Search
Close this search box.

Πες μου σε ποια χώρα μένεις, να σου πω τι ξέρεις για τη δημιουργικότητα

creativity
Creativity_Kofler.jpg, This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Τι είναι η δημιουργικότητα; Τι σημαίνει το να είναι κάποιος δημιουργικός; Κι αν υποθέσουμε ότι μπορείς να δώσεις έναν συγκεκριμένο ορισμό, πιστεύεις ότι είναι ο ίδιος με αυτόν που θα έδιναν άλλοι άνθρωποι ανά τον κόσμο; Γύρω από αυτά τα ερωτήματα στράφηκε η νέα έρευνα του γραφείου Crispin Porter +Bogusky London και του Vlad Glaveanu, αναπληρωτή καθηγητή στο Διεθνές Κέντρο Πολιτιστικής Ψυχολογίας τής Δημιουργικότητας του πανεπιστημίου του Aalborg στη Δανία.

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 806 νέους και νέες επαγγελματίες σε οκτώ χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βραζιλία, Τουρκία, Ρωσία, Κίνα και Ινδία), προκειμένου να καταγράψουν τις απόψεις τους για τη δημιουργικότητα. Οι απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα, λοιπόν, ποικίλουν σημαντικά από χώρα σε χώρα (και μάλιστα ορισμένες εκπλήσσουν).

Για παράδειγμα στο ερώτημα “η δημιουργικότητα μετράει στην επαγγελματική ζωή” καταφατική απάντηση έδωσε το 88% των Τούρκων, το 80% των Κινέζων, το 79% των Ινδών, το 78,3% των Βραζιλιάνων και το 76,2% των Αμερικανών. Πιο επιφυλακτικοί ώς προς το αν η δημιουργικότητα παίζει κάποιον ρόλο στη δουλειά εμφανίστηκαν οι Ρώσοι (59,8%), οι Γερμανοί (58%) και οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου (57,8%).

Αυτό που οι ερευνητές βρήκαν πιο ενδιαφέρον ήταν η άποψη των ερωτηθέντων για την ατομική και τη συλλογική δημιουργικότητα. Το να δίνουν οι Αμερικανοί έμφαση στο άτομο (75,2%) φάνηκε στους ερευνητές πιο λογικό, από ό,τι η αντίστοιχη απάντηση των Κινέζων (72%), καθώς οι τελευταίοι μεγάλωσαν με τη νοοτροπία της κολεκτίβας. “Μου έκανε εντύπωση το πόσο πιο ατομιστική από ό,τι θα πίστευαν οι Ευρωπαίοι είναι η Κίνα. Από την άλλη, υπό μία έννοια μπμορείς αν εκλογικεύσεις αυτό το αποτέλεσμα, γιατί σε μια χώρα 1,3 δισ. κατοίκων πάντα θα βρεθεί κάποιος να σε αντικαταστήσει” επισήμανε ο επικεφαλής της  Crispin Porter +Bogusky London, Richard Pinder.

‘Aρθρο με πληροφορίες από το fastcocreate.com

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)