newsletter

                       #271


04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021


 

 

Editorial
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Έχουμε κατ` επανάληψη επισημάνει το γεγονός, ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε πείσμα των αντιξοοτήτων που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία, παρέμεινε και συνεχίζει να παραμένει ενεργό και παραγωγικό.
Αυτό πιστοποιεί και η απόφασή μας, να προετοιμάσουμε και να διοργανώσουμε στις αρχές του 2022, πανελλήνιο συνέδριο με τίτλο “τα Κάστρα της Βιομηχανίας” και αντικείμενο την ανάδειξη της βιομηχανικής κτιριακής κληρονομιάς, των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της, αλλά και των προοπτικών αξιοποίησής της.
Μόνο στη Θεσσαλονίκη, αυτή η βιομηχανική κληρονομιά περιλαμβάνει χώρους ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ταυτότητας, συχνά συνδεδεμένους με διάφορες πτυχές της ιστορίας μας, καθ` όλη τη διάρκεια των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, που φέτος εορτάζουμε.
Καπναποθήκες, βυρσοδεψεία, ΦΙΞ, μύλοι Αλλατίνι, ΥΦΑΝΕΤ, συγκροτήματα αποθηκών, παγοποιεία, η ηλεκτρική εταιρία, σιδηροδρομικά κτίρια, κτίρια του λιμανιού, ψυγεία, σφαγεία, τα κεραμοποιεία Αλλατίνι και πολλά ακόμα, στοιχεία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, έμειναν ή παραμένουν σε αχρησία, αφημένα στη φθορά του χρόνου και εγκλωβισμένα σε ιδιοκτησιακές, νομικές και άλλες εκκρεμότητες και μόνο τα τελευταία λίγα χρόνια, είχαμε ελάχιστα φωτεινά παραδείγματα, αξιοποίησης στοιχείων αυτού του πολύτιμου πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού αποθέματος.
Με τη συνεργασία φορέων και συλλόγων του πεδίου της Αρχιτεκτονικής, με τη συμβολή των Μονίμων Επιτροπών και του στελεχιακού δυναμικού του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά και με το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον των μελών μας, όλων υμών δηλαδή, για αντίστοιχες δράσεις, είμαι βέβαιος, πως το συνέδριο «τα Κάστρα της Βιομηχανίας» τόσο κατά την προετοιμασία του, όσο και κατά την διεξαγωγή του, θα δώσει -μεταξύ άλλων- και αφορμές για νέες προσεγγίσεις του μέλλοντος της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.


Γιώργος Τσακούμης  
 
Ψηφιακή η φετινή εκδήλωση για την υποδοχή του Νέου Έτους στο ΤΕΕ/ΤΚΜ την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου
ΤΕΕ/ΤΚΜ: Πολλαπλά προβλήματα στο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” – Βελτιωτικές προτάσεις για τους επόμενους κύκλους
Υποχρεωτική πλέον η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου – Ποια η διαδικασία
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλ. Αριστοτέλους 
 
Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογράψουν ΦΟΔΣΑ ΚΜ και ΤΕΕ/ΤΚΜ
    
Παράταση κατά ένα έτος στην υποβολή δικαιολογητικών για τα αυθαίρετα
Εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ για την επικουρική ασφάλιση των μηχανικών
Η τεχνογνωσία GIS της ΕΥΑΘ στον Δήμο Νάουσας
Χρηματοδότηση 595 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ. για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας
Tα μεγάλα έργα υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία στο επίκεντρο πρόσφατης συνάντησης Καραμανλή – Τζιτζικώστα 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών στο Δέλτα του Αξιού καταγγέλλει ο Φορέας Διαχείρισης 
INTERNISA: Έργο για την ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων από την ΠΚΜ 
ΙΟΒΕ: ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία το 2021
SFEDA project – Το σύστημα παρακολούθησης δασών και εντοπισμού πυρκαγιών στα Βαλκάνια
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ WEBINAR για το έτος 2021, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, με ομιλητές αξιόλογους επιστήμονες από φορείς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού. Πληροφορίες
 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας ΗΑΕΕ, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Διαχειριστή των ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο οποίος θα αναλύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς των ΑΠΕ στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή του Target Model και το ρόλο που διαδραματίζει ο ΔΑΠΕΕΠ σε αυτό το πλαίσιο. Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 12.00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν
ΕΔΩ
 
Επιστημονικό συνέδριο «Η αγορά της ενέργειας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον», διοργανώνει η Nομική Βιβλιοθήκη και το επιστημονικό περιοδικό «Περιβάλλον και Δίκαιο», στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2021.
Πληροφορίες
 
Διαδικτυακό συνέδριο για τα «πράσινα» καύσιμα και την ενεργειακή μετάβαση «Green Liquid Fuels of the Future», διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2021.
Πληροφορίες
 
Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ψηφιακών έργων «Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή», διοργανώνει το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ και η ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021,σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Πληροφορίες
 
Επετειακή σειρά διαλέξεων του Στέλιου Ράμφου με θέμα τον αγώνα των Ελλήνων για την εθνική ανεξαρτησία και την εμφύλιο-με διαχρονικές επιπτώσεις-αναμέτρηση του μεταβυζαντινού μας πολιτισμού, με τις αντιλήψεις των εξεγερμένων για την ελευθερία.
Πληροφορίες
 
Ψηφιακή δράση δημιουργικής γραφής με έμπνευση αρχαιότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Έως 28 Φεβρουαρίου 2021.
Πληροφορίες
Συνέδριο «Η γεωγραφία σε έναν κόσμο που αλλάζει», διοργανώνει το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από 19 έως 21 Απριλίου 2021. Πληροφορίες  
 
ΝΕΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (διαδικτυακά) του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πληροφορίες 2421074471
Facebook
Website
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP