘΕΣΗ για τη Βιομηχανία των Εύκαμπτων & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2020, ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα.
Πληροφορίες
 
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ Α.Π.Θ. 2020, από το Γραφείο Διασύνδεσης και Επικοινωνίας του ΑΠΘ. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για πρώτη χρονιά φέτος διαδικτυακά, στις 14 & 15 Οκτωβρίου 2020 και ώρες: 10.00-14.000.
Πληροφορίες
 
ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ «ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ, ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ 
Η ταχυδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης», έως 15 Οκτωβρίου 2020, από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108.
Πληροφορίες
 
4ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ MoodleMoot διοργανώνει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2020. Υποβολή προτάσεων μέχρι 15 Οκτωβρίου 2020.
Πληροφορίες: Έλενα Μπάρκα 2102209380, info@ellak.gr 
 
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Διαπλοκές του χώρου. Ήθος-κοινωνικές πρακτικές-αρχιτεκτονική», διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΠ. Από 21 έως 23 Μαϊου 2021, στη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες 
 
Επιστημονική εκδήλωση: «Cities on Volcanoes 11» (CoV11) ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ  Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.ά. φορείς
Πληροφορίες 
 
Διαδικτυακό επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Λιθουανίας Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ΣΕΒ, Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Enterprise Greec  1/10
Πληροφορίες Facebook
Website

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr