Search
Close this search box.

MicroSTARS: Η μικροχρηματοδότηση για την επιχειρηματική ανάπτυξη στο επίκεντρο

microSTARS
Εικόνα από την ιστοσελίδα του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας IPA “Ελλάδα-πΓΔΜ 2007-2013”

Τη δυνατότητα να αναζητήσουν καθοδήγηση για την επιχειρηματική τους ανάπτυξη, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε μικροχρηματοδοτήσεις, θα έχουν εκατοντάδες άνεργοι και επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο του έργου “microSTARS”.
Τα δύο πιλοτικά κέντρα παροχής υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο του έργου, αναμένεται να λειτουργήσουν στις αρχές του Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς. Στόχος είναι τα δύο κέντρα να παράσχουν σε περίπου 500 ανέργους και επιχειρηματίες τις αναγκαίες υπηρεσίες για την επαγγελματική ανάπτυξή τους, αλλά και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση, ώστε να ιδρύσουν ή και να αναπτύξουν περαιτέρω τη δική τους startup ή μικρή επιχείρηση.
Το έργο, διάρκειας 23 μηνών, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας IPA “Ελλάδα-πΓΔΜ 2007-2013”, ενώ στόχο έχει τη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στη διασυνοριακή περιοχή. Στο “microSTARS” μετέχουν το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) ως επικεφαλής εταίρος και ο φορέας Microcredit Foundation Horizonti από την πΓΔΜ.

Σε νηπιακό στάδιο η μικροχρηματοδότηση στην Ελλάδα
Η μικροχρηματοδότηση βρίσκεται, όπως προαναφέρθηκε, στο επίκεντρο του έργου. Πόσο διαδεδομένη είναι όμως στην Ελλάδα; Κατά τα φαινόμενα ελάχιστη, όπως άλλωστε και η αγορά της κοινωνικής χρηματοοικονομικής “Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο όσον αφορά τις μικροπιστώσεις σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το χάσμα αυτό φιλοδοξεί να γεφυρώσει το έργο microSTARS” σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ, Νίκος Ευθυμιάδης.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του έργου, Νεοκλής Στάμκος, στέλεχος του ΚΕΠΑ, εξήγησε ότι οι υπηρεσίες των δύο κέντρων που πρόκειται να δημιουργηθούν θα βελτιώνουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες των μικροεπιχειρηματιών και των ανέργων, ενώ θα δίνουν στους τελευταίους κίνητρα για να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση. Παράλληλα, θα ενθαρρύνεται η μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας σε επιχειρήσεις της περιoχής και θα διευκολύνεται η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις πολύ μικρές και νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Ζητούμενο η δημιουργία αγοράς κοινωνικής χρηματοοικονομικής
“Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη αγορά κοινωνικής χρηματοοικονομικής” επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και εκπρόσωπος του Δικτύου Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας SES-net, Παναγιώτης Τουρναβίτης. Όπως είπε, οι κύριες ελλείψεις της αγοράς εντοπίζονται “στην απουσία ενός κατάλληλου μέσου χρηματοδότησης από την πλευρά της προσφοράς στις επιχειρήσεις, στην έλλειψη επενδυτικής ετοιμότητας από την πλευρά της ζήτησης, αλλά και στην έλλειψη ενδιάμεσων φορέων που μπορούν να γεφυρώσουν τη ζήτηση και την προσφορά, προσφέροντας υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης”.

Μνημόνιο συνεργασίας
Η εναρκτήρια εκδήλωσή του έργου διοργανώθηκε πρόσφατα στο Κιλκίς από το ΚΕΠΑ, με την υποστήριξη του εκεί επιμελητηρίου. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, οι κύριοι Ευθυμιάδης και Τουρναβίτης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΠΑ και του Δικτύου SES-net για την παροχή των μικροπιστώσεων στους δικαιούχους, που θα επιλεγούν στο πλαίσιο του έργου. Με τον τρόπο αυτό επισφραγίστηκε η από κοινού προσπάθεια των δύο φορέων για τη δημιουργία ενός ικανού φορέα για την παροχή μικροπιστώσεων και υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης σε μικρές επιχειρήσεις και ανέργους.
Το έργο “microSTARS” συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδος και της πΓΔΜ. Περιοχή εφαρμογής του έργου είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς για την Ελλάδα και η Περιφέρεια της Πελαγονίας [Μπίτολα (Μοναστήρι) και Πρίλεπ] για την πΓΔΜ.