Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 309
*|MC_PREVIEW_TEXT|*


  newsletter

                       #309

23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
 
Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Αν το 2020 ήταν η χρονιά κατά την οποία όλες οι δραστηριότητες υποτάχθηκαν “βίαια” στην ανάγκη… αποφυγής ενός άγνωστου και υπό διερεύνηση υγειονομικού κινδύνου, το 2021 -με τη βοήθεια του εμβολίου- εξελίχθηκε σε ένα έτος προσαρμογής στα δεδομένα της πανδημίας και ισορροπίας ανάμεσα στις απαιτήσεις της υγειονομικής προστασίας και στις ανάγκες της επιστροφής σε μια νέα κανονικότητα με διαφύλαξη και ενίσχυση της καταπιεσμένης αναπτυξιακής δυναμικής.  
Εκτιμώ ότι το πρόσημο είναι θετικό, ακόμα κι αν αυτό βασίζεται περισσότερο στην ελπίδα που έχει οικοδομηθεί για το διάστημα που ακολουθεί και λιγότερο για τα αποτελέσματα του διαστήματος που προηγήθηκε και κατά το οποίο, οι αναπτυξιακές προσδοκίες, εναλλάσσονταν συνεχώς με συναισθήματα θλίψης για τις μακάβριες στατιστικές της πανδημίας και την απώλεια ανθρώπων, που συχνά ανήκαν στον κοντινό κοινωνικό μας περίγυρο.
Ειδικά για το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρώ ότι η επιτυχία της αδιάλειπτης λειτουργίας και ανταπόκρισης στο σύνολο των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων στη διάρκεια μιας θητείας που εξελίσσεται εξολοκλήρου υπό καθεστώς πανδημίας, είναι τελικά μόνο ένας από τους πολλούς λόγους ικανοποίησης για τον μέχρι τώρα απολογισμό.
Για τη Θεσσαλονίκη και για την Κεντρική Μακεδονία συνολικά, το 2021 φαντάζει ως ένα θεμέλιο έτος, για τη νέα εικόνα της πόλης και της περιοχής, που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια. Και ως Μηχανικοί, ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα, πόσο σημαντική είναι για τη μελλοντική συμπεριφορά και αντοχή ενός οικοδομήματος, η καλή προετοιμασία του εδάφους και η θεμελίωση.
Ήταν ουσιαστικά η χρονιά, κατά την οποία «αγκαλιάστηκαν» από την Πολιτεία και επιταχύνθηκαν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, οι μεγάλοι στόχοι και τα μεγάλα αναπτυξιακά projects της πόλης, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το έργο του Fly Over στην Περιφερειακή Οδό, το «ενιαίο» (και όχι “κολοβό”) μετρό και βέβαια, το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της ενοποίησης του Παράκτιου Μετώπου από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι. Και όλα  αυτά, μέσα σε μια γενικότερη ατμόσφαιρα αναπτυξιακής αναμονής που καλλιεργείται από την προσδοκία των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και από τις επενδύσεις που «τρέχουν» στο πεδίο της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Επανάστασης. Μένει, όλα τα παραπάνω να δικαιωθούν στην πράξη και να μην περιοριστούν στον ικανοποιητικό ρυθμό εξέλιξης του “γραφειοκρατικού” σκέλους της προετοιμασίας τους.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ασφαλώς θα είναι παρόν με προσήλωση σ`αυτόν τον στόχο με τις θετικές διαπιστώσεις, αλλά και με την κριτική του, αν και όταν οι συνθήκες το επιβάλουν. Άλλωστε, διατήρησε και διατηρεί έναν πρωταγωνιστικό, εμπροσθοβαρή και παραγωγικό ρόλο, από τότε που όλα ήταν απλώς… ιδέες.
Ως Μηχανικοί, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε στο κατώφλι του 2022.
Ως επιστήμονες και πολίτες, έχουμε κάθε λόγο να σεβόμαστε τη συνεχιζόμενη και μεταλλασσόμενη υγειονομική απειλή του κορωνοϊού, να προάγουμε την τήρηση των μέτρων και των επιστημονικών εργαλείων για τη μέγιστη δυνατή θωράκιση της υγείας μας και της υγείας όσων μας περιβάλλουν, ώστε να πάψει αυτή η εφιαλτική στατιστική που σκιάζει την καθημερινότητά μας.
Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και το Νέο Έτος να φέρει την πραγματική απελευθέρωσή μας από την υγειονομική απειλή και να συνοδευτεί από την ευόδωση κάθε επαγγελματικού, προσωπικού και οικογενειακού στόχου σε μια πόλη που θα βρει σταθερό βηματισμό προς το μέλλον που δικαιούται…

Γιώργος Τσακούμης

 


Απολογισμός TEE/TKM 2021  Αναζητώντας μια νέα “κανονικότητα”
 


Διαδικτυακή παρουσίαση του ΕΧΣ του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης στο ΤΕΕ/ΤΚΜ


Συνάντηση εργασίας στο ΤΕΕ/ΤΚΜ με τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ


Φιλανθρωπικοί φορείς που χρειάζονται τη στήριξή μας
 

ΕΩΣ ΤΙΣ 31/12/2021 συνεχίζεται η έρευνα  για το 2021 που αφορά στην επιχειρηματικότητα των Μηχανικών Μελών του ΤΕΕ/ΤΚΜ 
 
Στόχος είναι διερεύνηση της επιχειρηματικής διάστασης των μηχανικών τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής απασχόλησης.
 

Πατήστε εδώ για να συμμετέχετε στην έρευνα 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Βουλή: Κατατέθηκε νέα διάταξη για την παράταση τακτοποίησης αυθαιρέτων


“Έφυγε” ο Ρίτσαρντ Ρότζερς εκ των πρωτοπόρων της high tech αρχιτεκτονικής


Ο άνθρωπος… “άγγιξε” τον ήλιο! Ιστορική πτήση σκάφους της NASA στο ηλιακό στέμμα!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr