newsletter

                       #294


02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021


 

 

Editorial
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ως προάγγελος της «ατζέντας» με την οποία θα προσέλθει σε λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης στην 85η ΔΕΘ - τουλάχιστον όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη – δεν έκρυβε εκπλήξεις.
Εξάλλου, είναι πρόσφατες οι εξελίξεις για ορισμένα από τα εγχειρήματα και τα έργα που αυτή περιλαμβάνει, είτε με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είτε με εγκρίσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε η κυβερνητική αισιοδοξία για την πορεία τους, να θεωρείται δεδομένη. Η δε αναβάθμιση του συντοπίτη μας Γ.Γ. Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη σε υφυπουργό κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό, έχει έναν συμβολισμό της διάθεσης για επιτάχυνση, που αποτελεί και σταθερό ζητούμενο των φορέων που συμμετείχαμε στη συνάντηση.
Φυσικά, αυτή είναι μόνο μια παράμετρος των όσων περιμένουμε να ακούσουμε στη ΔΕΘ και -κυρίως- να δούμε στη συνέχεια.
Από τη μία πλευρά, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για μέτρα τόνωσης της οικονομίας και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δημιουργούν εύλογες προσδοκίες που μένει να επιβεβαιωθούν.
Από την άλλη, οι συνέπειες μιας υπερδεκαετούς κρίσης, στην οποία προστέθηκαν τα βάρη πανδημίας, η κλιματική αλλαγή και οι πρόσφατες πυρκαγιές, έχουν δημιουργήσει νέα προβλήματα και νέες προκλήσεις.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ως θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας, έχει διαχρονική, αλλά και νέα συνεισφορά σε απόψεις και προτάσεις, για τους τομείς αρμοδιότητάς του και φυσικά τα πεδία και τις συνθήκες εμπλοκής των Μηχανικών, που μπορούν να ενισχύσουν μια προσπάθεια ορθού προσανατολισμού.
Με αυτό το πνεύμα συμβολής καταθέσαμε και φέτος στον Πρωθυπουργό της χώρας το υπόμνημα του Τμήματος, όχι μόνο για τα ανοιχτά ζητήματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και για θέματα που αφορούν συνολικά τη χώρα και το κοινωνικό σύνολο.
Ειδικά για το επίκαιρο θέμα της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια αναφορών για την ψηφιακή διακυβέρνηση η πρότασή μας για τη δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων πρόληψης κι έγκαιρης προειδοποίησης που θα αξιοποιούν τις τελευταίες τεχνολογίες των δορυφορικών δεδομένων, αισθητήρες διαφόρων τύπων, IoT, UAV & Drones, θεωρούμε ότι αποτελεί ένα από τα τμήματα του υπομνήματος, που θα πρέπει να ιδωθούν με διάθεση άμεσης προτεραιοποίησης.


Γιώργος Τσακούμης
 
Πολιτική Προστασία και Ανάπτυξη στο επίκεντρο του Υπομνήματος του ΤΕΕ/ΤΚΜ προς τον Πρωθυπουργό
Μητσοτάκης: Προχωράνε Μετρό, ΟΛΘ, ΔΕΘ, πρώην στρ. Παύλου Μελά 
 
ΤΑΙΠΕΔ: Σε ΓΕΚ Τέρνα και Egis Projects η εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού
Νέοι Υφυπουργοί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι Γ.Καραγιάννης και Μ.Παπαδόπουλος
«Πράσινο φως» για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς»
Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ: Μηχανικοί χρεώθηκαν ανύπαρκτες οφειλές από τον e-ΕΦΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ανοδική τροχιά οι τιμές των οικοδομικών υλικών τον Ιούλιο
 
Ernst & Young: Η Ελλάδα στην 26η θέση κατάταξης του δείκτη της EY για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
85Η ΔΕΘ  από 11 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες 

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, διοργανώνει το Global Network of Environmental Science and Technology σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έως 4 Σεπτεμβρίου 2021, Αθήνα. Πληροφορίες  

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για τις πρώτες ύλες RawMat 2021 από 5 έως 9 Σεπτεμβρίου 2021, ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα. Πληροφορίες 

ΕΚΘΕΣΗ του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Arxellence 2 της ALUMIL. Εγκαίνια στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 20.30,  Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Δεξιοτήτων-Cisco (Παλαιά Σφαγεία), Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες στο τηλ. 2313 011000

12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ “Instrumentals Methods of Analysis”, διοργανώνει το ΑΠΘ με το ΕΜΠ, από 20 έως 23 Σεπτέμβρη 2021 (IMA 2021).
Πληροφορίες 

13ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Χημικών Μηχανικών (ECCE13) & 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Βιοτεχνολογίας (ECAB6), από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου 2021, διαδικτυακά. Πληροφορίες  και ΕΔΩ

ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ με εκδηλώσεις και events στον Δήμο Θέρμης, έως 20 Σεπτεμβρίου 2021. Πληροφορίες 

4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλλάς στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021.Το συνέδριο θα είναι υβριδικό, δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα τόσο ψηφιακής -live streaming-, όσο και φυσικής παρακολούθησης με περιορισμένο αριθμό θέσεων. Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα, την online παρακολούθηση και τη διαδικασία εγγραφής ΕΔΩ

7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΑΣΟΥΣ από το ΚΘΒΕ, έως 29 Σεπτεμβρίου 2021, σε διάφορους χώρους της πόλης. Πληροφορίες
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP