Search
Close this search box.

Rhoé Urban Technologies: Μια start-up που “γεννήθηκε” στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, ωθεί προς “έξυπνες πόλεις” στην Ελλάδα

Μια start-up επιχείρηση… από τα “σπλάχνα” της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, έχει ήδη προσελκύσει τα βλέμματα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για “έξυπνες” πόλεις.

Την έχουν ιδρύσει 6 νέοι Πολιτικοί Μηχανικοί του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιείται τόσο στο πεδίο των «έξυπνων πόλεων» όσο και της «έξυπνης διαχείρισης», αναπτύσσοντας τεχνολογίες αιχμής.

Η Rhoé ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 ως ερευνητική ομάδα του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με διακρίσεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο και πεδίο μελέτης τη βιώσιμη κινητικότητα στον τομέα των συγκοινωνιών. Στόχος ήταν η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και εφαρμογών οι οποίες θα μετέτρεπαν την πόλη σε πιο φιλική προς τον άνθρωπο και θα την έφερναν πιο κοντά στον χαρακτηρισμό «έξυπνη». Στην πορεία, τα μέλη της συνειδητοποίησαν πως αυτά τα οποία μελετούσαν σε ερευνητικό, μέχρι τότε, επίπεδο μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην αγορά, ενώ παράλληλα παρατήρησαν πως για να επιτευχθεί το μοντέλο μιας «έξυπνης πόλης» που αξιοποιεί συστήµατα καινοτοµίας και τεχνολογίες πληροφορίας, το κόστος για τους ελληνικούς δήμους είναι μη βιώσιμο.

Έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον σχεδιασμό ευέλικτων και οικονομικών εφαρμογών, με κύριο στόχο να παρέχουν λύσεις και προϊόντα που θα γίνουν το εισιτήριο κάθε πόλης στον 21ο αιώνα. Τα βήματα τους, οδήγησαν την Rhoé στο OK!Thess, μία θερμοκοιτίδα για νεοφυείς επιχειρήσεις, όπου με βάση τις καινοτόμες ιδέες της, τον Ιούλιο του 2018, μετατράπηκε σε βραβευμένη νεοφυή εταιρεία (start-up).

Όσον αφορά την δραστηριοποίηση της στο σημερινό, ανταγωνιστικό, επιχειρηματικό περιβάλλον, αναπτύσσει λύσεις και εφαρμογές με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πάνω στον συγκοινωνιακό και ενεργειακό τομέα. Συνεργάζεται με πόλεις, ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμούς, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αξιοποιούν καλύτερα τα δεδομένα που ήδη διαθέτουν, να βελτιώνουν τη διάδραση τους με τους πολίτες, να φέρνουν προϊόντα και λύσεις αιχμής στην αγορά και να ελαχιστοποιούν τη γραφειοκρατία. Επιπλέον, παρόν δηλώνει και στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, αλλά και της έρευνας, αναζητώντας συνεχώς και συμμετέχοντας σε εθνικά και διεθνή προγράμματα σχετικά με κινητικότητα, ενέργεια και πυρήνα την καινοτομία.

Μέσα σε 5, με αρκετά σκαμπανεβάσματα, χρόνια από την εκκίνηση της, η Rhoé έχει καταφέρει να αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις τόσο για την καινοτομία των υπηρεσιών της όσο και για την επιχειρηματική στρατηγική της. Μερικές από τις σημαντικότερες είναι:
• Αναγνώρισή της 2 φορές ως μία από τις 32 κορυφαίες ICT start-ups της Ελλάδας από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
• Αναγνώρισή της ως μία από τις 15 κορυφαίες καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα των έξυπνων πόλεων από το Ινστιτούτο Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.)
• Συμμετοχή στην εθνική επιχειρηματική αποστολή της Ελλάδας στην Βόρεια Μακεδονία (ως η μόνη προσκεκλημένη start-up)
• Συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) το 2018 & 2019 ως μία από τις 100 κορυφαίες ελληνικές start-ups στον χώρο της τεχνολογίας
• Φιναλίστ στον 11ο διεθνή πανεπιστημιακό διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέων Επιχειρήσεων στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν «EΝΝΟVΑΤΙΟΝ 2018».
• Φιναλίστ στον διαγωνισμό Innoenergy

Το όραμα της είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κινητικότητας και ενέργειας με την καινοτομία, ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου, συγκριτικά με άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι λίγο πιο πίσω στον τομέα αυτόν. Καθώς ολοένα και αναπτύσσεται, είναι πάντα ανοιχτή, όπως η ίδια έχει δηλώσει, για νέους συνεργάτες με όραμα, μεράκι και στόχους. Για την Rhoé, η έρευνα και η αφοσίωση στην αναζήτηση νέων λύσεων και προϊόντων δεν σταματάει ποτέ.