Search
Close this search box.

Το PhD φέρνει γρήγορα δουλειά με καλά λεφτά στους μηχανικούς (στις ΗΠΑ)

Πηγή φωτογραφίας: nature.com
Πηγή φωτογραφίας: nature.com

Σε ταχεία εύρεση καλά αμειβόμενης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται ότι οδηγεί το διδακτορικό (στο εξωτερικό), ιδίως για τους κατόχους πτυχίου μηχανικού, όπως προέκυψε από έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη Julia Lane.
Σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, η προσφορά εργασίας από κατόχους διδακτορικού είναι εξαιρετικά μεγάλη -και άρα ο ανταγωνισμός πολύ σημαντικός. Οι κάτοχοι διδακτορικού όμως, είναι περιζήτητοι στον ιδιωτικό τομέα, όπου το PhD τους μπορεί να πληρωθεί ακριβά, όπως έδειξε η έρευνα, που κατέγραψε τις οικονομικές προοπτικές άνω των 3.000 κατόχων διδακτορικού στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”, περίπου τέσσερις στους δέκα κατόχους διδακτορικού (ποσοστό της τάξης του 40%) περίπου βρίσκουν δουλειά σε ιδιωτική εταιρεία μέσα σε ένα έτος από την απόκτηση του τίτλου τους. Μάλιστα, περνώντας στον ιδιωτικό τομέα, οι περισσότεροι εξ αυτών κερδίζουν περισσότερα από ό,τι αν παρέμεναν στον ακαδημαϊκό-ερευνητικό χώρο.
Σε ποιες ειδικότητες εντοπίζονται οι καλύτερες προοπτικές για μια καλά αμειβόμενη θέση εργασίας; Τις μεγαλύτερες αρχικές αποδοχές (περίπου 65.000 δολάρια ετησίως, κατά μέσο όρο) έχουν οι κάτοχοι διδακτορικού στις ειδικότητες του μηχανικού, στα μαθηματικά, στους υπολογιστές ή. Έξι στους δέκα μηχανικούς με διδακτορικό στις ΗΠΑ πιάνουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα με περίπου 80.000 δολάρια το χρόνο. Πού βρίσκουν δουλειά τόσοι μηχανικοί-διδάκτορες; Οι κυριότεροι εργοδότες είναι: βιομηχανία ηλεκτρονικών και φαρμακοβιομηχανία.
Η μελέτη αφορά τις ΗΠΑ, αλλά αντίστοιχη εκτιμάται ότι είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, παρότι οι μέσοι μισθοί στη ¨Γηραιά Ήπειρο” δεν είναι τόσο υψηλοί όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άρθρο με πληροφορίες από το nature.com και την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

Διαβάστε τα πρωτότυπα άρθρα ΕΔΩ  κι ΕΔΩ