Search
Close this search box.

Η θερμοκοιτίδα του CERN στην Τεχνόπολη ζητά ενοίκους

CERN“Αν χρειάζεστε μια τεχνική λύση, κατά 99% θα βρείτε κάποιον στον CERN που μπορεί να βοηθήσει”: με τη φράση αυτή, ο γενικός διευθυντής της Τεχνόπολης και product manager του έργου τής θερμοκοιτίδας του CERN στη Θεσσαλονίκη, Γεώργιος Ασημόπουλος, έδωσε το στίγμα του εύρους των τεχνολογιών, για τις οποίες ένας ερευνητής, ένας επιστήμονας ή ένας επιχειρηματίας μπορεί να υποστηριχθεί από τον CERN (στο πλαίσιο της τετραετούς συνεργασίας που ξεκίνησε με την Τεχνόπολη).

Όπως είπε, παρότι ο CERN είναι ευρύτερα γνωστός για τα πειράματα σωματιδιακής φυσικής, που βρίσκονται σε εξέλιξη εκεί, οι δυνατότητες που διανοίγονται χάρη στις ερευνητικές του εργασίες είναι στην πραγματικότητα πολύ ευρύτερες: οι τεχνολογίες του CERN είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών όπως η παραγωγή τεχνητού χιονιού ή ο καλύτερος προγραμματισμός συνεδρίων και τηλεδιασκέψεων.

Πρόσβαση σε τεχνολογίες του CERN για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών μπορούν να αποκτήσουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω της ειδικής υποδομής-θερμοκοιτίδας “Business Incubator Center (BIC) of CERN Technologies”, που δημιουργήθηκε προ ολίγων μηνών στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης στη Θεσσαλονίκη.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης, Τάσος Τζήκας, στη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, ο CERN, που έχει δεχτεί κριτική ότι οι τεχνολογίες του δεν διαχέονται επαρκώς στην κοινωνία και την αγορά, ξεκίνησε να στηρίζει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη διάχυση. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και η θερμοκοιτίδα στη Θεσσαλονίκη, η μοναδική του είδους στην Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες πανευρωπαϊκά.

Και αν η τεχνολογία του Oργανισμού μοιάζει απρόσιτη ή δύσκολο να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι, όταν ακούν “CERN”, ενδέχεται να έχουν περισσότερο κατά νου το …μποζόνιο του Higgs, από ό,τι μια απτή επιχειρηματική διέξοδο, ο κ.Ασημόπουλος έσπευσε σήμερα να …βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Μιλώντας σε ακροατήριο φοιτητών και υποψήφιων επιχειρηματιών, στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, στο πλαίσιο και της συνεργασίας που ξεκίνησαν οι δύο φορείς, ο κ.Ασημόπουλος είπε: “Αν ένας [επιχειρηματίας ή υποψήφιος επιχειρηματίας] έχει κάποια τεχνική ανάγκη ή χρειάζεται μια τεχνική λύση, κατά 99% θα βρει κάποιον στον CERN που μπορεί να βοηθήσει.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι ο CERN, σε συνεργασία με το BIC στην Αυστρία, βοήθησαν εταιρεία που φτιάχνει τεχνητό χιόνι για τα χιονοδρομικά κέντρα. Ο CERN έχει μεγάλο ερευνητικό έργο στον τομέα των συστημάτων πληροφορικής για προσομοιώσεις και μέσω αυτών, έγινε προσομοίωση της μηχανής και της διαδικασίας ψύξης του νερού και βρέθηκε ο τέλειος τρόπος παραγωγής τεχνητού χιονιού.

Επίσης, ο CERN διαθέτει 15 πλατφόρμες τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφορικής σε ανοιχτό κώδικα και εκατοντάδες αίθουσες συνεδρίων και συναντήσεων. Έτσι, αναπτύχθηκε σύστημα για προγραμματισμό εκδηλώσεων και τηλεδιασκέψεων, αποθήκευση αρχείων, κτλ, “το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί από μια εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων” ανέφερε.

Χρονοδιαγράμματα
Αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή επιχειρήσεων στη θερμοκοιτίδα, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο τετραετούς σύμβασης μεταξύ του CERN και της “Τεχνόπολης”, γίνονται δεκτές εδώ και μήνες (και θα εξακολουθήσουν να γίνονται δεκτές καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης).

Η πρώτη αξιολόγηση αιτήσεων επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ.Ασημόπουλος, λόγω και των εξελίξεων των τελευταίων μηνών στην ελληνική οικονομία, μέχρι τότε είχε κατατεθεί μόνο μία αίτηση, οπότε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αξιολόγησης παρατάθηκε.

Σε ποιους απευθύνεται
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα; Είτε σε νέες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες και την τεχνική στήριξη του CERN για την παραγωγή προϊόντων είτε σε ήδη υφιστάμενες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεχνικό πρόβλημα και εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να στηριχθούν στην τεχνογνωσία του Οργανισμού για την επίλυσή του.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη θερμοκοιτίδα θα φιλοξενούνται δωρεάν επί διετία, ενώ θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση ύψους έως 30.000 ευρώ για το σχεδιασμό πρωτότυπου προϊόντος, τη δημιουργία δικτύου και την πραγματοποίηση έρευνας αγοράς. Θα έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτική υποστήριξη διάρκειας μέχρι 40 ωρών από ειδικούς του CERN και δικαίωμα χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας του Οργανισμού με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Η διαδικασία ένταξης
Η διαδικασία ένταξης μιας επιχείρησης στο BIC του CERN ξεκινά με την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έκτασης περίπου δύο σελίδων (μπορούν να κατατεθούν τώρα). Το δεύτερο βήμα είναι η επικοινωνία του υπεύθυνου του προγράμματος με τον CERN, προκειμένου να βρεθεί εμπειρογνώμων σχετικός με την αιτούμενη τεχνολογία, πάνω στην οποία επιθυμεί να αναπτύξει προϊόν μια επιχείρηση. Το τρίτο είναι η κατάθεση αίτησης συμμετοχής (περίπου 25 σελίδες), το τέταρτο η παρουσίαση της επιχειρηματικής πρότασης σε στελέχη της επιτροπής αξιολόγησης (του CERN και της Tεχνόπολης) και το πέμπτο, εφόσον όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, η εγκατάσταση στη θερμοκοιτίδα και η ανάπτυξη προϊόντος.

Προαπαιτούμενο οι μικρές αρχικές παραγγελίες
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο καθηγητής σωματιδιακής φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ευάγγελος Γαζής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυνατότητες συνεργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων με τον CERN είναι πάρα πολλές. Ωστόσο, για να αποδώσει καρπούς μια συνεργασία, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι απαιτείται η μέγιστη δυνατή απόδοσή του τόσο σε επίπεδο ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών όσο και στο πεδίο της χρονικής συνέπειας. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η αρχική παραγγελία από τον CERN θα είναι μικρού μεγέθους και κόστους, κάτι που, παρότι δεν συμφέρει αρχικά, αποτελεί προαπαιτούμενο για την ανάληψη μεγαλύτερων συμβολαίων.

Περισσότερα για τη συνεργασία Τεχνόπολης-CERN μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ στο άρθρο που έγραψε για το μπλογκ του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο πρόεδρος της Τεχνόπολης, Τάσος Τζήκας.