Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 290                                          newsletter

                       #290

08 IOYΛIOY 2021

 

 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Συζητώντας με τους αρμόδιους υπουργούς και τον μελετητή της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά τη  ξενάγηση στο χώρο του σταθμού, δεν απέφυγα μια αίσθηση deja vu. 
Κι αυτό, διότι, το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης, έχει “δει” πολλές αφετηρίες.
Σ` αυτό άλλωστε, συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Στην ανάγκη δηλαδή, να μην ξαναβρεθούμε θεατές στο ίδιο έργο.
Να μην καταλήξουμε, μήνες μετά, να αναρωτιόμαστε, πότε θα δούμε το έργο να “τρέχει”, αν θα σκαλώσει σε κάποια νέα αντιπαράθεση, ποιος φταίει για την όποια καθυστέρηση.
Είναι ο καιρός, να βάλουμε την ανάγκη των πολλών και της πόλης, πάνω από τις βλέψεις και τις επιδιώξεις των λίγων, χωρίς όμως εξοστρακισμούς, χωρίς να δείχνουμε το δάχτυλο στους μεν ή τους δε…
Σημασία έχει να κάνουμε ως πόλη πράξη την ενότητα προς το στόχο. Μια ενότητα που θα συμπεριλάβει τους πάντες. Που θα δώσει την ευκαιρία στους μεν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για υψηλή προστασία των αρχαιοτήτων που θα επανατοποθετηθούν σε ένα υπόγειο μουσείο απαράμιλλης ακτινοβολίας και στους δε την ευκαιρία να παρατηρήσουν, να ελέγχουν, να συνδράμουν – γιατί όχι- την τήρηση των δεσμεύσεων, χωρίς προκατάληψη και χωρίς αναζήτηση ευκαιριών σύγκρουσης για τη σύγκρουση. Ελάχιστα ενδιαφέρει τους πολλούς, το γεγονός, ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ είχε διατυπώσει από την εποχή της θητείας του Τάσου Κονακλίδη στην προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής, την επιστημονική θέση που σήμερα έχει υιοθετηθεί για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου.
Αυτό, αφορά εμάς τους μηχανικούς και την ικανοποίηση για τη  θεσμική και επιστημονική συνέχεια και εγκυρότητα του φορέα έκφρασής μας στην κεντρική Μακεδονία.
Αυτό που έχει σημασία για τους πολλούς συμπολίτες μας, είναι να μπορέσουν να πάρουν το Μετρό. 
Έχουμε την ευκαιρία όλοι όσοι θέλουμε να ισχυριζόμαστε πως εργαζόμαστε για το μέλλον αυτής της πόλης, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να απελευθερώσουμε το μέλλον αυτό από τα δεσμά μιας περιττής σύγκρουσης, προσφέροντας την ώθηση ενός νέου επιτεύγματος ως ορόσημου νέας εποχής αποτελεσματικότητας, καθώς μια σειρά από περισσότερα έργα ακολουθούν…

Γιώργος Τσακούμης

 


Πρόγραμμα για άνεργους επιστήμονες Πολυτεχνικών και Τεχνολογικών Σχολών και Σχολών Πληροφορικής από το ΤΕΕ/ΤΚΜ και τον ΣΕΠΒΕ


Αφετηρία νέων παρεμβάσεων του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο διάλογος Διοικούσας και Νομαρχιακών Επιτροπών


Κ.Καραμανλής: Τα αδύνατα δυνατά να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος για το μετρό της Θεσσαλονίκης.


ΥΠΕΝ: Τρίμηνη παράταση ισχύος βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού


ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό για επαγγελματικά δικαιώματα και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς


Η ΓΓ του ΥΠΕΝ στο συνέδριο του ΤΕΕ: Ποια δημόσια κτίρια και πως εντάσσονται στο νέο «Ηλέκτρα»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τάσος Κονακλίδης: “Μετρό και ΔΕΘ συζητούσαμε πριν 10 χρόνια, Μετρό και ΔΕΘ συζητάμε και σήμερα!”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟριστικό τέλος για ορισμένα πλαστικά μιας χρήσης


Η επόμενη ημέρα του κατασκευαστικού κλάδου στην «Στρογγυλή Τράπεζα των Κατασκεών»


Ξεκίνησε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), με τίτλο “Mo.Na: Monuments in Nature: A Creative Co-existence”. Από  7 έως 9 Ιουλίου 2021, Αμφιθέατρο Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Αγ. Ασωμάτων 33, Θησείο) και θα είναι υβριδικό, με δια ζώσης παρουσία για τους ομιλητές και διαδικτυακή παρακολούθηση για το κοινό, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πληροφορίες
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ από την ΕΥΑΘ σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ και το MITEF Greece, με περιβαλλοντικό πρόσημο. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα γίνει ένα webinar την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, στις 4 μ.μ., για να δοθούν διευκρινίσεις από τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, Άγι Παπαδόπουλο και τον Κώστα Κωτούλα, Διευθυντή Εγκαταστάσεων Αποχέτευσης.
Πληροφορίες εγγραφή για δωρεάν παρακολούθηση ΕΔΩ
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ & WORKSHOP από το IsZEB (Intelligent Solutions for Zero & Positive Energy Buildings) με θέμα «Ηλεκτροκίνηση & Εγκατάσταση Σταθμών Φόρτισης», διάρκειας 20 διδακτικών ωρών, με ημερομηνία έναρξης στις 12 Ιουλίου 2021. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 4 ημέρες (ολοκλήρωση εντός 1 εβδομάδας), ενώ έχει τεθεί και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο).
Πληροφορίες
 
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας, στο πλαίσιο των δράσεών του, για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πολυτεχνείο Κρήτης- Virtual Info Week Masters at TUC, σε συνεργασία με τις 5 Σχολές του Ιδρύματος, από 12 έως 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 17:00-18:00 με τηλεδιάσκεψη
μέσω πλατφόρμας Zoom.
 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στα Δισδιάστατα Υλικά διοργανώνει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για φοιτητές, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Σύμπραξης με τίτλο ‘Critical Skills for Electronic Engineers of 2020 – CRETE’, από 12 έως 16 Ιουλίου 2021. Συμμετοχές μέχρι 9 Ιουλίου 2021.
Εγγραφές
 
ΕΚΘΕΣΗ της φωτογράφου αρχιτεκτονικής και τοπίου Εrieta Αttali, «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ», αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική ως αναπόσπαστο τμήμα του τοπίου. Έως  31 Οκτωβρίου 2021, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ,  Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Έργων και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Χριστοφορίδου, Προϊσταμένης της ΥΝΜΤΕΚΜ.
Πληροφορίες
 
NEWSLETTER του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιουλίου – Αυγούστου 2021. Δείτε
ΕΔΩ
 
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος υπό την αιγίδα των Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Υπουργείου Πολιτισμού, της ΠΚΜ και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έως  12 Ιουλίου 2020,  19:00-23:00, Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες  
 
ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΛΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2021: Διεθνές Πνευματικό Φόρουμ με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Άγγελου Σικελιανού. Έως και  11 Ιουλίου 2021 σε έξι περιοχές όπου έζησε και έδρασε ο ποιητής: Δελφούς, Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα, Αίγινα και Αθήνα.
Πληροφορίες
 
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2021, έως 29 Ιουλίου 2021 στο φρούριο του Επταπυργίου, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες
 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ “Ευκαιρίες Χρηματοδότησης & Δικτύωσης στον Ορίζοντα Ευρώπη: Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία, Διάστημα”,διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas. Στις 19 Ιουλίου 2021, (ώρες 12.00-15.00). H εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Αγγλικά και τα Ελληνικά, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν, με την προϋπόθεση ότι έχετε ολοκληρώσει την εγγραφή σας ΕΔΩΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr