Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 255

*|MC_PREVIEW_TEXT|*


                                          newsletter

                       #255

01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

 

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Γενική παράταση στην διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, μπορεί να μη δόθηκε πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις του τεχνικού κόσμου, είναι εύλογο ωστόσο να προσδοκούμε μια νέα διαδικασία προσαρμοσμένη στις επιταγές της επικείμενης εφαρμογής της “ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου”, πέρα από την θετική εξέλιξη που ήδη υπήρξε, με την ειδική παράταση για πληγείσες περιοχές και την παροχή της δυνατότητας σε όσους ξεκίνησαν εντός προθεσμίας τη διαδικασία τακτοποίησης, να την ολοκληρώσουν χωρίς επιβάρυνση.
Η Πολιτεία σωστά έχει συνδέσει τη διαδικασία της μεταβίβασης με την  τακτοποίηση των αυθαιρεσιών και – ουσιαστικά – με την έκδοση της “ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου” που θα περιλαμβάνει και διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρεσιών, όμως το συγκεκριμένο πολεοδομικό “εργαλείο”, δύσκολα θα είναι ενεργό σε όλη την Ελλάδα πριν το τέλος του έτους.
Μεσολαβεί δηλαδή ένα τεχνικό κενό στη δυνατότητα τακτοποιήσεων, άρα και μεταβιβάσεων, μέχρι την έναρξη αποδοτικότητας της “ταυτότητας κτιρίου”, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων. Είναι λογικό λοιπόν, να εκτιμήσουμε ότι το ΥΠΕΝ θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό, εξετάζοντας και αυτήν την παράμετρο.
Όλα τα παραπάνω, πιστοποιούν το γεγονός ότι οι φορείς εκπροσώπησης του τεχνικού κόσμου, όταν διατυπώνουν αιτήματα παράτασης διαδικασιών, δεν το κάνουν, ούτε από έλλειμμα εργατικότητας, ούτε από κάποια άλλη συντεχνιακού τύπου εμμονή, αλλά με κριτήρια αντικειμενικά που έχουν ως κίνητρο τη στήριξη και των επιδιώξεων της Πολιτείας, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
Αυτή η επιστημονική αντικειμενικότητα άλλωστε, είναι το εχέγγυο που οδήγησε στην κατοχύρωση του ρόλου του ΤΕΕ και των περιφερειακών Τμημάτων του, όπως το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ως θεσμικών συμβούλων της Πολιτείας.

Γιώργος Τσακούμης

 


Αυθαίρετα: Περιθώριο ολοκλήρωσης για όσους προσπάθησαν και ειδική παράταση για πληγείσες περιοχές – τι λέει το ΤΕΕ


Προκηρύχθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ


Συνάντηση Χατζηδάκη – Πομπέο στον ΣΒΕ: Τα μεγάλα έργα που θα κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων  


Balkan Forum: Η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη προχωρά μέσω των τεχνολογικών υποδομών
 


Η “επανένταξη” της περιοχής των παλαιών σφαγείων στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης


Πραγματοποιήθηκε η Ορκωμοσία του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΤΕΕ/ΤΚΜ


Ανατέθηκε το πληροφοριακό σύστημα του Εξοικονομώ – Αυτονομώ


Νέα εποχή και στις κατασκευές με τη χρήση τεχνολογιών BIM 


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Με έξοδα των μηχανικών οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές 


Χάθηκαν 160.000 θέσεις εργασίας στο 8μηνο του 2020, 19.981 στην Κεντρ.Μακεδονία


Συνέντευξη Μαρίας Αντωνίου: Δουλεύουμε με σχέδιο, τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ECOWEEK από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2020. Συνδεθείτε και υποστηρίξτε την εκδήλωση ΕΔΩ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ & ΕΚΘΕΣΗ για τη Βιομηχανία των Εύκαμπτων & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2020, ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα. Πληροφορίες

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ Α.Π.Θ. 2020, από το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας του ΑΠΘ.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για πρώτη χρονιά φέτος διαδικτυακά, στις 14 & 15 Οκτωβρίου 2020 και ώρες 10.00-14.000. Πληροφορίες
 
ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ «ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ, ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ Η ταχυδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης», έως 10 Οκτωβρίου 2020, από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108.
Πληροφορίες
 
9th IUPAC International Conference on Green Chemistry (ICGC-9), διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με την Interdivisional Committee on Green Chemistry for Sustainable Development (ICGCSD) της IUPAC και το Ελληνικό Δίκτυο Πράσινης Χημείας, από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2020.
Πληροφορίες , ktrianta@chem.auth.gr
 
4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Ρόδου στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2020, στο ξενοδοχείο Rodos Palace.
Πληροφορίες
 
4ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ MoodleMoot  διοργανώνει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2020. Υποβολή προτάσεων μέχρι 15 Οκτωβρίου 2020.
Πληροφορίες: Έλενα Μπάρκα 2102209380, info@ellak.gr,
 
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Διαπλοκές του χώρου. Ήθος-κοινωνικές πρακτικές-αρχιτεκτονική», διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΠ. Από 21 έως 23 Μαϊου 2021, στη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες Facebook
Website

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr