Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 318
*|MC_PREVIEW_TEXT|*


  newsletter

                       #318

10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022
 

Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η αβεβαιότητα επιτείνεται, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα που έχει- επιδείνωσε την ήδη υφιστάμενη ενεργειακή κρίση, καθιστώντας τον εξελισσόμενο πόλεμο, παγκόσμιο πρόβλημα.
Όσο αισιόδοξοι κι αν είμαστε για μια γρήγορη λήξη των εχθροπραξιών (για τις ανθρώπινες ζωές πρώτα απ` όλα) και μια επίσης γρήγορη επιστροφή σε ομαλότερες συνθήκες, δυστυχώς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και να αγνοούμε τις αλυσιδωτές αντιδράσεις και αναταράξεις που προκαλούνται σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ο κίνδυνος εκτίναξης του κόστους κάθε παραγωγικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν άμεσα τον κλάδο των μηχανικών, είτε με τη μορφή της κατασκευής  δημοσίων και ιδιωτικών έργων, είτε με την ευρύτερη εμπλοκή σε ένα πλήθος αναπτυξιακών δραστηριοτήτων από την έρευνα ως τη μεταποίηση, είναι όχι μόνο ορατός, αλλά και απειλητικός για χρονοδιαγράμματα έργων και αναπτυξιακών εγχειρημάτων, ή, ακόμα και για την επάρκεια των πόρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους.
Ο κώδωνας κινδύνου κρούεται, προτάσεις κατατίθενται, πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται. Η κυβέρνηση είναι προφανώς υποχρεωμένη να αναλάβει δράση στην κατεύθυνση της αναχαίτισης, ή έστω συγκράτησης του προβλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται – και από τον Έλληνα πρωθυπουργό- να αναλάβει περαιτέρω κοινή δράση για την προστασία του βιοτικού επιπέδου και της αναπτυξιακής προοπτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η μείωση των διεθνών τιμών των καυσίμων τα τελευταία 24ωρα δεν αρκεί για εφησυχασμό. 
Ο ρεαλισμός επιβάλει να εκλάβουμε αυτή την εξέλιξη ως ένα χρονικό “παράθυρο”, που προσφέρεται για άμεση δράση, πριν συνεχίσει η κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο. 

Γιώργος Τσακούμης

 


Ελληνικά και ευρωπαϊκά μέτρα για μια ενεργειακή κρίση με άγνωστη διάρκεια 


Μητσοτάκης προς Βρυξέλλες: Σχέδιο έξι σημείων για την κρίση στην ενέργεια


Τηλεδιάσκεψη Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ με Προέδρους των Μονίμων Επιτροπών 


Νέα υπηρεσία του ΤΕΕ/ΤΚΜ για πληροφορίες που αφορούν σε δημόσια έργα


Την Τετάρτη 16 Μαρτίου η 4η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ


Σε ΦΕΚ ο νέος Νόμος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για Πρότυπες προτάσεις στα έργα υποδομής


Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών


ΙΤΣΑΚ: Τεχνική έκθεση για τον περσινό σεισμό των 6,3 ρίχτερ στη Θεσσαλία


Προχώρησε ο διαγωνισμός για τα 17 σχολεία στην ΚΜ μέσω ΣΔΙΤ – Στην επόμενη φάση 7 εταιρίες


Αρχίζει το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την αστική αναζωογόνηση


Υπουργική απόφαση για τους όρους των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού


ΔιαΝΕΟσις: Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ευκαιρία ιστορικών διαστάσεων


Οδηγίες από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για ασφαλείς εκσκαφές


Προκήρυξη απεργίας – αποχής διαρκείας στις υπηρεσίες δόμησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ημερίδα για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση από τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης


ΕΛΕΤΑΕΝ: Όφελος 2,5 δισ. ευρώ το 2021 από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά


Εύσημα στην Ελλάδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό από την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


«Καμπανάκι» κινδύνου από την 6η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ με τίτλο “Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης” από τον Μιχάλη Νομικό, ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ και Δρ. Μαρία Δούση, επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ, στο πλαίσιο των διαλέξεων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ, «Επαναχρήσεις κτιρίων και συνόλων». Στις 10 Μαρτίου 2022 στις 19:00. Πληροφορίες και 24210 74242
 
ΗΜΕΡΙΔΑ  «Δορυφορικές Εφαρμογές: Από τη Μαύρη Θάλασσα στο Βόρειο Αιγαίο» διοργανώνει το ΕΚΕΤΑ ως εταίρος του έργου PONTOS, για την παρουσίαση του έργου : Περιβαλλοντική Παρακολούθηση της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας υποστηριζόμενη από το σύστημα Copernicus– PONTOS. Στις 11 Μαρτίου 2022,  ώρα 09:30 Θεσσαλονίκη, ξενοδοχείο Mediterranean Palace.
Πληροφορίες
 
WEBINAR Αρχιτεκτονικής με τίτλο «PROJECTS IN GREECE»,  διοργανώνει το ΚΤΙΡΙΟ, όπου θα  παρουσιαστούν 2 έργα μεγάλης σημασίας: H ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ και Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΜΟΝΔΙΑΝΟ. Στις 15 Μαρτίου 2022, ώρα 6:30μμ-8:30μ.μ. 
Πληροφορίες
 
Ανοικτή προκήρυξη για καινοτόμες προτάσεις στο πρόγραμμα MINE.THE.GAP Το πρόγραμμα φέρνει σε επαφή μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον τομέα των πρώτων υλών και της εξόρυξης με εταιρείες που έχουν λύσεις για μια πιο ψηφιακή, πράσινη και κυκλική αλυσίδα εξόρυξης. Η 2η προκήρυξη του προγράμματος είναι ανοικτή έως 14 Μαρτίου 2022.
Πληροφορίες 
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ», διοργανώνει το Εργαστήριο Ψηφιακής Κατασκευής και Χαρακτηρισμού Υλικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στο πλαίσιο του έργου «Εφαρμογές υδροπονίας με τρισδιάστατη εκτύπωση από βιοδιασπώμενα και ανακυκλωμένα υλικά με έμφαση σε φυτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιοποικιλότητα» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Στις 22, 24, 29 και 31 Μαρτίου 2022, ώρες 17.00-21.00 στους χώρους του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες 
 
Διεθνής έκθεση τεχνολογιών ενέργειας World Smart Energy Week Japan, με ελληνική συμμετοχή αλλά και άλλες ευρωπαϊκές συμμετοχές, από 16 έως 18 Μαρτίου 2022, Τόκυο.
Πληροφορίες 
 
16η ΕΚΘΕΣΗ SaveΕnergy2022, από 18 έως 20 Μαρτίου 2022.
Πληροφορίες  
 
5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών – Infrastructure & Transport ConferenceITC 2022, διοργανώνουν οι ιστοσελίδες  metaforespress.gr και ypodomes.com. Στις 30 – 31 Μαΐου  και 1 Ιουνίου 2022, στο  ΜΕΓΑΡΟ Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.
Πληροφορίες 

9ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, από 15 έως 18 Ιουνίου 2022, Κέρκυρα. Προθεσμία για εγγραφή 10 Μαρτίου 2022 Πληροφορίες 
 
5ο Διεθνές συνέδριο “Changing Cities” με θέμα  «Making our Cities Resilient in times of Pandemics» διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μορφολογίας Αστικού Χώρου, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, (Βόλος), σε συνδιοργάνωση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ιστορίας, (Κέρκυρα). Από 20 έως 25 Ιουνίου 2022, στην Κέρκυρα.
Πληροφορίες

24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Από 10 έως  20 Μαρτίου 2022. Πληροφορίες 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης,  έως 31 Μαρτίου 2022, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ’, ΑΜΘ. Πληροφορίες ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr