Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 307  newsletter

                       #307

09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Δύο παραδείγματα των ημερών, αφενός το σεμινάριο που οργανώσαμε ως ΤΕΕ/ΤΚΜ για τις δημόσιες συμβάσεις και αφετέρου η συζήτηση που διεξάγεται για προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του «Εξοικονομώ», αναδεικνύουν ένα… διμέτωπο πρόβλημα της ελληνικής πραγματικότητας.
Την πολυπλοκότητα πολλών ελληνικών νόμων αφενός, αλλά και τη συχνή προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της πολυπλοκότητας, εκ μέρους των πολιτών, δια της… παράβλεψης τυπικών λεπτομερειών, που συχνά όμως καταλήγει ως μέθοδος να ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερο εκείνον που την εφαρμόζει.
Στο πεδίο άσκησης του δικού μας επαγγέλματος, συναντούμε και τις δύο όψεις του νομίσματος.
Στο σεμινάριο για τις δημόσιες συμβάσεις, το εύρος των λεπτομερειών και των αλλαγών που χρειάστηκε να αναδειχθούν, αλλά και η ποικιλία των θεμάτων που χρειάστηκε να διευκρινιστούν, δείχνουν ότι παρά τη σωστή κατεύθυνση των νομοθετημάτων  που μας αφορούν  η απλοποίηση πολλών διαδικασιών παραμένει ζητούμενο.
Τα παράπονα για το «Εξοικονομώ» αλλά και τα στοιχεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας για τα πολλά λάθη που παρατηρούνται στη σύνταξη και υποβολή αιτήσεων υπαγωγής συνηγορούν υπέρ της ρεαλιστικής απαίτησης να «συναντιούνται» οι δύο ευθύνες κάπου στη χρυσή τομή.
Αφενός η Πολιτεία να επιμείνει στην προσπάθεια απλοποίησης νόμων και κανονισμών, αφετέρου οι πολίτες – και εμείς οι μηχανικοί εν προκειμένω –  να επιμείνουμε στην λεπτομερή συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των κανόνων που διέπουν διάφορες διεργασίες. Οι κανόνες συχνά υπάρχουν όχι μόνο για να μας επιβάλλονται, αλλά και για να μας προστατεύουν  και να μας βοηθούν -μέσω της τυπικής εφαρμογής τους- να προστατεύουμε και τους συμπολίτες που ζητούν τη συνδρομή μας.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ενισχύει με εφόδια τους συναδέλφους μέσω εκδηλώσεων και σεμιναρίων. Παράλληλα συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια βελτίωσης του νομικού πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος, με τεκμηριωμένες προτάσεις.
Κατά τον τρόπο αυτό άλλωστε, συνέβαλε ώστε ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ», να είναι εν πολλοίς απαλλαγμένος από τις κακοδαιμονίες των προηγούμενων και κυρίως από το first come first serve – ελληνιστί… όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε – που ήταν η αιτία και για σημαντικές αδικίες και εξίσου σημαντικές αστοχίες στην υποβολή.
 Είναι όμως και ατομική ευθύνη καθενός εξ ημών, να μελετά επαρκώς αυτό το νομικό πλαίσιο, προκειμένου να προστατεύει πρωτίστως το δικό του έργο, από παλινωδίες λόγω τυπικών παραλείψεων, που συχνά όμως παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα…
 

Γιώργος Τσακούμης

 


Σωστή κατεύθυνση με περιθώρια βελτίωσης στη νομοθεσία για τις Δημόσιες Συμβάσεις – Διαδικτυακή Ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ


Στις 13 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι αιτήσεις για το «Νέο Εξοικονομώ»


Κοινή πρόταση Ελλάδας-Γαλλίας-Ισπανίας-Ιταλίας-Ρουμανίας για μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας


Παραδόθηκαν τα πρώτα 5χλμ του οδικού άξονα Θέρμη – Γαλάτιστα  – Μέσα στο 2022 η ολοκλήρωση του έργου


Το πλαίσιο για Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας των Δήμων


Νέα Εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για κυριότητα σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές & βραχώδεις εκτάσεις


Παράταση των προθεσμιών του προγράμματος ΤΕΕ/ΤΚΜ – ΣΕΠΒΕ για άνεργους επιστήμονες


European Investment Bank: Η Ελλάδα στις τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων


Φυσικό αέριο από τα υπολείμματα του αγροτικού τομέα θα διοχετεύει η ΔΕΔΑ σε Σέρρες και Ημαθία


Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Οι αναπλάσεις “εργαλεία” περιβαλλοντικής αναβάθμισης

ΕΩΣ ΤΙΣ 31/12/2021 συνεχίζεται η έρευνα  για το 2021 που αφορά στην επιχειρηματικότητα των Μηχανικών Μελών του ΤΕΕ/ΤΚΜ 
 
Στόχος είναι διερεύνηση της επιχειρηματικής διάστασης των μηχανικών τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής απασχόλησης.
 

Πατήστε εδώ για να συμμετέχετε στην έρευνα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η ΟΛΘ Α.Ε. το πρώτο ελληνικό λιμάνι που υιοθετεί την τεχνολογία blockchain


Αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η λειτουργία της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας


Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν HDB και ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
ΗΜΕΡΙΔΑ παρουσίασης αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «Αξιοποίηση Βιομηχανικών Μεταλλευτικών Απόβλητων στην Παραγωγή Καινοτόμων Πυρίμαχων Προϊόντων», στις 9 Δεκεμβρίου 2021, (υβριδικά)  στην Αίθουσα ΙΙΙ του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΚΕ.Δ.Ε.Α του Α.Π.Θ. (3ης Σεπτεμβρίου Πανεπιστημιούπολη) και θα μεταδοθεί παράλληλα μέσω της
διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom.
Εγγραφή
 
ΕΤΗΣΙΟ FORUM της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤΙΑ), θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2021, ξενοδοχείο Grand Bretagne, Αθήνα.
Πληροφορίες 
 
Eπιστημονική ημερίδα “Η Θεσσαλονίκη στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα”, διοργανώνει (υβριδικά) η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «21» για τον εορτασμό της 200ετηρίδος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στις 10 Δεκεμβρίου 2021, Αμφιθέατρο του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς. Η παρακολούθηση θα γίνει και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (
Zoom) Meeting ID: 892 2708 9888,  Passcode: 113852
 
The Architect Show, με συμμετοχή από κορυφαίες εταιρείες Αρχιτεκτονικών Εφαρμογών και Διακόσμησης με τους Αρχιτέκτονες και τους Σχεδιαστές μέσα από μια βιωματική εμπειρία. Στις  11 και 12 Δεκεμβρίου 2021, εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, Αττική.
Πληροφορίες 
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στο 3ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” POWERPOOR, στο πλαίσιο του 2ου κύκλου εκπαιδεύσεων, (χωρίς χρέωση), διοργανώνει το IsZeb, στις 14 Δεκεμβρίου 2021, διαδικτυακά.
Πληροφορίες. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ΕΔΩ 
 
Παρουσίαση επίστρωσης οδού με υλικό από ανακυκλωμένο πλαστικό διοργανώνει ο Δήμος Προποντίδας, σε συνεργασία με την Εταιρεία MacRebur και την Τεχνική Εταιρεία «Δρόμων Α.Κ.Τ.Ε.», στις 17 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 11.00 π.μ., Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών, Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής. Πληροφορίες 23733 50233
 
14η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ για το Ενεργειακό Μέλλον του Πλανήτη (World Future Energy Summit) από 17 έως  19 Ιανουαρίου 2022, στο Άμπου Ντάμπι
Πληροφορίες 
 
ΕΚΘΕΣΗ «Mura che Uniscono. Salonicco a Cittadella – Τείχη που ενώνουν. Η Θεσσαλονίκη στη Cittadella»,  συνδιοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με το MOMus, την Ιερά Πατριαρχική Και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και τον Δήμο της Cittadella, στο Palazzo Pretorio της Cittadella στο Veneto της Ιταλίας. Έως 20 Μαρτίου 2022.
ΠληροφορίεςΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr