Search
Close this search box.

Έργα στην αγορά Βλάλη συμπίπτουν με σχετική παρέμβαση του ΕΦΕΤ

Σε παρεμβάσεις αναβάθμισης της αγοράς Βλάλη-Βατικιώτη, προκειμένου να εμπλουτιστούν και να αναβαθμιστούν οι υποδομές της , προχωρά ο Δήμος, σε συνεργασία με τον οκείο σύλλογο επαγγελματιών, μετά από έγκριση σχετικής πρότασης που υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνέχεια σχετικής απαίτησης  του ΕΦΕΤ, προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης του φορέα στα προϊόντα που διακινούνται στην εν λόγω αγορά.

Ο ΕΦΕΤ έχει ζητήσει:

  • την ενίσχυση του νυκτερινού φωτισμού,
  • την αυστηρή επιτήρηση του χώρου τη νύχτα,
  • την επιδιόρθωση δαπέδων και οροφής,
  • τη συχνότερη διακομιδή των απορριμμάτων μέρα και νύχτα,
  • την ενδυνάμωση της διαδικασίας απεντόμωσης και προστασίας από τρωκτικά,
  • την κατάργηση των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων και
  • την προβολή των τροφίμων μέσα από τη βάση των ορθών πρακτικών όπως ορίζονται από το νόμο, δηλαδή ψυγείων, προθηκών και του ευπρεπισμού των καταστημάτων και την καλή κατάρτιση του προσωπικού, μαζί με την καλύτερη καθαριότητα του χώρου.

Στην αγορά Βλάλη από την πλευρά του δήμου θα γίνει αντικατάσταση πεζοδρομίων ειδικά σε προβληματικά κομμάτια που εντόπισε και ο ΕΦΕΤ, ενώ τα έργα θα γίνουν σε συνεννόηση και με την ΕΥΑΘ, προκειμένου με την ευκαιρία να αντικαταστήσει τα αποχετευτικά της δίκτυα, ώστε να μη χρειαστεί να σκαφτούν ξανά τα ίδια σημεία.

Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με wifi ενώ θα τοποθετηθούν και έξυπνες διαβάσεις που θα φωτίζονται το βράδυ κάνοντας ασφαλέστερη την πρόσβαση στην περιοχή ειδικά στα κομμάτια τα οποία περιβάλλονται από δρόμους ενώ θα κατασκευαστεί ένα μεγάλο τμήμα του στεγάστρου στην οδό Σολωμού.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε αναφέρει πρόσφατα ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις στο Καπάνι έγιναν το 1997 και αφορούσαν κυρίως τα στέγαστρα των καταστημάτων και κάποιους δρόμους, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι το Καπάνι δεν κλείνει και ότι δεν είναι δημοτική αγορά, αλλά έχει στην ιδιοκτησία του εκεί ορισμένα μόνο καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά.

Η διοίκηση του δήμου αναμένει την επίσημη έγκριση και άμεσα θα δημοπρατήσει τις μελέτες και τα έργα που θα γίνουν στις δυο περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ σχετικά με το Καπάνι επισημαίνει ότι είναι ένα ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί πολύ πριν προκύψει το θέμα με τον ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Δήμου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Θανάση Παππά έχουν ήδη προχωρήσει παρεμβάσεις, έχοντας όμως κύριο στόχο τη συνολική ανάπλαση της αγοράς αυτής, με αξιοποίηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ τονίστηκε πως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ο πολεοδομικός σχεδιασμός για το ιστορικό εμπορικό κέντρο, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει την αναβάθμιση της περιοχής στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εκεί. Ήδη γίνονται παρεμβάσεις στη Βασιλέως Ηρακλείου, στην Ερμού και άλλες αναβαθμίσεις στη γύρω περιοχή.

Στις πηγές χρηματοδότησης, στις οποίες η διοίκηση του Δήμου έχει ήδη απευθυνθεί για την ανάπλαση της αγοράς Βλάλη – Βατικιώτη αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος:  «Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει ήσυχη τη συνείδησή της όσον αφορά στο Καπάνι. Προτού προκύψει το θέμα, είχε ήδη υποβάλει την πρόταση (που εγκρίθηκε) στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΕΠΑΝΕΚ για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, μαζί με τον Σύλλογο Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου, για την αναβάθμιση της περιοχής. Η πρόταση συμπεριλαμβάνει επεμβάσεις σε υποδομές της τάξης των περίπου 1,2 εκατ. ευρώ και άλλων περίπου 300.000 ευρώ για επενδύσεις σε θέματα νέων τεχνολογιών», είπε ο κ. Δημαρέλος και πρόσθεσε: «Επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας και της σύναψης του δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 27 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα χρηματοδοτεί -ατελώς για τον Δήμο Θεσσαλονίκης- δυο μελέτες ωρίμανσης για έργα, τα οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν σε υλοποίηση σε επόμενη φάση. Η μία μελέτη αφορά ακριβώς τις υποδομές στο Καπάνι.»