newsletter
         
              #310


13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022
 
Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η συμπλήρωση 20 ετών πορείας της Ελλάδας με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, με τις δυσκολίες της προσαρμογής στις επιταγές αυτής της επιλογής, με τις πολλές θετικές παραμέτρους, αλλά και με ένα μεγάλο μέρος αυτής της περιόδου σε συνθήκες κρίσης, βρίσκει τη χώρα να προσπαθεί με καθυστέρηση πολλών ετών -και με την ώθηση ενός επιταχυνόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού- να "εξευρωπαΐσει" ουσιαστικά την οικονομία της και τις δομές της δημόσιας διοίκησης.
Χαρακτηριστικό της δημιουργικότητας του κλάδου μας, είναι το γεγονός ότι το ΤΕΕ πρωταγωνιστεί σε αρκετές εκ των μεταρρυθμίσεων που συνθέτουν αυτή την προσπάθεια.
Διαχρονικό ζήτημα, όσο και επίκαιρο, είναι οι ιδεοληπτικές στρεβλώσεις που οδηγούν σε κατάχρηση της Δημοκρατίας με ενέργειες και με ντροπιαστικές μεθόδους (όπως οι απειλές χρήσης βίας) που προσβάλλουν και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και το σκοπό του Πανεπιστημίου ως κοιτίδας γνώσης και επιστημονικής προόδου. Τέτοια φαινόμενα, που φτάνουν σε απειλές εις βάρος του Πρύτανη του ΑΠΘ, ασφαλώς δεν συνάδουν προς  την εικόνα μιας χώρας που προχωρά και εξελίσσεται. Μακάρι το κύμα υποστήριξης στο πρόσωπό του Πρύτανη και η καθολική καταδίκη των απειλών, να αποτελέσουν σταθμό για την επιτάχυνση της οριστικής θεραπείας τέτοιων παθογενειών.
Η Ελλάδα που εκσυγχρονίζεται προσδοκώντας να προσπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και να μπει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, έχει πολλές κληρονομιές από το παρελθόν, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει ως συστατικά μιας νέας δυναμικής για το μέλλον. Όπως έχει και την ευκαιρία, με τη στήριξη μηχανισμών όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και άλλοι, να βελτιώσει πτυχές, όχι μόνο της οικονομίας και των δεικτών της, αλλά και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι έτοιμο να συμβάλλει σ` αυτή την προσπάθεια και το 2022. Με τα προγράμματα υποστήριξης των μηχανικών, τα σεμινάρια που προγραμματίζουμε, τις ομάδες εργασίας, την καθημερινή πρακτική του ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας και τη συμβολή σε όλα τα megaprojects, με τις προτάσεις του για όλα όσα σχετίζονται με τις υποδομές, την ανάπτυξη και την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού.
Αλλά και με πρωτοβουλίες-σταθμούς.
Τέτοιες είναι το συνέδριο για τη βιομηχανική κληρονομιά με τίτλο "Τα Κάστρα της Βιομηχανίας" που θα οργανώσουμε τον ερχόμενο Μάιο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ένα συνέδριο με αντικείμενο την ανθεκτικότητα των πόλεων και την Πολιτική Προστασία.
Με λίγα λόγια, προβλέπεται για το ΤΕΕ/ΤΚΜ μια χρονιά "γεμάτη" και δημιουργική, που ελπίζουμε να αποτελέσει συνολικά για τον κλάδο, αλλά και τον τόπο μας, εφαλτήριο μιας νέας, καλύτερης και μακρόπνοης "κανονικότητας".

Γιώργος Τσακούμης

 
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ καταδικάζει την επίθεση κατά του Πρύτανη του ΑΠΘ
Οικοδομικές άδειες: Τον Φεβρουάριο η υποβολή προσφορών για το έργο ψηφιοποίησής τους
Σε ΦΕΚ οι συντελεστές αναθεώρησης τιμών δημοσίων έργων
 
 Συνοπτική έκθεση του ΙΤΣΑΚ για τον σεισμό της Φλώρινας
Έκδοση ΑΦΜ πολυκατοικίας: Τι αλλάζει με νέα απόφαση της ΑΑΔΕ - Η σημασία για το "Εξοικονομώ"
Προχωρούν οι καθαρισμοί και τα αντιπυρικά έργα στα δάση με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Μια νέα "ανασυγκρότηση"  διαφαίνεται να γεννιέται  μέσα στην πανδημία στην Ελλάδα! - Άρθρο του Γ.Τσακούμη στο περιοδικό "ΚΤΙΡΙΟ"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
iBikeShare – Εσπερίδα για ασφαλείς ποδηλατοδρόμους στη Θεσσαλονίκη
Πρόγραμμα επιδότησης για ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ξεκινάει, ποιοι οι δικαιούχοι
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
WEBINAR: Sustainable Urban Mobility διοργανώνεται από το ypodomes.com υπό την αιγίδα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στις 20 Ιανουαρίου 2022 στις 13:00 με διάρκεια 3 ώρες και θα περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες: Digital Platforms & Mobility και How mobility incorporates in Smart Cities. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το ypodomes.com, το bizness.gr και το κανάλι του ypodomes.com στο YouTube. Πληροφορίες
 
ΣΥΝΕΔΡΙΟ για την Ηλεκτροκίνηση συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) και την οικονομική ιστοσελίδα Insider.gr, στις 20 Ιανουαρίου 2022, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.
Πληροφορίες
 
14Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ για το Ενεργειακό Μέλλον του Πλανήτη (World Future Energy Summit), θα πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι από 17 έως 19 Ιανουαρίου 2022.
Πληροφορίες
 
ΕΚΘΕΣΗ Perimeter Protection (συστήματα περιμετρικής προστασίας χώρου κι ασφάλειας κτιρίων) θα πραγματοποιηθεί στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Νυρεμβέργης από 18 έως 20 Ιανουαρίου 2022. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 6410405 και 210 6090525

5ο Διεθνές συνέδριο “Changing Cities” με θέμα  «Making our Cities Resilient in times of Pandemics» διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μορφολογίας Αστικού Χώρου, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, (Βόλος), σε συνδιοργάνωση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ιστορίας, (Κέρκυρα). Από 20 έως 25 Ιουνίου 2022, στην Κέρκυρα. Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: 31-01-2022.  
Πληροφορίες

NEWSLETTER του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δεκεμβρίου 2021.  Δείτε ΕΔΩ
 
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP