Search
Close this search box.

Παγκόσμιος διαγωνισμός “Fly Your Ideas”: Ιδέες με …φτερά από πέντε ομάδες φοιτητών

Φτερά αεροπλάνων που λειτουργούν σαν συλλέκτες ενέργειας. Drones (μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα), που αποτρέπουν σμήνη πουλιών απ’ το να συγκρουστούν με τα αεροσκάφη και τα κατευθύνουν σε ασφαλές “λιμάνι”. Συστήματα που “απορροφούν” την ενέργεια που παράγεται κατά την τροχοδρόμηση των αεροπλάνων.
Οι προωθημένες αυτές ιδέες ανήκουν σε φοιτητές. Φοιτητές από όλον τον κόσμο, που απάντησαν στην πρόκληση της Airbus να αποδείξουν τη δημιουργικότητά τους στο πλαίσιο τού παγκόσμιου διαγωνισμού “Fly Your Ideas”, με έπαθλο 30.000 ευρώ για την ομάδα που θα παρουσιάσει την καλύτερη πρόταση.
Οι υποψήφιοι είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε έξι θεματικά αντικείμενα: αποδοτικότητα, επιβατική εμπειρία, ενέργεια, προσιτή ανάπτυξη, αύξηση κυκλοφορίας και φιλικότητα προς την κοινότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αντικείμενα, οι ομάδες σκέφτηκαν ένα κοινό πρόβλημα και “έτρεξαν” στα τραπέζια σχεδιασμού για να επινοήσουν λύσεις, σε συνεργασία πάντα με τα στελέχη της Airbus. Πάνω από 500 ομάδες δήλωσαν συμμετοχή και από αυτές επιλέχθηκαν οι εξής πέντε φιναλίστ:

Ομάδα MULTIFUN, Delft University of Technology, Ολλανδία
Στόχος της ολλανδικής ομάδας είναι να επενδύσει τα φτερά ενός αεροσκάφους με πιεζοηλεκτρικές ίνες, που θα συλλέγουν ηλεκτρικά φορτία από τις φυσιολογικές δονήσεις και κάμψεις των φτερών στη διάρκεια της πτήσης. Η ενέργεια θα αποθηκεύεται ακολούθως σε πάνελ (battery panels) ενσωματωμένα στην άτρακτο του αεροσκάφους, προκειμένου να τροφοδοτούνται μέσω αυτών δευτερεύοντα συστήματα, όπως ο φωτισμός ή οι συσκευές ψυχαγωγίας. Με την εφαρμογή αυτή θα μειώνεται και το ενεργειακό αποτύπωμα του αεροσκάφους στη διάρκεια της πτήσης.

Ομάδα BIRDPORT, University of Tokyo, Ιαπωνία
Οι γλάροι είναι συνήθεις επισκέπτες των κατοικημένων περιοχών και ο φόβος αεροπορικών ατυχημάτων εξαιτίας των σμηνών τους αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα για πολλά αεροδρόμια ανά τον κόσμο. Το σύστημα BIRDPORT, με το οποίο η ομάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό, προτείνει τη χρήση “drones”, που θα οδηγούν τα πουλιά μακριά από το αεροπλάνα χρησιμοποιώντας τακτικές διαχωρισμού, ευθυγράμμισης ή συνοχής των σμηνών τους. Έτσι θα οδηγούνται προς το επιθυμητό σημείο, το “Birdport”, όπου θα χρησιμοποιούνται κελαϊδίσματα και καλέσματα πουλιών που θα προσομοιώνουν ένα ασφαλές περιβάλλον, “πείθοντας” τα πουλιά να παραμείνουν εκεί.

Ομάδα AFT-BURNER-REVERSER, Northwestern Polytechnical University, Κίνα

Οι ενίοτε κακές συνθήκες εδάφους και το ανεπαρκές handling αποτελούν κοινό πρόβλημα για πολλά αεροπλάνα κατά την τροχοδρόμηση, προκαλώντας ενίοτε ακόμη και καταστροφές. Η ομάδα των AFT-BURNER-REVERSER προτείνει τη χρήση τεχνολογίας ανίχνευσης κίνησης από κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών, την οποία θα μετατρέψει σε σύστημα καθοδήγησης του αεροσκάφους κατά την τροχοδρόμηση. Το εν λόγω μοντέλο χρησιμοποιεί υπέρυθρες και οπτική πληροφορία, προκειμένου να προειδοποιήσει τους πιλότους και το πλήρωμα εδάφους για τυχόν εμπόδια υψηλού κινδύνου στους διαδρόμους.

 

Οπτικοποίηση του συστήματος που προτείνει η κινεζική ομάδα

Ομάδα RETROLLEY, University of São Paulo, Βραζιλία

team_retrolley
Η πρόταση της RETROLLEY έχει ώς σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στη διαχείριση των απορριμμάτων που δημιουργούνται στη διάρκεια της πτήσης, για την αποκομιδή και τον διαχωρισμό των οποίων οι εταιρείες σπαταλούν πολύ χρόνο. Ουσιαστικά η ομάδα προτείνει τη δημιουργία “έξυπνων” καροτσιών (trolley) συλλογής, που θα διαχωρίζουν εξαρχής τα απορρίμματα και θα τα ανακυκλώνουν, μειώνοντας τον όγκο τους ενώ παράλληλα συλλέγουν τυχόν εναπομείναντα υγρά από τις διάφορες συσκευασίες και δοχεία. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά είναι θαυματουργό, αφού μεταξύ άλλων το βάρος της “σαβούρας” θα μειώνεται κατά 30%, βοηθώντας στην εξοικονόμηση καυσίμων.

 

 

Ομάδα BOLLEBOOS, City University London, Ηνωμένο Βασίλειο
team_bolleboosΟι BOLLEBOOS είναι η μοναδική συμμετέχουσα ομάδα που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες. Η πρότασή τους, που φέρει το όνομα “WEGO”, έχει ως στόχο την αξιοποίηση της ενέργειας που παράγεται -αλλά δεν αξιοποιείται- στη διάρκεια της τροχοδρόμησης. Στην ουσία, “πομποί” στο έδαφος, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το αεροσκάφος στην άσφαλτο του διαδρόμου προσαπογειώσεων, θα μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα τροφοδοτεί έναν “δέκτη” ανάμεσα στους μπροστινούς τροχούς του αεροπλάνου. Αυτό δίνει μια βιώσιμη ενεργειακή πηγή για να την τροφοδοσία λειτουργιών εδάφους, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%.

“Αυτό που μας δείχνουν οι ιδέες των ομάδων είναι ότι η επόμενη γενιά μπορεί να φέρει έναν φρέσκο τρόπο σκέψης στη βιομηχανία μας και να βοηθήσει στη διαμόρφωση του μέλλοντος των αερομεταφορών” δήλωσε ο Charles Champion, εκτελεστικός αντιπρόεδρος engineering στην Airbus.
Οπως ήδη αναφέρθηκε, η πρώτη ομάδα, η ταυτότητα της οποίας θα αποκαλυφθεί στις 27 Μαΐου σε ειδική τελετή στο Αμβούργο, θα λάβει χρηματικό έπαθλο 30.000 ευρώ αλλά και οι υπόλοιποι δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Η δεύτερη καλύτερη ομάδα θα λάβει 15000 ευρώ. Ο διαγωνισμός Fly Your Ideas διοργανώνεται σε συνεργασία με τη UNESCO.

Μάθετε περισσότερα για τον διαγωνισμό, τις πέντε ομάδες και τις προτάσεις τους ΕΔΩ και δείτε ΕΔΩ το βίντεο από τη στιγμή που οι πέντε φιναλίστ μαθαίνουν ότι πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού