Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 348  newsletter

                       #348

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
 

*|MC_PREVIEW_TEXT|*


Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι συνεδριάσεις και οι αρχαιρεσίες των φορέων εκπροσώπησης του τεχνικού κόσμου, αποτελούν για πολλούς συναδέλφους την καλύτερη ευκαιρία επανασύνδεσης και επιβεβαίωσης της συμμετοχής στις κοινές προσπάθειες και διεκδικήσεις που αφορούν στον κλάδο, την καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος, καθώς και σημαντικά ζητήματα υποδομών -και όχι μόνο- για τα οποία Πολιτεία και Πολίτες προσβλέπουν στην ειδική γνώση και τεκμηρίωση των Μηχανικών.
Ιδιαίτερα μετά από δύο χρόνια… αποστάσεων, λόγω πανδημίας, οι εκλογικές διαδικασίες Κλαδικών Συλλόγων Μηχανικών, που ξεκινούν την Κυριακή, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία, ως ευκαιρία συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, αλλά και ανανέωσης της δυναμικής των φορέων μας για την επίτευξη των στόχων τους.
Ας δώσουμε λοιπόν μαζικά το “παρών” στις εκλογές των συλλόγων μας, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη δική μας φωνή, μέσα από τους επαγγελματικούς μας φορείς.

Γιώργος Τσακούμης

ΘΕΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


Την Κυριακή οι εκλογές για Αγρονόμους – Τοπογράφους και Αρχιτέκτονες


Η εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Master Plan αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης


Προτάσεις και παρατηρήσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας


“Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού – Αρχιτέκτων Μηχανικός” του ΤΕΕ/ΤΚΜ στις 2 Δεκεμβρίου


Τακτική και Ειδική Συνεδρίαση της “Α” του ΤΕΕ/ΤΚΜ


Απόφαση της “Α” του ΤΕΕ για Συλλογική Σύμβαση και ελάχιστες αμοιβές αυτοαπασχολούμενων μηχανικών


Νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την Εκτός Σχεδίου Δόμηση


Smart Readiness: Πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος


Στις 26-27 Νοεμβρίου το OPEN HOUSE ΤHESSALONIKI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΕΥΑΘ: Έως 30% ενεργειακή εξοικονόμηση στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη Σίνδο


Υπέρ της συμπερίληψης μέτρων για την ενέργεια στα Εθνικά σχέδια ανάκαμψης τάχθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Νάουσας


Ψηφιοποιούνται πάνω από 2.000.000 έγγραφα και σχέδια Οικοδομικών Αδειών στον Δ. Νεάπολης Συκεών
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (διαδικτυακά) με θέμα: «Ψηφιοποίηση και Θεμελιώδη Δικαιώματα», διοργανώνει το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), με την υποστήριξη του Έργου Jean Monnet (Εrasmus+) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο:  “Discourses on the constitutional identity of the European Union: the EU Charter of Fundamental Rights/ EU Rights”.
 Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom, (δωρεάν) στις  24 Νοεμβρίου (16:40-20:00), 25 Νοεμβρίου (9:50-16:45) και  26 Νοεμβρίου 2022 (11:00-14:00). Για την παρακολούθηση του διαδικτυακού συνεδρίου απαιτείται εγγραφή  μέσω του
συνδέσμου
ΕΠΙΣΚΕΨΗ στους χώρους του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης θα έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2022, καθώς, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ συμμετέχει στο φετινό OPEN HOUSE THESSALONIKI 2022, με δύο από τις εγκαταστάσεις της: το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας όπου στεγάζεται και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό και το  Σταθμό Παπάφη. Ώρες επίσκεψης 10.00-15.00. Πληροφορίες  
 
Το ΑΠΘ ανακοινώνει την χορήγηση – κατόπιν επιλογής –δύο (2) υποτροφιών από τα έσοδα του κληροδοτήματος «Αναστασίου Αναστασιάδη», για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, σε διπλωματούχους του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., για σπουδές Δεύτερου Κύκλου (μεταπτυχιακές) και σπουδές Τρίτου Κύκλου (διδακτορικές)  στο εσωτερικό. Αιτήσεις μέχρι 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 14:30
Πληροφορίες 
 
ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ της 3ης Πρόσκλησης του Ταμείου Καινοτομίας, για έργα μεγάλης κλίμακας, διοργανώνουν ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA-European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency) και η Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής European Commission’s DG Climate Action). Στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2022.  Οι ημέρες ενημέρωσης θα είναι διαδραστικές με τη συμβολή των συμμετεχόντων μέσω του sli.do (#IFLSC2022). Εγγραφές  μέχρι 28 Νοεμβρίου 2022 ΕΔΩ  Πληροφορίες
 
3ο WEBINAR του GrawMat Innovation Cluster, αφιερωμένο στο επίκαιρο θέμα της μηχανικής μάθησης (machine learning). Στις 30 Νοεμβρίου 2022, ώρες 3.30-17.00.
Εγγραφή
 
6ο Economist Sustainability Summit για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, διοργανώνει το Economist Impact Events σε συνεργασία με το SDSN Europe, το SDSN Greece και το EIT Climate- KIC Hub Greece. Στις 30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2022 στο Divani Apollon Palace & Thalasso στο Καβούρι Αττικής.
Πληροφορίες
 
6η Triennale Αρχιτεκτονικής, διοργανώνει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CΑΜ) στην Κρήτη,  έως 4 Δεκεμβρίου 2022, στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά. Είσοδος ελεύθερη.
Πληροφορίες στο τηλ. 28210 34200 και στο mail:
info@chania-culture.gr

1o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ευρωπαίων Τοπογράφων, με τίτλο «Χωρική πληροφορία και σχεδιασμός σε ένα κόσμο με πολλαπλές κρίσεις-Η άποψη των τοπογράφων», διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Τοπογράφων EGoS  (European Group of Surveyor), σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Τοπογράφων FIG (International Federation of Surveyors), στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ  της Πλάκας,  Αθήνα. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής  περιέχονται ΕΔΩ.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ  «Ιστορικόν της Αλώσεως της Θεσσαλονίκης υπό των Νορμανδών», στο πλαίσιο της έκθεσης «Ένα χειρόγραφο από τη Βενετία στη Θεσσαλονίκη. Σχόλια στην Οδύσσεια δια χειρός Ευσταθίου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στις  25 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20.00, Φουαγιέ Μουσείου. Πληροφορίες  
 
ΕΚΘΕΣΗ με θέμα «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη».  Από 16 Δεκεμβρίου 2022, (εγκαίνια 16/12/22, ώρα 19.00).
Πληροφορίες
 
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΟΜΘ Χρίστο Γαλιλαία, και διακεκριμένους σολίστες, απόφοιτους της Σχολής Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης (The Juilliard School). Στις 26 και 28 Νοεμβρίου 2022, στο ΜΜΘ. 

 

Open Innovation Competition με τίτλο  «Αξιοποίηση δεδομένων 4ης βιομηχανικής επανάστασης για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και εφαρμογών κινητικότητας», διοργανώνει  το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του EIT Urban Mobility RIS Hub Greece  και προσκαλεί φοιτητές και νέους επαγγελματίες να συμμετέχουν προκειμένου να αναλύσουν δεδομένα, να αναπτύξουν προτάσεις, προγράμματα, πρότυπα, μοντέλα, εργαλεία ή εφαρμογές, που να αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές προβλημάτων κινητικότητας και να εξετάσουν τη δυνατότητα επιχειρηματικής αξιοποίησης της πρότασής τους. Το EIT Urban Mobility RIS Hub Greece αποτελεί το σημείο επαφής της κοινότητας Urban Mobility του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Technology – ΕΙΤ) με το ελληνικό οικοσύστημα της αστικής κινητικότητας. Στις  4 Δεκεμβρίου 2022, ώρες 9:00-20:00 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) Α.Π.Θ.  Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ομάδες 2 έως 5 ατόμων, συμπληρώνοντας την φόρμα εγγραφής μέχρι την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 15:00 η οποία είναι διαθέσιμη εδώ. Η συμμετοχή στο Open Innovation Competition είναι δωρεάν ενώ στις 3 πρώτες ομάδες θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα, 1000€ για την 1η ομάδα, 700€ για την 2η και 300€ για την 3η. Πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση και τις θεματικές ενότητες στις οποίες θα διαγωνιστούν οι συμμετέχοντες μπορείτε να βρείτε στο  https://drive.google.com/file/d/1Qdi8twrlfFeFbEwq1Ef8JuPl3aNxx1b2/viewΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr