Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 350  newsletter

                       #350

08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
 
Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κάθε απτό δείγμα προόδου στο πεδίο των κατασκευών, ειδικά μετά από μεγάλες περιόδους στασιμότητας, αποτελεί “ένεση” αισιοδοξίας για το μέλλον για κάθε κοινωνικό σύνολο, συχνά ισχυρότερη από τους όποιους οικονομικούς δείκτες και τις ερμηνείες τους. 
Η αισιοδοξία που γεννά η απόδοση στο κοινό, έργων όπως η νέα “Αγορά Μοδιάνο”, αντικατοπτρίζει μια αίσθηση “κίνησης”, που αυτομάτως μεταφράζεται σε αισιοδοξία για περισσότερη “κίνηση” στο μέλλον.  Η πόλη αποκτά ένα νέο σημαντικό τοπόσημο, συνδεδεμένο με τις μνήμες των μεγαλύτερων και σημείο αναφοράς και υπερηφάνειας για τους νεότερους.
Η Θεσσαλονίκη “κινείται” λοιπόν, γεγονός που μαζί με την αισιοδοξία, αυξάνει και τις απαιτήσεις, εν αναμονή όλων εκείνων των εγχειρημάτων που πρόκειται να δημιουργήσουν περισσότερα σημεία αναφοράς.
Για να προχωρήσουν ακόμα γρηγορότερα όσα βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, ή έχουν δρομολογηθεί επί χάρτου και αναμένουν δημοπρατήσεις και συμβασιοποίηση.
Για να επισπεύσουν οι κατά περίπτωση αναθέτουσες αρχές, την μετάβαση από το στάδιο των μελετών στο στάδιο της κατασκευής.
Για να αξιοποιηθούν με “εργονομία” που θα επιφέρει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε μεγαλύτερο δυνατό εύρος αποδεκτών, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, που βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτείας -και με την παραγωγική συμβολή του ιδιωτικού τομέα- για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τα διαστήματα της στασιμότητας.

Γιώργος Τσακούμης

ΘΕΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


Την Τρίτη στο ΤΕΕ/ΤΚΜ η εκδήλωση «Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού – Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης»


Απόφαση και ψηφίσματα της 6ης Τακτικής Συνεδρίασης της “Α” του ΤΕΕ/ΤΚΜ


Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά διευκρινήσεις για τις αρμοδιότητες ΥΔΟΜ κατά την έκδοση διοικητικών Πράξεων


Στις 9-10 Δεκεμβρίου η ημερίδα των ΟΒΙ-ΤΕΕ-ΕΑΒΙ​ για νέες δραστηριότητες των μηχανικών


Συνεργασία ΕΥΑΘ και ΠΚΜ για την αντιπλημμυρική προστασία «κόκκινων» περιοχών της Θεσσαλονίκης


Green Tank: Νέο ρεκόρ για τις ΑΠΕ – Ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα κατά το δεκάμηνο 2022


Ενημερωτική εκδήλωση ΕΜΔΥΔΑΣ για το Ασφαλιστικό


Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας για την ανάπτυξη του «Κάθετου Διαδρόμου»


Μέχρι τις 31/1 η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ενεργειακή Κοινότητα Γυναικών WEnCoop του Σ.Ε.Γ.Ε.


Εκστρατεία ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας από τη ΡΑΕ και τις Ενώσεις ΚαταναλωτώνΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ.ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Ο.Τ.Α.» διοργανώνεται από το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ-ΠΘ) και τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας, με την υποστήριξη του Ελληνικού Τμήματος TICCIH,  στις  11 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 10.30 πμ στην Αίθουσα ΒΕΤΛΑΝΣ του Πολυχώρου «Χρήστος Λαναράς» της Νάουσας. Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα υπογραφεί το Σχέδιο Αρχών του Δικτύου Ο.Τ.Α. για την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς. Για την μετακίνηση όσων μελών επιθυμούν (10 ευρώ), αναχώρηση λεωφορείου από είσοδο ΧΑΝΘ, 11/12/22, 8.30π.μ.Τηλέφωνο για συμμετοχή κ. Όλγα Δεληγιάννη  6977609789

ΦΕΣΤΙΒΑΛ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible, διοργανώνει το skywalker.gr, στον χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2022, ώρες 10.00-18.00. Πληροφορίες 

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Ψηφιακή κάρτα εργασίας &  σαρωτικές αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο», διοργανώνει ο ΣΕΒΕ, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 17.00-20.30, Grand Hotel Palace, Θεσσαλονίκη. Συμμετοχές

ΗΜΕΡΙΔΑ (υβριδικά) με θέμα «Πράσινα Κατασκευαστικά Υλικά: Νέα Πρότυπα για Τσιμέντο και Σκυρόδεμα», διοργανώνει το  ECOCITY με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο ECOS, τον μοναδικό φορέα που ασχολείται με την προτυποποίηση διεθνώς και αποτελεί την έναρξη σειρά δράσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα πρότυπα για προϊόντα και μεθόδους αποτελούν κομβικής σημασίας ζήτημα για την επίτευξη των στόχων για το Κλίμα και την Κυκλική Οικονομία. Στις  9 Δεκεμβρίου 2022, ώρες 09.00-16.00, στο Athens Impact Hub, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα. Για Εγγραφή στην Ημερίδα  και για την συμμετοχή (Η εκδήλωση θα μεταδίδεται στα Αγγλικά -μέσω YouTube-).

Επιμορφωτική διημερίδα με θέμα «Νέες δραστηριότητες μηχανικών: Ο μηχανικός εφευρέτης και σύμβουλος ευρεσιτεχνίας» διοργανώνει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου (17.30-20.30) και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 (10.00-12.00) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου MonAsty,Thessaloniki, Autograph Collection (Βασ. Ηρακλείου 45, Θεσσαλονίκη)

10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ Θεσσαλονίκης, με θέμα «Οι νέοι σε έναν ταραγμένο κόσμο: μεταξύ γεωστρατηγικών συγκρούσεων και καθημερινής ζωής», διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Θεσσαλονίκης, στις 11 Δεκεμβρίου 2022, ώρες 10.00-15.00, στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον. Πληροφορίες

1o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ευρωπαίων Τοπογράφων, με τίτλο «Χωρική πληροφορία και σχεδιασμός σε ένα κόσμο με πολλαπλές κρίσεις-Η άποψη των τοπογράφων», διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Τοπογράφων EGoS  (European Group of Surveyor), σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Τοπογράφων FIG (International Federation of Surveyors), στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ  της Πλάκας,  Αθήνα. Πληροφορίες 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ “Horizon Europe Digital – Face2Face Brokerage”, για την δικτύωση στον τομέα των Ψηφιακών Τεχνολογιών των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών,  στο πλαίσιο του “Cluster 4 & 5- information day”, διοργανώνεται από το Enterprise Europe Network και το Δίκτυο Ideal-ist, ενώ το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT), Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 (Digital, Industry, Space) στον Ορίζοντα Ευρώπη και με συντονιστικό ρόλο στο Enterprise Europe Network Hellas καθώς και μέλος του Ideal-ist, υποστηρίζει την συμμετοχή των ελληνικών οργανισμών και επιχειρήσεων στην εκδήλωση. Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2022. Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται προεγγραφή (έως 9/12/22) στο https://digital2022.b2match.io/home.  Πληροφορίες, στο ΕΚΤ email: megas@ekt.gr (για το 4) και vasilaki@ekt.gr (για το 5)

ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα  «Οι πρόσφυγες του 1922: Μια κρίσιμη συνιστώσα της Νεοελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα», διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή Από 8 έως και 10 Δεκεμβρίου 2022, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Τελετή έναρξης στις 8 Δεκεμβρίου, ώρα  17:30.

ΕΚΘΕΣΗ με θέμα «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου.  Στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις (ξεναγήσεις, ομιλίες, θεατρικά, συναυλίες) και πλούσια μουσείο-εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες, ηλικίες και ομάδες. Από 16 Δεκεμβρίου 2022, (εγκαίνια 16/12, ώρα 19.00), στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες 2310 991377

Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων «Κιλκίς» στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr