Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 282
*|MC_PREVIEW_TEXT|*


                                          newsletter

                       #282

13 MAIOY 2021

 

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Όλα δείχνουν πως η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει, με σειρά εξελίξεων να πιστοποιεί πως η περίοδος του Πάσχα, αποτελεί ένα ορόσημο που σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας δυναμικής σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών, η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, της εστίασης, των σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων, αλλά και το επικείμενο άνοιγμα της χώρας στους ξένους επισκέπτες, είναι τέτοια στοιχεία που “ανοικοδομούν” το αίσθημα αισιοδοξίας που είχαμε στερηθεί ως κοινωνία, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις εξελίξεις αυτές, αξίζει να προσθέσουμε τα αναμενόμενα -την ερχόμενη εβδομάδα – εγκαίνια του νέου terminal του αεροδρομίου “Μακεδονία”, ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γεγονός που επιβεβαιώνει και τη σημασία που έχει το νέο αεροδρόμιο, ως πυλώνας εξωστρέφειας και ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα την Κεντρική Μακεδονία. Την ίδια σημασία έχει όμως και ως παράδειγμα έργου που “έτρεξε” με γοργούς ρυθμούς και υλοποιήθηκε χωρίς παλινωδίες και περιττές περιπέτειες.

Το ίδιο αξίζει να ευχηθούμε και για τη συνέχεια του έργου κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία δόθηκε το “πράσινο φως” για την υλοποίηση του σχεδίου απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, ειδικά αν μετά το στάδιο του αναφαίρετου δικαιώματος όλων, να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για την υποστήριξη των απόψεών τους, ακολουθήσει το – αυτονόητο σε κάθε δημοκρατική ευνομούμενη κοινωνία στάδιο – σεβασμού των αποφάσεών της. 

Γιώργος Τσακούμης  

 


«Ναι» από το ΣτΕ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης


Τις αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας


Προτάσεις κι επισημάνσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τους Angels Investors και την αξιολόγηση  ερευνητικών κέντρων


Webinar του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τον ρόλο του Ελεγκτή Δόμησης κατά τη διαδικασία ελέγχου Οικοδομικής Άδειας


Επαναλαμβάνεται το Σεμινάριο για τη:
«Διαχείριση των ΑΕΚΚ»


Βελτιωτικές προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το webinar του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη φορολογία των μηχανικών και το My Data


Στο ΦΕΚ η έκπτωση φόρου 40% για ενεργειακές και αισθητικές εργασίες στα κτίρια


Επιχειρηματικό συνέδριο από την ΠΚΜ για τη συνεργασία των επιχειρήσεων με το CERN


Κτηματολόγιο: Σε ΦΕΚ τρεις νέες αποφάσεις – Παράταση προθεσμιών και έναρξη αναρτήσεων


Aυτόνομους φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκαθιστά στο Άγιον Όρος η ΠKM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΤΑΙΠΕΔ: Παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μαρίνα Αρετσούς 


Μέσω ΣΔΙΤ η αναβάθμιση των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και Δράμας – Αμφίπολης
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ACCIO OPEN CHALLENGE: Ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας για startups,  διοργανώνει η Generalitat de Catalunya σε συνεργασία με το Enterprise Europe Network με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την διεθνοποίηση. Τη συμμετοχή ελληνικών φορέων στην εκδήλωση υποστηρίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT), συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, ενώ την συμμετοχή ξένων εταιρειών υποστηρίζει το STARTUP3, έργο στο οποίο συμμετέχει ενεργά το ΕΚΤ. Διαδικτυακές συναντήσεις  στις 3-4 Ιουνίου και στις 5-7 Ιουλίου 2021. Πληροφορίες 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος με τίτλο “200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα» και κεντρικό ομιλητή τον Daniel Ziblatt, Καθηγητή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συγγραφέα του πολυσυζητημένου βιβλίου /How/ /Democracies/ /Die/ (2018). Την Τετάρτη 26 Μαϊου 2021, ώρα 18.00. Πληροφορίες

Διαδικτυακή εκδήλωση πληροφόρησης, με θέμα: «Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ΑΠΘ», διοργανώνει το  Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΘ, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, ώρες 09:00 – 16:00. Πληροφορίες 

Διαδικτυακή Εκδήλωση – Συζήτηση με τίτλο «Υγεία και Ασφάλεια Εργασίας στον Αιολικό Κλάδο», διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ, σε συνεργασία με τον Βρετανικό οργανισμό HSE την Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, ώρα 10:00- 12:30. Πληροφορίες 
 
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, από την Παρασκευή 14 Μαϊου 2021, με δωρεάν ξενάγηση για το κοινό. Πληροφορίες 2310 247111
 
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (Τρίτη 18 Μαϊου 2021), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Ψηφιακά, με την δράση «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».
Πληροφορίες 
 
Συνέδριο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης θα διεξαχθεί από  21 έως 23 Μαΐου 2021, στη Θεσσαλονίκη. Συνδιοργανώνεται από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Εργαστήριο για τη Μελέτη του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Φύλου, Τμήμα ΒΣΑΣ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Πληροφορίες 
 
Σύνοδος κορυφής για την ενέργεια Power Summit 2021: Electric Decade, διοργανώνεται ψηφιακά από την Ένωση Βιομηχανιών Ηλεκτρισμού, από 25 έως 28 Μαϊου 2021.
Πληροφορίες και εγγραφή
 
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την 59η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε της Βενετίας, (23 Απριλίου έως 27 Νοεμβρίου 2022), με καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων την 31η Μαΐου 2021. Πληροφορίες στα τηλ. 2108201725, 2108201723, 2108201734 και 2108201728.
 
Frau Architekt: Έκθεση για τις γυναίκες στην Αρχιτεκτονική στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, σε συνεργασία με το Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης και με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Έως 10 Ιουνίου 2021.
Πληροφορίες 
 
23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από  24 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2021, σε φυσικούς χώρους και online.
Πληροφορίες 

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Σχεδιασμός Αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στον Σχεδιασμό” καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του 4ου κύκλου σπουδών 2021- 2023. Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, συνοδευόμενων από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έως και τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021. Αίτηση και Πληροφορίες εδώ ή εδώ.Facebook
Website

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr