Search
Close this search box.

Η Πράσινη Πρωτεύουσα 2019… “εξορίζει” αυτοκίνητα και δίκυκλα!

Λίγες μέρες πριν την Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), η “Πράσινη Πρωτεύουσα” της Ευρώπης που για το 2019 είναι το Όσλο, αποφάσισε να κάνει ένα εντυπωσιακό βήμα, αντάξιο του τίτλου της “εξορίζοντας” τα… παραδοσιακής τεχνολογίας ΙΧ αυτοκίνητα και δίκυκλα .

Φυσικά, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, έχει ήδη “οικοδομήσει” μια παράδοση στην υποστήριξη των αστικών συγκοινωνιών και τον εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, που της δίνει τη δυνατότητα να κάνει το επόμενο βήμα. Άλλωστε, δεν χρίστηκε τυχαία ως “πράσινη πρωτεύουσα” για το 2019, αφού ήδη το 50% των νέων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους του Οσλο είναι ηλεκτροκίνητα, τα τραμ, τα τρόλεϊ και τα φεριμπότ κινούνται με υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ τον χειμώνα πολλά σπίτια θερμαίνονται από τις εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων.

Ταυτόχρονα, ο δήμος πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες πριμοδοτώντας την ασφάλεια των ποδηλατών, καθώς το δίκτυο ποδηλατοδρόμων έγινε πυκνότερο και οι κάτοικοι λαμβάνουν χρηματική επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Μάλιστα, η πόλη έχει δημιουργήσει και προϋπολογισμό για το κλίμα, με πρώτη στόχευση  τον περιορισμόςτου κυκλοφοριακού, προβλήματος.

Ετσι, από την 1η Ιουνίου, ξεκινάει η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων, με στόχο οι Νορβηγοί να εγκαταλείψουν οριστικά τα ΙΧ και τα μηχανάκια τους και να κυκλοφορούν στην πόλη  αποκλειστικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή με τα ποδήλατά τους.

Ένα από τα μέτρα αυτά που αποφάσισε η δημοτική αρχή, είναι η επιβολή διοδίων: όποιος θέλει να κυκλοφορεί μέσα στο κέντρο του Όσλο θα πληρώνει διόδια 5 ευρώ την ημέρα.  Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα απαλλάσσονται από τα διόδια, σε μια προσπάθεια πριμοδότησης της αγοράς οχημάτων τέτοιας τεχνολογίας.

Μέχρι το τέλος του χρόνου το Οσλο θέλει να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων του κατά 36% σε σχέση με το 1990 και κατά 95% μέχρι το 2030.

Ήδη εδώ και έναν χρόνο ο Δήμος του Οσλο κατάργησε τις τελευταίες περίπου 700 θέσεις πάρκινγκ που υπήρχαν στο κέντρο. Οι θέσεις αυτές θα αντικατασταθούν με ποδηλατοδρόμους, παρτέρια λουλουδιών, «μικροπάρκα» και παγκάκια, με στόχο τη δημιουργία μιας πρωτεύουσας εντελώς απαλλαγμένης από αυτοκίνητα. Οι ελάχιστες θέσεις πάρκινγκ που θα απομείνουν στη πόλη θα είναι για την αποκλειστική χρήση ανάπηρων οδηγών, τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων ή για την τροφοδοσία καταστημάτων.