Search
Close this search box.

Στις ΤΠΕ θέλουν να δραστηριοποιηθούν 3 στους 10 φοιτητές- επίδοξους επιχειρηματίες

Πηγή φωτογραφίας: www.jisc.ac.uk
Πηγή φωτογραφίας: www.jisc.ac.uk

Στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) επιθυμεί να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση σχεδόν ένας στους τρεις Ελληνες φοιτητές (ποσοστό 27%), που σκέφτεται ν΄ αναπτύξει  επιχειρηματική δραστηριότητα, με τον κλάδο της εστίασης, μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο στις προτιμήσεις τους, να χάνει έδαφος.

Η στροφή των επίδοξων επιχειρηματιών στον κλάδο των ΤΠΕ αποτυπώθηκε σε έρευνα με τίτλο “Η επιχειρηματικότητα μέσα από τα μάτια των νέων: κάτι αλλάζει”, που παρουσιάστηκε στο  26ο ετήσιο συνέδριο “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας” του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η έρευνα στηρίχθηκε σε δείγμα 2.222 φοιτητών, που φοιτούν σε περισσότερα από 30 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΕΥ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Endeavor Greece και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η στροφή στις ΤΠΕ δεν περιορίζεται στους φοιτητές τεχνολογικής κατεύθυνσης αλλά επεκτείνεται και σε εκείνους της οικονομικής. Σύμφωνα με τους ερευνητές η αυξημένη δημοτικότητα των ΤΠΕ μεταξύ των φοιτητών εδράζεται πιθανότατα σε δύο παράγοντες: αφενός στην ολοένα δυναμικότερη διείσδυση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα όλων μας και αφετέρου στην αυξημένη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι επιτυχημένες startups των δύο κλάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπροσθέτως, η αρχική επένδυση που απαιτείται για να αναπτύξει κάποιος επιχειρηματικότητα σε αυτό τον κλάδο, ιδίως σε ό,τι αφορά την παραγωγή λογισμικού, είναι σχετικά μικρή.

Το σκέφτονται σοβαρά

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται πως δεν έχουν την ανάπτυξη επιχείρησης απλά μόνο στο …πίσω μέρος του μυαλού τους, αλλά τη σκέφτονται σοβαρά. Ερωτηθέντες λοιπόν αν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά τη σκέψη της ίδρυσης μιας δικής τους επιχείρησης, πάνω από τέσσερις στους δέκα ανέφεραν ότι το έχουν σκεφτεί “πάρα πολύ” ή “αρκετά”.

Στο ερώτημα δε, αν προτίθενται να κάνουν το μεγάλο βήμα στο άμεσο μέλλον, τρεις στους δέκα  δήλωσαν αρκετά έως πάρα πολύ αποφασισμένοι. Κι αυτό παρότι δεν περιμένουν να υποστηριχθούν από κάπου…

Ζητούν από το κράτος μεταρρυθμίσεις, όχι άμεσες ενισχύσεις

Σχεδόν οκτώ στους δέκα  (78%) θεωρούν το κράτος λίγο έως καθόλου φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, όταν ερωτήθηκαν τι περιμένουν από αυτό δεν έδωσαν τόση έμφαση στις άμεσες οικονομικές ενισχύεις, όση στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας. Ισως τελικά ο τίτλος της έρευνας να είναι ακριβής: κάτι αλλάζει…