Search
Close this search box.

Κανονικά, παρά τις εκλογές, τα προγράμματα για υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές

Πηγή φωτογραφίας: Marcos Santos / USP Imagens, creative commons

Κανονικά θα διεξαχθούν, ασχέτως των εκλογών, τα τέσσερα νέα προγράμματα στήριξης υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για τα προγράμματα που σηματοδοτούν την έναρξη του ΕΣΠΑ, σε ό,τι αφορά το κομμάτι των νέων ερευνητών. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η οποία υπογράμμισε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα στοχεύουν στην ανάσχεση της εκροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και στην παραγωγή επιστημονικής έρευνας υψηλής ποιότητας.
Αναλυτικότερα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ενημερώνει ότι η προκήρυξη των εκλογών δεν θα προκαλέσει καμία καθυστέρηση ή αναστολή των διαδικασιών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Ε.Π) του ΕΣΠΑ 2014-2020 της αρμοδιότητάς της (πρόκειται για τα επιχειρησιακά προγράμματα Εκπαίδευση – Απασχόληση και Διοικητική Μεταρρύθμιση).

Τα παραπάνω ισχύουν ιδιαίτερα για τις δράσεις που σχετίζονται με την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” (παιδικοί σταθμοί), τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας καθώς και τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί.

Σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο
Επιπρόσθετα, έως το τέλος Οκτωβρίου, θα αναρτηθούν προς δημόσια διαβούλευση προσκλήσεις για τον πρώτο κύκλο των προγραμμάτων στήριξης υποψηφίων διδακτόρων και μετά-διδακτορικών ερευνητών προκειμένου οι δράσεις αυτές να ενεργοποιηθούν έως τα τέλη του έτους βάσει του σχεδιασμού που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ιουνίου 2015.

Στόχος των συγκεκριμένων δράσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 9,16 εκατ. ευρώ, είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού, με έμφαση στους νέους ερευνητές, μέσω της χορήγησης 360 υποτροφιών (ανά κύκλο) σε υποψήφιους διδάκτορες και μετά-διδακτορικούς ερευνητές όλων των επιστημονικών πεδίων.

Κατά τα επόμενα έτη θα ακολουθήσουν άλλοι τρεις κύκλοι ετήσιων προσκλήσεων αντίστοιχου προϋπολογισμού. Η δαπάνη θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα από το Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση.

160+200 υποτροφίες
Ειδικότερα:

  • Το πρόγραμμα ενίσχυσης υποψηφίων διδακτόρων θα χορηγήσει περίπου 160 υποτροφίες τριετούς διάρκειας (προϋπολογισμός πρώτου κύκλου 4,575 εκατ. ευρώ)
  • Το πρόγραμμα ενίσχυσης μετα-διδακτορικών φοιτητών θα χορηγήσει περίπου 200 υποτροφίες διετούς διάρκειας για διενέργεια μετά-διδακτορικής έρευνας (προϋπολογισμός πρώτου κύκλου 4,575 εκατ. ευρώ).

Επιπρόσθετα, προς το τέλος Οκτωβρίου θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τα προσχέδια δύο ακόμα προσκλήσεων με αντικείμενο τη στήριξη ερευνητικών ομάδων αποτελούμενων από νέους ερευνητές (κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος και υποψήφιους διδάκτορες) και την απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας από νέους διδάκτορες. Στόχος είναι οι δράσεις αυτές να ενεργοποιηθούν πριν το τέλος του 2015.