Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 257
*|MC_PREVIEW_TEXT|*


                                          newsletter

                       #257

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

 

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σε δύο μέρες τιμάμε την παγκόσμια προσπάθεια για την Εξάλειψη της Φτώχειας.
Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, αλλά και η οικονομική δυσπραγία που προκαλεί η πανδημία έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται, ή απειλούνται να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ζητούμενα, οι ευκαιρίες για εργασία, καθώς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης με πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά, για όσους βρίσκονται εργασιακά και εισοδηματικά σε αδυναμία.
Η επιλογή που υπηρετεί κατ΄εξοχήν την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η επένδυση σε  δραστηριότητες που  δημιουργούν, αυτές καθεαυτές, πλήθος θέσεων εργασίας,  που το προϊόν τους έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, που δημιουργούν το κατάλληλο υπόβαθρο για την προσέλκυση άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Σχεδόν φωτογραφική επιλογή που καλύπτει όλα τα παραπάνω, όπως επισημάναμε και στο πρόσφατο υπόμνημα του ΤΕΕ/ΤΚΜ προς τον πρωθυπουργό, είναι η επένδυση στην κατασκευή. Δραστηριότητα που επιλέγουν για την επιτάχυνσή τους, οικονομίες με σαφώς μεγαλύτερη ποικιλότητα και εύρος από τη δική μας, δεδομένου ότι αφορά τεράστια γκάμα  επαγγελμάτων και των τριών τομέων, δίνει δουλειά σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιτρέπει, ή μάλλον επιβάλλει, την κυκλοφορία κονδυλίων δις και τρις στην οικονομική αλυσίδα.
Το προϊόν της είναι οι υποδομές, αναγκαίες αφενός για την ποιότητα και την ασφάλεια της καθημερινότητάς μας, αφετέρου για την προσέλκυση επενδύσεων και την υποστήριξη κάθε αναπτυξιακής δραστηριότητας.
Όσο για τις αντιρρήσεις περί εσωστρεφούς και κλασσικής δραστηριότητας, υπενθυμίζω ότι μπορεί να αποτελέσει και πεδίο καινοτόμων εφαρμογών (πχ με εγχώρια έρευνα και παραγωγή για νέα υλικά υψηλής προστιθέμενης αξίας) και εξωστρέφειας με την υποστήριξη των ελληνικών Τεχνικών Εταιρειών για δραστηριοποίησή τους εκτός συνόρων.
Αυτά, με αφορμή την 17η Οκτωβρίου αλλά με αιτία, τον λόγο της καθιέρωσής της από τον ΟΗΕ, τον αγώνα για την εξάλειψη της φτώχειας

Γιώργος Τσακούμης

 


 Αναβολή της έναρξης του “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” ζητά το ΤΕΕ


Σοβαρές επιφυλάξεις της ΔΕ του ΤΕΕ για το Χωροταξικό Νομοσχέδιο


Το ΤΕΕ στο 3o Athens investment forum


ΤΜΕΔΕ: ανοδική πορεία και εν μέσω πανδημίαςO Δήμος Σερρών προχωρά στη διαχείριση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων


Covid 19: Τι ισχύει στην Κεντρική Μακεδονία 


“Horizon 2020”: 1 δις για χρηματοδότηση επενδύσεων και ερευνητικών προγραμμάτων


Ενιαίος πομποδέκτης για όλους τους αυτοκινητοδρόμους από τις 4 Νοεμβρίου


Πέλλα: Αποκαλύπτεται το ανάκτορο που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για την Πολιτική Προστασία και τις νέες Τεχνολογίες “SafeGreece 2020”, (on-line), έως 16 Οκτωβρίου 2020. Πληροφορίες
 
1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ με τίτλο «1st Regional e-Mobility Conference 2020», στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου 2020, στον Πύργο, Πάτρα, Αγρίνιο.
Πληροφορίες 
 
9th IUPAC International Conference on Green Chemistry (ICGC-9), διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με την Interdivisional Committee on Green Chemistry for Sustainable Development (ICGCSD) της IUPAC και το Ελληνικό Δίκτυο Πράσινης Χημείας, από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2020.
Πληροφορίες, ktrianta@chem.auth.gr
 
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (δωρεάν) on line,  στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου DEVOPS COMPETENCES FOR SMART CITIES, που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης ΕΛΟΤ, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ και τις Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας CITIESNET. Έναρξη 19 Οκτωβρίου 2020. Θα δοθεί πιστοποίηση επιτυχούς περαίωσης.
Πληροφορίες των μαθημάτων και του Ευρωπαϊκού Έργου
 
THESSALONIKI INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL (TISFF), έως 25 Οκτωβρίου 2020.
Πληροφορίες

4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2020, Ρόδος, ξενοδοχείο Rodos Palace. Πληροφορίες
 
55α ΔΗΜΗΤΡΙΑ, έως 26 Οκτωβρίου 2020, με όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας
e-dimitria.gr
 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ του ΙΝΖΕΒ με θέμα “Έξυπνα και Ενεργειακά Αποδοτικά Κτίρια” στις 29 Οκτωβρίου 2020, σε συνεργασία με την GIZ.  
Πληροφορίες
 
4ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ MoodleMoot  διοργανώνει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2020. Υποβολή προτάσεων μέχρι 15 Οκτωβρίου 2020.
Πληροφορίες: Έλενα Μπάρκα 2102209380, info@ellak.gr
 Facebook
Website

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr