newsletter

                       #263


26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020


 

 

Editorial
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η υποβολή γραπτών προτάσεων προς το ΣτΕ για το θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, σε κοινή έκφραση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα επιμελητήρια της πόλης, αποτελεί την ανταπόκριση του Τμήματος, όχι μόνο στην θεσμική του υποχρέωση να εκφέρει άποψη επί τεχνικών ζητημάτων και έργων της περιοχής ευθύνης του, αλλά και ηθική υποχρέωση υπεράσπισης της διαχρονικής θέσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ υπέρ της ακολουθούμενης σήμερα μεθόδου.
Μάλιστα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει αυξημένο χρέος και αυξημένο δικαίωμα να στηρίζει τις διαχρονικές θέσεις του,
 σε ένα θέμα επί του οποίου θα έπρεπε ο διάλογος να διατηρηθεί διεπιστημονικός και οι ενδεχόμενες επιστημονικές διαφοροποιήσεις, να μην γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικών συγκρουσιακών προσεγγίσεων, ή σκοπιμοτήτων.
Μακριά από εμάς τέτοιες σκοπιμότητες. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε, όταν το 2017, υπέρ της ομοφωνίας της πόλης, αποσύραμε την προσφυγή που είχαμε καταθέσει από το 2015 κατά της in situ μεθόδου κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου. Παρά το γεγονός ότι και τότε απηχούσαμε τις απόψεις της πλειονότητας, επιστημόνων και φορέων. Αυτό το αναφέρω για την ιστορία, σε αντιδιαστολή με τη στάση που ακολουθείται σήμερα, απέναντι στην τελικώς εφαρμοζόμενη μέθοδο.
Οι θέσεις που αναπτύσσει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, εδράζονται στην επιστημονική εξειδίκευση του δυναμικού του και αποτελούν προϊόν συλλογικής ζύμωσης και επεξεργασίας καταξιωμένων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων που ενεργοποιούνται κατά περίπτωση, μέσα από τις αρμόδιες επιτροπές και ομάδες εργασίας του Τμήματος. Αυτή η πραγματικότητα, συνοδεύεται από τη συνέπεια και την τεκμηρίωση με την οποία τοποθετήθηκε και διατήρησε τις απόψεις του το ΤΕΕ/ΤΚΜ, γεγονός που θα πρέπει κάποτε να σεβαστούν όσοι  επιμένουν να παριστάνουν την επιστημονική πλειονότητα, ενώ δεν είναι. 


Γιώργος Τσακούμης  
 
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ συνυπογράφει παρέμβαση στο ΣτΕ για τα αρχαία στον σταθμό της Βενιζέλου
Πως θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση οι πληττόμενοι μηχανικοί
 
Συμμετοχή του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη διαδικτυακή ημερίδα για το real estate στην μετά covid εποχή
Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση
Διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων
Σε διαβούλευση μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
Virtual Tours στο Open House Thessaloniki 28-29 Nοεμβρίου
Διαδικτυακή ημερίδα για τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε Σάμο και Σμύρνη
9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης: “Ο κόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής”
Το lockdown καθυστερεί τον διαγωνισμό για το Thessaloniki Flyover
Έρευνα διαΝΕΟσις: Επανεκκίνηση της ελληνικής Οικονομίας από τη σκοπιά της Κλιματικής Αλλαγής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΗΣΥΜ: Αναβολή έναρξης Εξοικονομώ – Πολιτικές αποφάσεις αποκομμένες από την πραγματικότητα
Βιώσιμες πρακτικές τέχνης από το Open Up του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Δημόσια διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG VI-Α “Ελλάδα – Βουλγαρία 2021-2027”
Αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων – Aναπλάσεις και πολεοδομικά σχέδια
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
CEO INITIATIVE διαδικτυακά, με 40 ομιλητές από εταιρείες, θεσμικούς φορείς, οργανισμούς και πολιτεία για τις πρωτοβουλίες και τις δεσμεύσεις τους για ένα βιώσιμο και πιο δίκαιο κόσμο. Στις 26 Νοεμβρίου 2020. Εγγραφές Πληροφορίες

ΕΣΠΑ εργαστήρια διαδικτυακά διοργανώνουν σε τομείς παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ (ΕΥΣΕΚΤ) της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ και η Γεωγραφική Μονάδα Α.5 (Κύπρος-Ελλάδα) της γενικής διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 26 Νοεμβρίου 2020. Μέσω youtube ΕΔΩ

5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ διοργανώνει διαδικτυακά -λόγω πανδημίας- η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, με θέματα σχετικά με το Άγιον Όρος, όπως η ιστορία, η τέχνη, η ιστορία της τέχνης, η αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον, η συντήρηση έργων τέχνης, η θεολογία, το δίκαιο, οι θεσμοί, η φιλολογία, και η αρχαιολογία, από 27 έως 29 Νοεμβρίου 2020.  Πληροφορίες

ΗΜΕΡΙΔΑ διαδικτυακή με τίτλο: «Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE και Δάση: Πραγματικότητα, Προκλήσεις και Ανάγκες στη Δασική Διαχείριση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα», συνδιοργανώνουν το Πράσινο Ταμείο, η Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα LIFE(Greek LIFE Task Force) και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων(ΕΚΒΥ), στις 27 Νοεμβρίου 2020. Δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΜΠ διοργανώνει το Εργαστήριο Οχημάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την Εκπαίδευση Υποψηφίων Συμβούλων Ασφαλούς Χερσαίας Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων ADR/RID, έως 27 Νοεμβρίου 2020 στην Πολυτεχνειούπολη, Ζωγράφου, Αθήνα.
Πληροφορίες 

4ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ MoodleMoot  διοργανώνει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2020.
Πληροφορίες: Έλενα Μπάρκα 2102209380, info@ellak.gr

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ναυτικής Τεχνολογίας, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.) στις 1 & 2 Δεκεμβρίου 2020, Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα.
Πληροφορίες

 
Facebook
Website
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP