Search
Close this search box.

ΒΡΑΒΕΙΟ Βήνα – Ευθυμιάδου – Κρύου

ΣΤΟΑ ΜΟΔΙΑΝΟ [1925-2016]

Η στοά Μοδιάνο χτισμένη στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, χαρακτηριστικό δείγμα λιανικού εμπορίου μιας άλλης εποχής, πλέον παρακμάζει. Επιτακτική, λοιπόν, κρίνεται η ανάγκη διατήρησης, αποκατάστασης και επανάχρησης του κτιρίου .Ο συνολικός σχεδιασμός αφορμάται από την υπάρχουσα κατάσταση του ιστορικού  αυτού κτιρίου με κινήσεις που σέβονται παράλληλα την ιστορία, την κατασκευή, τη μνήμη.

 

ΧΡΗΣΗ – [διατηρώντας/ Προτείνοντας]

Με γνώμονα, λοιπόν, την ανάδειξη και την κατά το δυνατόν πιο στοχευμένη επανάχρηση του κτιρίου θεωρήθηκε πως η διατήρηση της εμπορικής χρήσης στο ισόγειο αποτελεί κίνηση διατήρησης της ταυτότητας της στοάς μιας και αυτή υπήρξε σημαντικός εμπορικός πόλος της Θεσσαλονίκης για πολλές δεκαετίες. Επιπλέον δε θα μπορούσε να αγνοηθεί το γεγονός πως στη στοά έχει εμφανιστεί και η χρήση της αναψυχής/εστίασης από το 1960 και μετά. Συνεπώς προτείνεται η εμπορική χρήση στα καταστήματα σε ποσοστό 70% και η αναψυχή/εστίαση σε ποσοστό 30%, η οποία και συγκεντρώνεται ως επί το πλείστον στα δώματα. Παράλληλα ο μεγάλος υπόγειος χώρος στην καρδιά της πόλης που προσφέρει η στοά δε θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτος.  Έτσι στο υπόγειο του κτιρίου τοποθετείται ένας χώρος για start uρ επιχειρήσεις, ένας co working χώρος, εκμεταλλευόμενος την ανοιχτή κάτοψη. Η ένταξη μιας τόσο νέας χρήσης μέσα σε ένα ιστορικό κτίριο αποτέλεσε σίγουρα πρόκληση.

 

ΙΔΕΑ- [ ενεργοποιώντας το ανενεργό /πολλαπλασιάζοντας το χώρο]

ΑΦΟΡΜΗ: Λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα κενά καταστήματα και τον χώρο που παραμένει νεκρός δημιουργήθηκε η ανάγκη απόδοσης του χώρου αυτού στη στοά εκ νέου.

Συνολική κάλυψη καταστημάτων 1500m2 } Ανενεργός χώρος στοάς 1095m2
Κάλυψη καταστημάτων σε λειτουργία 405m2

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι η δημιουργία σκελετών υποδοχής στη θέση των υπαρχουσών κεντρικών νησίδων, οι οποίοι θα παραλαμβάνουν

επιφάνειες, δημιουργώντας μονάδες καταστημάτων στο ισόγειο και οριοθετώντας χώρους στο υπόγειο. Οι χώροι αυτοί ορίζονται όταν υπάρχει ανάγκη και αναιρούνται όταν χρειαστεί, δημιουργώντας έτσι μια δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση σε 3 επίπεδα . Όταν οι επιφάνειες αποκολλώνται από τον σκελετό ο χώρος, ελεύθερος πια, δίνεται στη στοά, στην πόλη, στους ανθρώπους παραμένοντας διαρκώς ζωντανός,

 

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ: Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποιότητες που προσφέρει η μη πληρότητα των κατασκευών προτείνεται ένα σύστημα κανόνων που θα αποτρέπει ή θα προκαλεί τη δημιουργία κάθε νέου καταστήματος σε συγκεκριμένες θέσεις. Το σύστημα αυτό λειτουργεί προς όφελος των εμπορικών καταστημάτων και της στοάς ταυτόχρονα.

1

2

3

4

Model

6

7

8

9

10