Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 313  newsletter

                       #313

03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022
 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Tρώγοντας έρχεται η όρεξη, σύμφωνα με την παροιμία.
Ομοίως, όταν κάτι γίνεται επιτέλους σωστά, ή έστω πολύ πιο σωστά απ` ότι στο παρελθόν, αυξάνονται εύλογα και οι απαιτήσεις για περισσότερα αποτελέσματα σε περισσότερα πεδία, πόσο μάλλον, για μια πόλη που ταλαιπωρήθηκε επί δεκαετίες από ανακολουθίες λόγων και έργων.
Συνεπώς ναι, αξιολογούμε θετικά την πορεία υλοποίησης αρκετών κυβερνητικών εξαγγελιών για τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια, με την ανάδειξη αναδόχου για το έργο του Fly Over, την εξέλιξη των έργων στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και στο λιμάνι της πόλης για τη διασύνδεση με Εγνατία Οδό και ΠΑΘΕ, ή την επιτάχυνση εργασιών και διαδικασιών για το μετρό και άλλα μεγάλα εγχειρήματα (ανάπλαση ΔΕΘ, Παραλιακό Μέτωπο, κλπ).
 Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι θετικές κρίσεις για την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων θα έπρεπε να λογίζονται ως αναγνώριση του αυτονόητου και όχι ως πανηγυρισμοί για κάποια έκπληξη. Κατάκτηση ουσιαστική θα είναι να πάψει να μας εκπλήσσει το αυτονόητο σ` αυτόν τον τόπο.

Τα έργα άλλωστε, δεν είναι τα μόνα ζητήματα που εύλογα απασχολούν τον τεχνικό κόσμο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Να μιλήσουμε για τις συντάξεις;
Είναι προφανώς θετικές οι παρεμβάσεις της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου στον ΕΦΚΑ και οι δεσμεύσεις για εκκαθάριση 83.000 εκκρεμών συντάξεων ως το καλοκαίρι και θα είμαστε εδώ, για να χειροκροτήσουμε εφόσον επιτευχθεί ο στόχος.
Είναι κάτι που έχουμε ζητήσει άλλωστε μετ` επιτάσεως και κατ` επανάληψη και εμείς ως ΤΕΕ/ΤΚΜ για τους συνταξιούχους μηχανικούς, πόσο μάλλον όταν το Ταμείο των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ, ήταν το υγιέστερο που ενίσχυσε τον ενιαίο ΕΦΚΑ και πλήθος συναδέλφων ταλαιπωρείται εν αναμονή…  Όμως, τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών -και των μηχανικών- από τον ΕΦΚΑ, δεν περιορίζονται στην αναμονή έκδοσης της σύνταξης. Συνάδελφοι ταλαιπωρούνται από κρούσματα ανοργανωσιάς ακόμα και κατά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών για συνταξιοδότηση. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως θα δείτε στο πρώτο θέμα του παρόντος Newsletter, η χορήγηση μιας απλής βεβαίωσης προϋπηρεσίας, παραμένει δυσεπίλυτος γρίφος.
Είναι φαινόμενα και αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά, αν θέλουμε να μιλάμε για μια νέα “κανονικότητα”, που προϋποθέτει και… κανονική εξυπηρέτηση των πολιτών, από την Πολιτεία και τις δομές της, σε όλα τα επίπεδα. 

Γιώργος Τσακούμης

 


Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΚΜ στον ΕΦΚΑ για προκήρυξη του ΑΣΕΠ


Όλες οι πρόσφατες αποφάσεις για θέματα δόμησης και αυθαιρέτων


Σε ΦΕΚ η διαλειτουργικότητα Κτηματολογίου – Υπουργείου Οικονομικών


Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Μytilineos προσωρινός ανάδοχος για το Fly Over
 


ΕΕ: Διασυνοριακές επενδύσεις ενεργειακών υποδομών άνω του 1 δις. ευρώ 


Προς προκήρυξη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το ξύλινο ντεκ της παλιάς παραλίας


40 έργα για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική 


Μείωση της ανεργίας με ρεκόρ τετραετίας και αύξηση νέων θέσεων εργασίας δείχνει Έκθεση της ΠΚΜ


Επανάληψη (2η) της πρόσκλησης για το κοινό πρόγραμμα ΤΕΕ/ΤΚΜ και ΣΕΠΒΕ υπέρ ανέργων επιστημόνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τρία προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων προγραμματίζονται το α’ εξάμηνο του 2022


Helmepa: Πάνω από 5.000 εθελοντές καθάρισαν 130 χλμ ακτογραμμής μέσα σε 2,5 μήνες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ «CLIMATHERM ENERGY 2022»  θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 27 Φεβρουαρίου 2022, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, Αττική. Πληροφορίες 

Prodexpo North 2022, στις 9 Μαρτίου 2022, ξενοδοχείο Makedonia Palace, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
World Smart Energy Week Japan, με ελληνική συμμετοχή αλλά και άλλες ευρωπαϊκές συμμετοχές, από 16 έως 18 Μαρτίου 2022, Τόκυο.
Πληροφορίες 
 
16η ΕΚΘΕΣΗ SaveΕnergy2022,
από 18 έως 20 Μαρτίου 2022, στον Χώρο Διεθνούς Έκθεσης Λευκωσίας.
Πληροφορίες 
 
ΕΚΘΕΣΗ «Mura che Uniscono. Salonicco a Cittadella – Τείχη που ενώνουν. Η Θεσσαλονίκη στη Cittadella»,  συνδιοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με το MOMus, την Ιερά Πατριαρχική Και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και τον Δήμο της Cittadella, στο Palazzo Pretorio της Cittadella στο Veneto της Ιταλίας. Έως 20 Μαρτίου 2022.
Πληροφορίες
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ World Tourism Expo 2022 θα διεξαχθεί στις 1 με 3 Απριλίου 2022 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Αθήνα.
Πληροφορίες  
 
2η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ Ascen.tec για τις τεχνολογίες ανελκυστήρων, από 3 έως 5 Ιουνίου 2022, στο εκθεσιακό κέντρο M.E.C. Παιανίας, Αττική.
Πληροφορίες
 
9ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
για τη Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, από 15 έως 18 Ιουνίου 2022, Κέρκυρα. Προθεσμία για εγγραφή 10 Μαρτίου 2022 (https://corfu2022.uest.gr/cardlink/checkout.php)
Πληροφορίες 
 
5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “Changing Cities” με θέμα  «Making our Cities Resilient in times of Pandemics» διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μορφολογίας Αστικού Χώρου, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, (Βόλος), σε συνδιοργάνωση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ιστορίας, (Κέρκυρα). Από 20 έως 25 Ιουνίου 2022, στην Κέρκυρα.
Πληροφορίες

5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ – Infrastructure & Transport Conference – ITC 2022, διοργανώνουν οι ιστοσελίδες  metaforespress.gr και ypodomes.com. Στις 30 – 31 Μαΐου  και 1 Ιουνίου 2022, στο  ΜΕΓΑΡΟ Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Πληροφορίες
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Thessaloniki PhotoBiennale,  έως 20 Φεβρουαρίου 2022, με 19 εκθέσεις και τη συμμετοχή 94 καλλιτεχνών από 18 χώρες, σε 13 χώρους της Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες 
 
Κυριακάτικοι Περίπατοι στα Μνημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στις 6 Φεβρουαρίου 2022 στην Ροτόντα. Πληροφορίες τηλ 2310 204868 (10:00-12:00).

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr