Εγκαίνια διπλής έκθεσης ΥΜΑΘ από ΠτΔ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα στο Διοικητήριο τα εγκαίνια της διπλής έκθεσης για το Έπος του ’40-’41 και του Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο: «Ζωντανεύοντας την Ιστορία».

Την έκθεση συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών – Μακεδονίας & Θράκης με το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Ελλάδος και το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας επισήμανε ότι είναι εύκολο ανοίγοντας ένα βιβλίο ιστορίας ή καταφεύγοντας στην ευκολία του ίντερνετ να βρει κανείς ημερομηνίες και γεγονότα, αλλά «αυτό που δεν είναι εύκολο να βρει και να νιώσει κανείς είναι το άρωμα της εποχής, ο ψυχισμός και η ατμόσφαιρα, η οποία  δημιούργησε τα γεγονότα, τα οποία στη συνέχεια σφιχτοδέθηκαν με τις ημερομηνίες και τα μαθαίνουμε εν συνεχεία από τα βιβλία της ιστορίας».

Τόνισε ακόμη ότι η έκθεση που πραγματοποιείται στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης, όπου το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 1912 υπεγράφη το Πρωτόκολλο παραδόσεως της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς στους Έλληνες, αναβιώνει το άρωμα εκείνης της εποχής, όπως και της εποχής του Έπους του ’40.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε ακόμη τους νέους της πόλης να επισκεφτούν την έκθεση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλό θα είναι να έρθουν τα νιάτα της Θεσσαλονίκης, που δεν γνώρισαν και εύχομαι να μην γνωρίσουν ποτέ πόλεμο, που δεν γνώρισαν τις δραματικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκαν  τα γεγονότα του βορειοηπειρωτικού έπους, της Κατοχής και του Μακεδονικού Αγώνα. Αλλά επειδή ακριβώς δεν τα γνώρισαν οφείλουν να την επισκεφθούν – και λέω οφείλουν γιατί η στάση μας έναντι της νεολαίας είναι συνήθως κολακευτική, καθώς αποφεύγουμε να θυμίζουμε υποχρεώσεις, έχει παραγίνει στην Ελλάδα το θέμα αυτής της κολακείας και των δικαιωμάτων χωρίς υποχρεώσεις. Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε ότι ναι, έχουμε δικαιώματα, τα προστατεύει το Σύνταγμα, αλλά κάθε δικαίωμα για να ανασάνει έχει και την άλλη όψη του, την όψη της ευθύνης, την όψη της υποχρεώσεως. Δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα που δεν συνεπάγεται υποχρέωση και πρέπει αυτά τα δύο να πηγαίνουν παρέα και μαζί. ‘Έτσι λοιπόν πρέπει η νεολαία, όσο και αν το «πρέπει» ακούγεται δυσάρεστο και  καταπιεστικό κατά το κλίμα της εποχής μας, να έρθει να καμαρώσει αυτήν την έκθεση για να νιώσει το άρωμα της εποχής, να νιώσει τι γινόταν τότε…»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών – Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας υπογράμμισε ότι σκοπός της έκθεσης είναι να ενημερώσει τις νέες γενιές μέσα από σπάνια κειμήλια όπως οι πολεμικές σημαίες του Οχυρού Ρούπελ και του υποβρυχίου «Παπανικολής», θραύσματα από την τορπίλη του ιταλικού υποβρυχίου που τορπίλισε το καταδρομικό «ΕΛΛΗ» τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, το περίστροφο του Παύλου Μελά κ.α., ώστε «να έρθουμε σε επαφή με τα γεγονότα αλλά κυρίως να μάθουν οι νέες γενιές και ποιό  είναι το χρέος  από εδώ και πέρα όλων μας, να κρατούμε αυτόν τόπο ελεύθερο γιατί η λευτεριά που μας δώσανε δεν είναι μόνο δικαίωμα, είναι καταρχήν ύψιστη υποχρέωση, καθήκον και χρέος μας να την διατηρήσουμε ακέραια όπως  μας την παρέδωσαν και να την περάσουμε στις επόμενες γενιές».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες Μνήμης Ένεκεν στην εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδου Μελά και στη Λέλα Καραγιάννη, εγγονή της ηρωΐδας της Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη, που είχε ιδρύσει την αντιστασιακή οργάνωση «Μπουμπουλίνα» και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.