Search
Close this search box.

Makey Makey Go: Εφευρέσεις …καθ΄οδόν

Πατώντας space με ένα ...ντόνατ (Φωτογραφία από την καμπάνια της ομάδας στο Kickstarter)
Πατώντας space με ένα …ντόνατ (Φωτογραφία από την καμπάνια της ομάδας στο Kickstarter)

O Jay Silver έχει όραμα. Θέλει ο κόσμος να αποκτήσει αυτό που αποκαλεί “invention literacy”, “αλφαβητισμό σε θέματα εφευρέσεων” δηλαδή, αν θα μπορούσαμε να αποδώσουμε έτσι τον όρο σε ελεύθερη μετάφραση. Γι΄ αυτό και μαζί με την ομάδα του, που φέρει τον …χαρούμενο τίτλο “Joy Labs” ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό μια καμπάνια στο “Kickstarter”, προκειμένου να βρουν τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία του “Makey Makey GO”.
Τι είναι πάλι αυτό; Μια συσκευή που οι εμπνευστές της υποστηρίζουν ότι θα επιτρέπει στους χρήστες της να εφεύρουν οτιδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Αν και πρόκειται περισσότερο για παιχνίδι, παρά για επιστημονικό επίτευγμα, η συσκευή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από καλλιτέχνες, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς και ουκ έσται τέλος στη λίστα. Και μην ξεγελιέστε από την απλότητά της: έχει σχεδιαστεί από μηχανικούς με πτυχίο του ΜΙΤ. Αν μη τι άλλο προκαλεί το ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι; Ενδεικτικό της “τρέλας” που προκλήθηκε είναι ότι χρειάστηκαν μόλις 69 λεπτά για να συγκεντρώσει η ομάδα 10.000 δολάρια στο Kickstarter. Σήμερα, δεκάδες ημέρες πριν από τη λήξη στις 10 Ιουλίου, περίπου 60.000 δολάρια έχουν ήδη μπει στο ταμείο.

Αρκεί το κουτάβι να αγγίξει με την πατούσα του την καρδιά από αλουμινόχαρτο, για να καλέσει μέσω skype την αγαπημένη του οικογένεια. (Φωτογραφία από την καμπάνια της ομάδας στο Kickstarter)
Αρκεί το κουτάβι να αγγίξει με την πατούσα του την καρδιά από αλουμινόχαρτο, για να καλέσει μέσω skype την αγαπημένη του οικογένεια. (Φωτογραφία από την καμπάνια της ομάδας στο Kickstarter)

Πώς λειτουργεί;
Το Makey Makey Go είναι μια μικρότερη εκδοχή του Makey MaKey Project, που είχε επίσης χρηματοδοτηθεί από τον Silver το 2012. Πρόκειται για μια συσκευή, κόστους 19 δολαρίων. Μπορεί να “κουμπώσει” με βύσμα σε οποιαδήποτε θυρίδα USB και συνδέει οτιδήποτε μπορεί να εκπέμψει ηλεκτρισμό -ακόμη και ένα ανθρώπινο σώμα ή μια … μπανάνα- με ένα πληκτρολόγιο, μετατρέποντας το αντικείμενο σε “κουμπί” -πλήκτρο πιάνου, joystick για video games, πινέλο και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!
Στην ουσία οποιοδήποτε αντικείμενο, ακόμη και ένα ντόνατ, μπορεί να γίνει ένα είδος πληκτρολογίου με ιδιότητες οθόνης αφής, ικανό να συνδεθεί με διάφορα apps και με το Ιντερνετ, ώστε να δημιουργήσει μουσική, εικαστική τέχνη, τεχνικά σχέδια ακόμη και επιστημονικά έργα. Δεν χρειάζεται καν set up ή εγκατάσταση. Το βγάζεις από το κουτί και το χρησιμοποιείς!

Μπορεί να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό αλλά ο χρήστης που απεικονίζεται δεν παίζει απλά με το φαγητό του...Παίζει video game χρησιμοποιώντας ώς πλήκτρα το ...ζελέ. (Φωτογραφία από την καμπάνια της ομάδας στο Kickstarter)
Μπορεί να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό αλλά ο χρήστης που απεικονίζεται δεν παίζει απλά με το φαγητό του…Παίζει video game χρησιμοποιώντας ώς πλήκτρα το …ζελέ. (Φωτογραφία από την καμπάνια της ομάδας στο Kickstarter)

Τι μπορώ να φτιάξω με αυτό;
Όπως εξηγεί η ομάδα στο κείμενο που συνοδεύει την καμπάνια της στο Kickstarter, το τι μπορεί να φτιάξει κάποιος εξαρτάται από τον ίδιο. Αυτό που κάνει το Makey Makey GO είναι ότι μετατρέπει τον κόσμο σε ένα γιγάντιο κατασκευαστικό kit, ώστε τη στιγμή που θα σού έρθει η ιδέα να μπορείς να τη δουλέψεις με οτιδήποτε έχεις γύρω σου. “Οι ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο δεν μας έρχονται πάντα σε ένα εργαστήριο ή στο σχολείο. Κάποτε μας έρχονται στο ντους, στην παιδική χαρά, την ώρα που πετάμε χαρταετό ή καθόμαστε κάτω από μια μηλιά” αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα.

Θα συνεργάζεται με το PC μου;
Όπως λέει ο Silver, ο υπολογιστής σας δεν θα έχει ιδέα ότι είναι συνδεδεμένος με μια μπανάνα ή ένα ντόνατ. “Ο υπολογιστής θα νομίζει ότι το Makey Makey είναι ένα κανονικό πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Αν λοιπόν το λογισμικό σας ανταποκρίνεται σε “κλικς” και σε χτυπήματα με το δάχτυλο, θα δουλέψει μια χαρά με το Makey-Makey”, λέει.

Δείτε ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ για όλα όσα μπορεί να κάνει κάποιος με το Makey Makey Go

Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο του wired για το γκατζετάκι που μετατρέπει τα πάντα σε επιφάνειας αφής

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο που συνοδεύει την καμπάνια στο Kickstarter