Search
Close this search box.

Οταν ο μηχανικός καλείται να γίνει ηγέτης: 5 συμβουλές από μια διάσημη ¨coach¨

Πηγή φωτογραφίας: linkedIn pulse
Πηγή φωτογραφίας: linkedIn pulse

Κατά ορισμένους, ¨οι μηχανικοί γίνονται φριχτοί ηγέτες¨. Η Nathalie Salle όμως, διάσημη ¨coach¨ κορυφαίων επιχειρηματικών στελεχών και πολιτικών ηγετών, θεωρεί ότι ¨αυτή η εικασία είναι ανοησία¨. ΄Οπως επισημαίνει, οι μηχανικοί είναι ιδιαίτερα ικανοί και καινοτόμοι και η ίδια έχει δει πρότζεκτ, τμήματα επιχειρήσεων και ολόκληρες εταιρείες να απογειώνονται, όταν ένας μηχανικός που είχε εκπαιδευτεί ώς ηγέτης ανέλαβε τα ηνία.

Η αλήθεια είναι, παραδέχεται, ότι οι μηχανικοί όντως διαθέτουν συχνά ορισμένα ατομικά χαρακτηριστικά και ένα ιδιαίτερο στυλ εργασίας, που ανάγουν σε πρόκληση τη στροφή από την οπτική γωνία του μοναχικού ¨individual-thinker¨ σε ηγέτη ομάδας που ξέρει να εμπνέει. Αλλά όταν προσεγγίζουν τον νέο τους ρόλο με την ίδια περιέργεια και επιμονή, που ¨προσυπογράφουν¨ τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία του μηχανικού, τότε οι ίδιοι, οι ομάδες και τα πρότζεκτ τους θριαμβεύουν.

¨Αν είσαι μηχανικός, που κάνει τη μετάβασή του σε έναν ρόλο μάνατζμεντ, προτείνω τις εξής πέντε αλλαγές, που πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις για να διασφαλίσεις τη βάση σου ώς αξιόπιστου ηγέτη¨, λέει η Salle σε άρθρο της στο Linkedin Pulse:

1.Επαναπροσδιόρισε το ¨έχω δίκιο¨
Ναι, οι μηχανικοί συνήθως ¨κρατιούνται γερά¨ από την πεποίθηση ότι ο δικός τους τρόπος είναι ο σωστός. Γιατί; Διότι συχνά υπάρχουν κρίσιμες επιπτώσεις όταν δεν έχουν δίκιο… Οι μηχανικοί δουλεύουν σκληρά για να βρουν καινοτόμες (αλλά λογικές) λύσεις και στη διάρκεια αυτής της πορείας κριτικάρονται συχνά από τρίτους σχετικά με το αν αναγνωρίζουν επιτυχώς και υπερφαλαγγίζουν εγκαίρως τις προκλήσεις που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη αυτών των λύσεων. Ως μάνατζερ, είσαι ακόμη υπόλογος για τα τελικά αποτελέσματα… Αλλά τώρα πρέπει να κάνεις πίσω και να αφήσεις την ομάδα σου να ολοκληρώσει λεπτομερείς εργασίες και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Κι αυτό μπορεί να είναι πράγματι δύσκολο, ιδίως όταν κάποιος στην ομάδα σου επιλέγει ένα μονοπάτι, μια τεχνολογία ή ένα πρωτόκολλο διαφορετικό από αυτό που θα είχες διαλέξει εσύ! Μην επιμείνεις όμως ότι αυτόματα η δική σου τεχνική λύση είναι η μόνη σωστή. Τώρα έχεις να σκεφτείς περισσότερα από αυτό, όπως τους στόχους της εταιρείας, το ηθικό της ομάδας σου, την ταχύτητα εκτέλεσης και την αποδοτικότητα του κόστους. Το να έχεις δίκιο πρέπει πλέον ν΄ αντακλάται στη μεγάλη εικόνα. Αν υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να πετύχεις το αποτέλεσμα ή τη λύση, τότε η δουλειά σου είναι να τους λάβεις όλους υπόψη…

2.Γίνε ¨ο ειδικός¨ με νέους τρόπους
Δεν θα περνάς πλέον τις μέρες σου με τα χέρια σου ¨μέσα¨ στο επάγγελμα του μηχανικού αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθεις και άλλες τόσες γνώσεις τις οποίες πρέπει να επικαιροποιείς διαρκώς. Χρησιμοποίησε το ένστικτό σου στη λύση προβλημάτων και την οργάνωση, προκειμένου να ισχυροποιήσεις το ¨πώς;¨ στη λειτουργία των project. Δες τις εκάστοτε διαδικασίες και αποφάσισε πού χρειάζονται τελειοποίηση. Αφαίρεσε ό,τι είναι περιττό, κάνε τις διαδικασίες πιο ¨σφιχτές¨ και κατέστησε όσο πιο αποδοτικές γίνεται τις ατομικές και ομαδικές ροές εργασίας (workflows). Επίσης έχε υπόψη σου ότι νέες τεχνολογικές και βιομηχανικές πρακτικές αναδύονται διαρκώς. Εχε το νου σου στο ¨τι έρχεται¨. Ποιο είναι το μέλλον; Είναι τώρα η δουλειά σου να γνωρίζεις -και να σχεδιάζεις με βάση όσα γνωρίζεις- ώστε η εταιρεία σου να είναι ¨στα πράγματα¨ και καλά τοποθετημένη στην αγορά όπου ανήκει.

Πώς θα μπορέσει το προσωπικό να τα βγάλει πέρα, όταν τα εργαλεια που χρησιμοποιεί χρειάζονται αλλαγή; Πώς θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι τι να υιοθετήσουν και τι να εγκαταλείψουν; Θα είναι ¨ετοιμοπόλεμοι¨; Η εταιρεία εμπιστεύεται τώρα εσένα για απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Αρα, φρόντισε να γνωρίζεις τι θα χρειάζονταν [οι εργαζόμενοι] για να νιώθουν αποδοτικοί και μη χάσεις το momentum όταν έρθει η ώρα

3.Εγκατάλειψε την ανάγκη του ελέγχου
Οπως ακριβώς ο ίδιος το απεχθανόσουν όταν ο διευθυντής σου σού έλεγε τι να κάνεις, έτσι ακριβώς νιώθουν και οι υφιστάμενοί σου και οι συνεργάτες σου. Μη ¨μικρο-μανατζάρεις¨ (micro-manage) τους ανθρώπους σου

Οταν δίνεις ο ίδιος κατεύθυνση και παράλληλα αναθέτεις ¨στενές¨ αρμοδιότητες στα μέλη τής ομάδας, ώστε να διασφαλίσεις ότι θα ολοκληρώσουν το πρότζεκτ ¨με τον δικό σου τρόπο¨, απά δεν τους αφήνεις χώρο για ν΄ αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. Αυτό απλά τους ¨ληστεύει¨ από ο βασικό κίνητρο και την έμπνευσή τους. Οι καλύτεροι μηχανικοί της ομάδας σου θα φύγουν και θα πάνε κάπου αλλού αν συνεχίσεις έτσι. Κι αυτή την απώλεια θα τη χρεωθείς εσύ! Η δουλειά σου ώς ηγέτη δεν είναι ο ασφυκτικός έλεγχος αλλά η δημιουργία οράματος, η οργάνωση της ομάδας και το να γίνει ξεκάθαρο το ¨τι¨ και το ¨γιατί¨ κάθε έργου. Το ¨πώς¨ είναι δουλειά της ομάδας σου. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν προκειμένου να ελέγχεις τις λεπτομέρειες; ¨Μικρο-μανατζάρισε¨ τον εαυτό σου! Μάθε να διαχειρίζεσαι το πώς δομείς κάθε μέρα, καθώς υπάρχουν προσδοκίες από εσένα, τόσο από τους ανώτερους όσο και από τους κατώτερούς σου. Η αποδοτική διαχείριση του χρόνου και της ενέργειάς σου χρειάζεται πολύ χρόνο καθώς και διαίσθηση. Ενας ή μία καλός/ή μάνατζερ-μηχανικός γνωρίζει ποιες είναι οι ευθύνες προτεραιότητας κάθε μέρας και μπορεί να προσαρμόζεται άμεσα όταν ανακύπτουν νέα δεδομένα (που πάντα ανακύπτουν!)

4.Ενθάρρυνε συχνά και επικοινώνησε εκ των προτέρων
Είσαι ηγέτης πλέον και το να κρατάς όλη την ομάδα αφοσιωμένη στον σκοπό είναι καθοριστικό για την επιτυχία των έργων. ΄Αρα, γνώρισε την ομάδα σου! Κάθε μέλος της ομάδας μηχανικών που διευθύνεις είναι βέβαια διαφορετικό και χρειάζεται feedback και ενθάρρυνση με μοναδικό τρόπο. Επίσης βασίζονται στη βοήθειά σου για να εργαστούν όλοι μαζί αποδοτικά. Στόχος σου είναι μάθεις ποιοι είναι, ώστε να μπορείς επιτυχώς να ¨διαχειρίζεσαι¨ προσωπικότητες και να εφαρμόσεις την καλύτερη στρατηγική για κάθε άτομο, ώστε κάθε άνθρωπος στην ομάδα να νιώθει ότι τον εκτιμούν για την αξία του και ότι δουλεύει αποδοτικά, ενώ οι ¨μεγάλοι στόχοι¨ του προτζεκτ παραμένουν στο επίκεντρο. Θέλεις στα αλήθεια να κερδίσεις την αφοσίωσή τους; Επικοινώνησε ανοιχτά. Μίλα μαζί τους πριν από τη μεγάλη προθεσμία ή παρουσίαση και δες πώς μπορείς να τους υποστηρίξεις και να τους δώσεις feedback, αντί να τους μιλήσεις κατόπιν εορτής, με παρατηρήσεις που θα εκλάβουν ώς αρνητικό feedback. Η δουλειά σου είναι να προετοιμάσεις κι αυτούς -όχι μόνο το πρότζεκτ- για την επιτυχία!

5.Ζήτα βοήθεια
Οι μηχανικοί δεν θέλουν ποτέ να δείχνουν αδαείς, για αυτό συχνά προτιμούν τον -δύσκολο να αποκτηθεί- ρόλο του αξιόπιστου εμπειρογνώμονα. Τώρα όμως βρίσκεσαι πλέον σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπου δεν γνωρίζεις αυτόματα όλες τις απαντήσεις. Λοιπόν… Ζήτησε ό,τι χρειάζεσαι. Βρες έναν επιτυχημένο μηχανικό που έχει αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη και ζήτησέ του να γίνει ο μέντοράς σου. Ρώτησέ τον ποιες ήταν οι μεγάλες αλλαγές που έκανε στον τρόπο που προσεγγίζει τα πράγματα και στη νοοτροπία του, οι οποίες τον βοήθησαν να πετύχει την αποδοτική λειτουργία της ομάδας του. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν η αναγνώριση και διαχείριση των δεξιοτήτων των ανθρώπων δεν είναι ¨το φόρτε σου¨, μη θάψεις το κεφάλι σου στην άμμο επειδή νιώθει αμήχανα. . Αντί αυτού, βούτηξε στα βαθιά για να μάθεις πώς μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τους ανθρώπους, με την ίδια επιμονή που επένδυσης όταν μάθαινες τις τεχνικές πτυχές του επαγγέλματός σου. Χρησιμοποίησε τον χρόνο μετάβασης στην εργασία σου για να διαβάσεις ή να ακούσεις μαγνητοφωνημένα βιβλία, ομιλίες και παρουσιάσεις από ηγέτες που πέτυχαν πολλά στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Δούλεψε με έναν/μία coach πάνω στο θέμα.

Ισως η πιο σημαντική όψη της μετάβασης από το επάγγελμα του μηχανικού στον ρόλο του ηγέτη να είναι η ικανότητά σου ¨να αφήσεις πράγματα πίσω¨. Αναγνώρισε ότι η παραγωγικότητα και επιτυχία είναι πλέον ένα μακροπρόθεσμο ¨παιχνίδι¨, που μπορεί να χρειαστεί μήνες για να αποδώσει αποτελέσματα (αντί να περιμένεις μετρήσιμα αποτελέσματα καθημερινά). Φρόντισε να ικανοποιείσαι με τις επιτυχίες των γύρω σου πρώτα -αυτό είναι το πραγματικό μέτρο για έναν ηγέτη...

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το άρθρο της Nathalie Salles για το Linkedin