Search
Close this search box.

Αφιέρωμα στην πρόταση Στασινού περί “Τράπεζας Γης” για διατηρητέα και αυθαίρετα

Με κεντρικό τίτλο «Τράπεζα γης προκειμένου να σωθούν τα διατηρητέα – Η πρόταση τον προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού» η εφημερίδα «Καθημερινή», παρουσίασε εκτενές ρεπορτάζ αφιέρωμα, στην πρόταση που έχει ως κομβικό σημείο τις αγοραπωλησίες συντελεστή δόμησης, κάτι που αφορά και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό αφιέρωμα, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπέλλος “με τη συμμετοχή δήμων, φορέων Δημοσίου, ιδιοκτητών διατηρητέων (20.000 κτίρια πανελλαδικά) στην «Ψηφιακή Τράπεζα Γης» βγαίνουν όλοι κερδισμένοι και οι πόλεις νοικοκυρεύονται.”

«Η ιδέα είναι μέσω της “Ψηφιακής Τράπεζας Γης” οι ιδιοκτήτες αυτών των αυθαιρέτων να αγοράζουν συντελεστή από τους ιδιοκτήτες διατηρητέων και μνημείων. Η τράπεζα θα δίνει ένα ποσοστό των χρημάτων, πχ. 30% ή όσο απαιτείται για τις εργασίες, στους ιδιοκτήτες για να αποκαταστήσουν την όψη και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα πέσει και αφού διαπιστωθεί από ελεγκτή μηχανικό ότι έγιναν αυτές οι εργασίες θα δίνονται και τα υπόλοιπα χρήματα στον ιδιοκτήτη», εξηγεί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ο ίδιος ο κ. Στασινός.

Επίσης, μέσω της «Τράπεζας Γης» θα μπορεί ο δήμος να παρεμβαίνει σε εγκαταλελειμμένο ακίνητα, να τα δεσμεύει, να τα αποκαθιστά με χρηματοδότηση από ιδιώτες, που θα αναλαμβάνουν μέσα από διαγωνισμό την εκμετάλλευσή τους για κάποια χρόνια και μόλις αποσβένεται το κόστος αποκατάστασης, να τα επιστρέφει στους ιδιοκτήτες. Αν ενδιάμεσα ο ιδιοκτήτης εμφανιστεί και επιθυμεί να το εκμεταλλευθεί ο ίδιος, θα μπορεί να το κάνει καταβάλλοντας το κόστος αποκατάστασης.

πηγή φωτογραφίας kathimerini.gr

Η «Ψηφιακή Τράπεζα Γης» θα μπορεί επίσης να υλοποιεί ανταλλαγές εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες είτε επειδή είναι δασικές, είτε για άλλο λόγο και δεν είναι οικοδομήσιμες, με άλλες δημόσιες εκτάσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες και μπορούν να οικοδομηθούν, αναφέρει. Θα επιτρέπει σε δήμους να πωλούν συντελεστή από δεσμευμένα αδόμητα ακίνητα, έτσι ώστε να αποκτούν πόρους για να απαλλοτριώσουν επιπλέον οικόπεδα, με σκοπό να κατασκευάσουν κοινόχρηστους χώρους. Και όλα αυτά ψηφιακά, με πλήρη διαφάνεια και χωρίς καμία γραφειοκρατία.

Φυσικά όλα αυτά πρέπει να νομοθετηθούν. Όμως, το σαφές της ιδέας καθιστά το εγχείρημα εύκολα διαχειρίσιμο και ήδη ο πνευματικός πατέρας της τράπεζας έχει προχωρήσει πολύ τις σχετικές μελέτες και διαθέτει απαντήσεις ακόμα και για ειδικές περιπτώσεις. Επιλύει πολλά προβλήματα ταυτόχρονα, που δεν μπορούν να λυθούν το καθένα μόνο του. Τέλος, αποφεύγει τις αποσπασματικές ή εμβαλωματικές λύσεις ή εκείνες που απαιτούν κρατική ενίσχυση και άρα είναι μη συμβατές με το ευρωπαϊκό κεντημένο και, κυρίως, χρειάζονται λεφτά που δεν υπάρχουν…

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Η διασφάλιση ιδιοκτησιακών και περιουσιακών δικαιωμάτων.
  • Η εμπέδωση αντίληψης δικαιοσύνης – κράτος δικαίου για τους πολίτες.
  • Η συμβολή στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.
  • Η δημιουργία ενός αντικειμενικού, απρόσωπου πληροφοριακού συστήματος για μια νέα ηλεκτρονική αγορά, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και κανόνες.

ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  1. Η επίλυση του προβλήματος της «νομιμοποίησης» των δηλωμένων αυθαιρέτων με ορθό επιστημονικά και συνταγματικά τρόπο.
  2. Η επίλυση του προβλήματος των ιδιοκτητών διατηρητέων με τίτλους συντελεστή χωρίς αντίκρισμα.
  3. Η επίλυση του προβλήματος αποζημίωσης των οικοδομικών συνεταιρισμών που τους αφαιρέθηκε η δυνατότητα δόμησης μετά το 1975 (απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου).
  4. Η ανακατασκευή – αποκατάσταση των προσόψεων των διατηρητέων – μνημείων σε κάθε πόλη, με τεράστια σημασία για την ποιότητα ζωής και την αισθητική.
  5. Η δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου στις πόλεις, μέσω της παροχής στους δήμους της δυνατότητας απαλλοτριώσεων, με άμεση αποζημίωση των ιδιοκτητών, μέσω της ρευστότητας του συστήματος.
  6.  Η δημιουργία μιας νέας αγοράς δικαιωμάτων δόμησης που μπορεί μελλοντικά να αναπτυχθεί περαιτέρω.
  7. Η συμβολή στην επανεκκίνηση της οικοδομής και όλων των συνδεδεμένων κλάδων.