Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 280                                          newsletter

                       #280

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

 

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Το «πράσινο φως» που έλαβε από το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα, το Προεδρικό Διάταγμα για την Ανάπλαση της ΔΕΘ, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας περιόδου υλοποίησης του αναπτυξιακού εγχειρήματος που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση σε έναν βασικό οικονομικό πυλώνα της Θεσσαλονίκης, αλλά και νέα όψη στον δημόσιο χώρο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης.
Παράλληλα σηματοδοτεί την εξάντληση των περιθωρίων αμφισβήτησης ενός έργου, που πληροί τις προδιαγραφές για ταχύρρυθμη εξέλιξη, διεθνή προβολή της Θεσσαλονίκης ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού και της κατασκευής του και άμεση απόδοση ωφελημάτων που συνιστούν «απόσβεση» της επένδυσης.
Σημαντικό στοιχείο των προδιαγραφών αυτών, αποτελεί η ευρεία στήριξη που απολαμβάνει το εγχείρημα, από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αποτρέποντας τον κίνδυνο καθυστερήσεων λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων και κομματικών σκοπιμοτήτων που συνετέλεσαν κατά το παρελθόν στην καθυστέρηση, άλλων σπουδαίων έργων και στόχων της Θεσσαλονίκης.
Δεύτερο σημαντικό στοιχείο, αποτελεί η ευρεία αποδοχή που φαίνεται να απολαμβάνει το συγκεκριμένο έργο από το κοινωνικό σύνολο και τρίτο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό σε αξία, η θεσμική υποστήριξη από τη συντριπτική πλειονότητα των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης και της κεντρικής Μακεδονίας, με το ΤΕΕ/ΤΚΜ φυσικά, να έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην εξέλιξη του σχεδιασμού του.
Όλα τα παραπάνω, συνθέτουν μια ευκαιρία, που οφείλουμε όλοι μαζί, ως «πόλη» να υποστηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε.  Διατηρώντας ενδεχομένως τις όποιες διαφοροποιήσεις σε οπτικές γωνίες προσέγγισης και ενεργό τον διάλογο για ενδεχόμενα περιθώρια βελτιώσεων, αναζητώντας στο καλό, το καλύτερο. 
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι πάντα παράγοντας ενίσχυσης αυτού του διαλόγου, με ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά αυτιά προς όλες τις απόψεις.
Ωστόσο, κάποτε, οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρώνονται και τα έργα να εκτελούνται και όχι να μπαίνουμε σε κύκλους αέναων συζητήσεων στο παρά πέντε ενός έργου, επιμένοντας λίγο πριν το τέλος, να επιστρέφουμε στην αρχή.
Είναι καιρός, να ενεργήσουμε όλοι με διάθεση υποστήριξης της εξέλιξης της πόλης και με διάθεση σύνθεσης δυνάμεων της πόλης, που θα πρέπει να εκδηλωθεί όχι μόνο στα λόγια, μα και στις πράξεις όλων μας…

Γιώργος Τσακούμης  

 


Διαδικτυακή παρουσίαση και συνέντευξη τύπου, οργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ για το συνέδριο “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας”


ΤΕΕ/ΤΚΜ: Όχι στην απαξίωση, ναι στην ενίσχυση της «Εγνατία Οδός ΑΕ»


Συνεχίζεται η έρευνα του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το επαγγελματικό μέλλον των μηχανικών


Διαδικτυακή εκδήλωση του ΤΕΕ για τον Τοπικό Χωρικό Σχεδιασμό – Νέο Πρόγραμμα Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων


Η πορεία προς κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης, σε διαδικτυακή εκδήλωση του IFZEB 


Μνημόνια συνεργασίας εννέα οργανισμών και φορέων με το Digital Hub της Cisco


Αξία άνω των 2 δισ. από 982 επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου


Ολοκληρώνονται οι γέφυρες του Γαλλικού


ΔΕΣΦΑ: Έργα άνω των 540 εκατ. ευρώ στο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης


-Συνέντευξη-
Αναστάσιος Τζήκας: “Η ανάπλαση ανεβάζει ψηλά και τον πήχη της συμβολής της ΔΕΘ στην τοπική οικονομία.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σύμβαση για την ανάπλαση γύρω από τα κοιμητήρια Ευαγγελίστριας
 


Πλωτά φράγματα κατά της θαλάσσιας ρύπανσης στον Θερμαϊκό Κόλπο
 
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, 16 και 17 Απριλίου 2021, διαδικτυακά. Πληροφορίες

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ με τίτλο «Νέες τάσεις Αρχιτεκτονικής Τοπίου: Εφαρμογές με βάση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – European Green Deal» που διαρθρώνονται σε δύο κύκλους, στα αγγλικά και στα ελληνικά, διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου, στις 10 και 17 Απριλίου 2021. H παρακολούθηση είναι ελεύθερη σε όλους και δεν απαιτείται εγγραφή.

6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ διοργανώνει αποκλειστικά διαδικτυακά ο Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών στις 16 και 17 Απριλίου 2021. Πληροφορίες 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ με τίτλο «Making/Re- making» διοργανώνουν το  Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών  και το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής στις 16 Απριλίου 2021, και ώρα 17.00 Πληροφορίες

8ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ «John & Mary Pappajohn Business Plan» Δηλώσεις συμμετοχής έως 18 Απριλίου 2021. Πληροφορίες 2310 398347, 2310 398344 (καθημερινά 10π.μ – 5μ.μ), γραπτές ερωτήσεις: gkokkas@act.edu.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ με θέμα «Ψηφιακή Εμπειρία Πελάτη», διοργανώνει ο ΣΕΒ, στις 19 Απριλίου 2021, και ώρα 16.30. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου εδώ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Infocom Security – From Cyber Security… to Cyber Resilience για την Ασφάλεια Πληροφοριών και την Προστασία Δεδομένων, διοργανώνεται από τη Smart Press – με πυλώνες τα περιοδικά IT Security Professional και InfoCom, στις 21 με 23 Απριλίου 2021, με δυνατότητα δωρεάν online παρακολούθησης. Εγγραφές

12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαδικτυακά από 23 ως 25 Απριλίου 2021. Δωρεάν εγγραφή

4ο ΚΥΚΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 2021-2023 προκηρύσσει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021. Πληροφορίες:  Γραμματεία του Π.Μ.Σ.: τηλ. 2310995825, 6986332098 (ώρες επικοινωνίας 11:30 – 13:00) | e-mail: envi@arch.auth.gr, δείτε το πρόγραμμα εδώ Facebook
Website

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr